Ζήτημα ημερών ή και ωρών είναι να ξεκινήσει από τη DG Comp το market test για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, δηλαδή η διαδικασία που θα τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, με βάση τη συμφωνία της Παρασκευής μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Στον απόηχο της συμφωνίας ξεκινούν από τη ΓΕΝΟΠ και τα πρώτα συλλαλητήρια, με τη πρεμιέρα να γίνεται σήμερα στη Φλώρινα, ενώ την Τετάρτη το συνδικάτο δίνει ραντεβού με την τοπική κοινωνία στη Μεγαλόπολη.
Στην πράξη το market test αποτελεί μια δημόσια διαβούλευση, όπου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, Ελληνες και ξένοι, θα υποβάλλουν παρατηρήσεις οι οποίες και θα ληφθούν υπόψιν από την ΔΕΗ κατά τη σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού, ο οποίος προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2018.
Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει την πώληση της μονάδας Μελίτη Ι (Φλώρινα), των μονάδων Μεγαλόπολη 3 & Μεγαλόπολη 4 (Αρκαδία), συν την άδεια για την κατασκευή και λειτουργία της Μελίτη ΙΙ (Φλώρινα).
Το market test θα έχει διάρκεια ένα μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι θα λήξει στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Εκτιμάται ότι σίγουρα θα συμμετάσχουν σε αυτό Κινεζικές εταιρείες, που εδώ και καιρό έχουν δημόσια γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον τους, άλλες εταιρείες τρίτων χωρών (π.χ. Ιάπωνες), αλλά και κάποιες ελληνικές. Συμμετοχή μπορεί να υπάρξει και από ευρωπαικές εταιρείες, απλά και μόνο για να αντλήσουν πληροφορίες, και όχι με σκοπό να κατέβουν στο διαγωνισμό, καθώς έχουν εδώ και καιρό κάνει σαφές ότι λόγω της πολιτικής απανθρακοποίησης που εφαρμόζουν, δεν ενδιαφέρονται για στερεά καύσιμα, όπως οι λιγνίτες.
Ανθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, αναμένουν οι παρατηρήσεις και τα αιτήματα που θα διατυπωθούν στο market test να αφορούν μεταξύ άλλων το κατά πόσο η πώληση των μονάδων θα γίνει σε χωριστά πακέτα ή και οι τέσσερις μαζί, τι θα συμβεί με τους συνολικά 1.300 εργαζόμενους, καθώς και αν θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη για τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων.
Στο σοβαρό θέμα με τους 1.300 εργαζόμενους, (1.100 σε Μεγαλόπολη, 200 σε Μελίτη), η συμφωνία κυβέρνησης -δανειστών, προβλέπει διασφάλιση ενός μέρους των θέσεων εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οσοι ωστόσο θεωρηθούν υπεράριθμο προσωπικό, κάτι που αφορά τη Μεγαλόπολη, θα προβλέπεται η μετάθεσή τους σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ.
Στη συμφωνία επίσης θα υπάρχει προβλεψη για κατώτατο τίμημα, δηλαδή αυτό που θα ορίσει ο σύμβουλος, ο οποίος και θα προσληφθεί από την ΔΕΗ για να προετοιμάσει την διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού.
Στο ερώτημα, τι θα συμβεί αν ο διαγωνισμός αποβεί άγονος, η απάντηση από κύκλους του ΥΠΕΝ είναι ότι πιθανότατα η DG Comp θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό, με διαφορετικούς και πιο ευνοικούς όρους.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, εξηγούν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία δεν θα περιλαμβάωνει καμία αναφορά σε υδροηλεκτρικά. Συγκεκριμένα σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, στη συμφωνία θα ορίζεται ρητά ότι δεν προβλέπεται να πωληθούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί, παρά μόνο λιγνιτικοί. Εν προκειμένω, θα ορίζεται ότι η DG Comp συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση, με βάση την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που υποχρεώνει την Ελλάδα να ανοίξει την αγορά του λιγνίτη στον ανταγωνισμό και να πουλήσει το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, όχι “νερά”, δηλαδή υδροηλεκτρικά.