Πολλαπλές εμπλοκές στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου έχουν επιφέρει οι αποκαλύψεις στην υπόθεση των όπλων προς την Σαουδική Αραβία, αλλά και η κοινωνική ένταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των πλειστηριασμών κατοικιών.
Σύμφωνα με τα όσα διακινούσαν τις προηγούμενες εβδομάδες κυβερνητικές πηγές, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έδινε και το σήμα για έναν νέα ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται όμως ότι έχει προκαλέσει μάλλον περισσότερους πονοκεφάλους στην ηγεσία της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την έκταση που θα μπορούσε να έχει μία σειρά αλλαγών στα υπουργεία και την πολιτική επίδραση μίας τέτοιας κίνησης.
Όπως έχει ήδη διαφανεί από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, για παράδειγμα, αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας είναι πλέον εξαιρετικά δυσχερείς. Και αυτό επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει καλύψει πλήρως τους κ. Κοτζιά και Καμμένο για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και μία απομάκρυνση κάποιου από τους δύο θα συνιστούσε πολιτικό «άδειασμα» και άτακτη υποχώρηση. Την ίδια στιγμή δε, θεωρείται βέβαιον ότι οι αντιδράσεις τους θα διαμόρφωναν ένα ακόμη δυσμενέστερο κλίμα για την κυβέρνηση. Αλλαγή σε αυτήν την φάση είναι εξαιρετικά δύσκολη και στα υπουργεία Οικονομικών ή Εργασίας, ενώ μία απομάκρυνση του Π. Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών δεν μοιάζει πιθανή για πολλούς λόγους, εσωκομματικούς, εκλογικούς κλπ.
Οι μόνες κινήσεις που απομένουν στον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων, είναι μία ενδεχόμενη επιστροφή του Ν. Φίλη στην κυβέρνηση ή κάποιων στελεχών των 53. Τέτοιες τοποθετήσεις θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς πολλές περιπλοκές σε υπουργεία όπως το Πολιτισμού ή το Παιδείας, χωρίς όμως να επιφέρουν και εντυπωσιακά πολιτικά αποτελέσματα.
Ένα άλλο πεδίο στο οποίο ο κ. Τσίπρας φαίνεται αναγκασμένος να μεταθέσει για το μέλλον τις πρωτοβουλίες του, είναι αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η διαδικασία σε επίπεδο συζήτησης επρόκειτο να ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο. Όμως το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση έχουν αναβάλλει κάθε σχετική πρωτοβουλία. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν – με την επισήμανση ότι η όποια απόφαση εναπόκειται στον Πρωθυπουργό – ότι σχετική κινητικότητα δεν θα πρέπει να αναμένεται ούτε στους πρώτους μήνες του έτους.
Κατά τις ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία μετάθεση της συζήτησης για το… 2019, καθώς όπως λένε πρόσωπα με πρόσβαση στην διαδικασία, η αναθεώρηση «θα πρέπει να συνδυαστεί και με πολιτικό δίλημμα». Κάτι τέτοιο παραπέμπει και πάλι στους σχεδιασμούς για δημοψήφισμα ταυτόχρονα με τις εκλογές ή για κάλπη με δημοψηφισματικό χαρακτήρα, η οποία όμως θα μπορούσε να στηθεί και νωρίτερα…