Ο Αγιος Νικόλαος θεωρείται μεταξύ άλλων και προστάτης της Ρωσίας και την περασμένη άνοιξη, στον ναό του Αγίου Σωτήρος στη Μόσχα, αλλά και αργότερα στην Αγία Πετρούπολη, δημιουργήθηκαν ατελείωτες ουρές από χιλιάδες πιστούς που περίμεναν να προσκυνήσουν τα λείψανά του, τα οποία είχαν μεταφερθεί για αυτόν τον λόγο από το Μπάρι της Ιταλίας.

Οι Ρώσοι ελπίζουν ο θαυματουργός άγιος να βάλει για μια ακόμα φορά το χέρι του ώστε να γλιτώσουν τον αποκλεισμό της ομάδας τους από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιαονγκτσάνγκ τον Φεβρουάριο του 2018.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ θα συνεδριάζει από αύριο και μέχρι την Πέμπτη στη Λωζάννη για διάφορα θέματα, με πιο σοβαρό στην ατζέντα αυτό των Ρώσων και το αν θα αποκλειστούν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Κορέας –η απόφαση αναμένεται μεθαύριο, ανήμερα του Αγίου Νικολάου!

Οι δύο ανεξάρτητες επιτροπές που δημιούργησε η ΔΟΕ τον Ιούλιο του 2016 (η μία με πρόεδρο τον Ντένις Οσβαλντ, τον συντονιστή της ΔΟΕ για την πρόοδο των έργων το 2004) έχουν παραδώσει τις εκθέσεις τους σχετικά με το πόρισμα ΜακΛάρεν, που κάνει λόγο για συστηματικό ντόπινγκ από τη χώρα και αλλοίωση εκατοντάδων δειγμάτων αθλητών τους, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014.

Ηδη η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ουσιαστικά απέκλεισε τους Ρώσους από το Παγκόσμιο Κλειστού στο Μπέρμιγχαμ (1-4 Μαρτίου) αφού δεν άλλαξε την απόφασή της για αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της, εάν οι Ρώσοι δεν αποδέχονταν την έκθεση ΜακΛάρεν και η επιτροπή αντιντόπινγκ της χώρας (RUSADA) δεν έκανε τις κατάλληλες αλλαγές ώστε να πάρει επιτέλους πιστοποίηση από τη WADA.

Πρόσφατα η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ντοπέ σε επανελέγχους η Γιούλια Γκούστσινα (σπρίντερ) και η Αζα Ναζάροβα (μήκος).

Μάλιστα η Γκούστσινα βρέθηκε ντοπέ σε επανέλεγχο του δείγματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και έτσι η ομάδα της (και η ίδια φυσικά) χάνουν το ασημένιο μετάλλιο που είχαν πάρει στα 4×400.

Η ίδια είχε χάσει και το χρυσό στα 4×100 των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, αφού εκεί είχε βρεθεί ντοπέ η συναθλήτριά της στη σκυταλοδρομία Αντονίνα Κριβοσάπκα. Ομοίως, στους ίδιους Αγώνες, είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στα 4×400 μ., όμως οι Τατιάνα Φίροβα και Αναστασία Καπατσίνσκαγια βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί και αυτό το μετάλλιο!

Ο τρομερός ρωσικός χειμώνας έχει πέσει βαρύς στον αθλητισμό της χώρας.