Πολύ μεγάλες ζημιές σε πάνω από 300 σπίτια, δεκάδες επιχειρήσεις, χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στο εθνικό και αγροτικό οδικό δίκτυο άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη Δυτική Ελλάδα.
Ηδη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καρχιμάνη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Πρέβεζα, η Κόνιτσα, η Παραμυθιά, η Λάκα Σουλίου αλλά και τμήμα του Ζαγορίου.
Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο εντοπίζονται και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Ωστόσο, τα Ιωάννινα και η Πρέβεζα επλήγησαν περισσότερο. Στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, η κακοκαιρία έπληξε ιδιαίτερα τις περιοχές από το Μεσολόγγι έως την Ηπειρο, την Αμφιλοχία (το τμήμα προς τα ορεινά του Βάλτου) καθώς και τη Βόνιτσα.
Κλειστοί δρόμοι. Εξαιτίας των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία (κατολισθήσεις και καθιζήσεις), η Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων θα παραμείνει κλειστή έως τις 22 Δεκεμβρίου –από τη διασταύρωση Αγγελοκάστρου έως τον κόμβο Συκιάς. Η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται μέσω της Ιονίας Οδού ή της επαρχιακής οδού Αγρινίου – Καλυβίων – Αγγελοκάστρου.
Την ίδια ώρα, με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας (το περασμένο Σάββατο), κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χάνι Μπάγια προς Μάστρο (στο 10ο χιλιόμετρο), ο δρόμος Παραβόλας – Καλλιθέας – Προυσού (στο 6ο χιλιόμετρο) λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, καθώς και η επαρχιακή οδός Καλλιθέας – Λαμπιρίου και η οδός Φραγκουλέικων – Ελληνικών.
Τα συνεργεία της Περιφέρειας προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους, αλλά κανείς από τους υπευθύνους δεν μπορούσε χθες να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα με την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους προαναφερομένους.
Ζημιές σε σπίτια. Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής, ολοκληρωμένη εικόνα για τις ζημιές σε σπίτια δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τα έως τώρα συλλεχθέντα στοιχεία, στον Λούρο υπέστησαν ζημιές 30 σπίτια και επτά επιχειρήσεις, ενώ στο Μεσολόγγι, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Καραπάνος, ζημιές υπέστησαν 230 σπίτια –από τα οποία τα 40 εγκαταλείφθηκαν από τους ενοίκους.
Εριξε πολύ νερό. Οπως εξηγεί ο μετεωρολόγος –διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, στη Δυτική Ελλάδα για δύο συνεχόμενες μέρες έπεσε πολύ νερό, γι’ αυτό προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές. «Σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, που ξεπέρασαν τα μέσα μηνιαία ύψη βροχής αυτών των περιοχών», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, «βροχές θα σημειωθούν και σήμερα στη Δυτική Ελλάδα, αλλά δεν θα είναι τόσο ισχυρές όσο αυτές των τελευταίων ημερών». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Σάββατο (2 Δεκεμβρίου) οι μέγιστες ημερήσιες βροχοπτώσεις (σε χιλιοστά) σημειώθηκαν: στο Καρπενήσι –Βουτύρω (131 χιλιοστά), στο Αιτωλικό (111) και στο Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (102 χιλιοστά). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την Παρασκευή (1η Δεκεμβρίου) οι μέγιστες ημερήσιες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν: στο Τσεπέλοβο (202), στην Πάργα (196), στη Ζίτσα Ιωαννίνων (133), στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων (132), στα Θεοδώριανα Αρτας (128 χιλιοστά), στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (125), στα Λεπιανά Αρτας (121).
Ολοι οι νομοί της Ηπείρου, η Αιτωλοακαρνανία, η Κέρκυρα και οι Παξοί μετρούν τις πληγές τους από τη σφοδρή κακοκαιρία
Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους.
Στην Ηπειρο από την κακοκαιρία επλήγησαν ιδιαίτερα η Κόνιτσα, το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, οι Φιλιάτες, η Παραμυθιά, η Πάργα, η Πρέβεζα και τα Τζουμέρκα.
Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Φαναρίου (Δήμου Πάργας) όπου τα νερά του Αχέροντα μπήκαν στα σπίτια τους. Στην περιοχή καλλιεργήσιμες εκτάσεις θάφτηκαν κάτω από τα νερά του ποταμού και σπίτια πλημμύρισαν. Οπως καταγγέλλουν πληγέντες κάτοικοι, αιτία του κακού είναι το ανάχωμα του ποταμού που έσπασε και έφερε τα νερά του Αχέροντα στην πόρτα τους.
Σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Ηπείρου υπάρχουν ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης, στους επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους, ενώ πέρα από τις καλλιέργειες θάφτηκαν ποιμνιοστάσια και πνίγηκαν πολλά ζώα. Μάλιστα, στην Κόνιτσα, όλο το οδικό δίκτυο που χαράχθηκε και στήθηκε πάνω στα ποτάμια της περιοχής υπέστη μεγάλες ζημιές.
Επίσης στο γεφύρι του Κόκκορη, στους Κήπους Ζαγορίου, το ποτάμι υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Στην Αιτωλοακαρνανία, στην περιοχή της Κλεισούρας, τα συνεργεία της Περιφέρειας κατάφεραν –τα ξημερώματα του Σαββάτου να βγάλουν από φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα 13 οδηγούς που έχουν εγκλωβιστεί.
Ιδιαίτερα προβλήματα σημειώθηκαν στο Μεσολόγγι, όπου εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν στις περιοχές Αιτωλικού, Χρυσοβεργίου, Φραγκουλαίικων και Οινιάδων.
Οπως περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ιδιαίτερα προβλήματα έχουν προκληθεί στις περιοχές γύρω από τον ορεινό όγκο του Αράκυνθου. «Ειδικά τα Φραγκουλαίικα έχουν κοπεί στα δυο».
Σε αυτήν την περιοχή έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο, στις υποδομές, στα κτίρια, σε ποιμνιοστάσια και σε καλλιέργειες. Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο Ευηνοχώρι αλλά και στα ορεινά χωριά Ελληνικά, Ρετσίνα, Αγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρη.
Στο Αγρίνιο. Πολύ μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν και στο Αγρίνιο από τις πλημμύρες και κυρίως στις κοινότητες Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κυρά Βγένα, Παραβόλα και Τραγάνα. Οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρύνουν λάσπες, νερά και φερτά υλικά, ενώ μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών προχωρούν σε διανοίξεις δρόμων. Παράλληλα, συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα στην υδροδότηση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, στην περιοχή έπεσε πολύ μεγάλος όγκος βροχής. «Στον σταθμό που έχουμε στην Μακρινεία το ύψος της βροχής που καταγράφηκε έφτασε τα 360 χιλιοστά!», επισημαίνει. «Αυτό δείχνει ότι η βροχόπτωση έσπασε όλα τα ρεκόρ».
Οπως λέει, εξαιτίας του πολύ μεγάλου όγκου της βροχής έκλεισε η παλιά εθνική οδός. «Δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με την Ιόνια Οδό παρά μόνο μέσα από κατσικόδρομους με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα στη μετακίνηση των συνεργείων της περιφέρειας και του δήμου αλλά και των κατοίκων».
Ο Γιώργος Παπαναστασίου καταγγέλλει πως «στην περιοχή έχουν χρόνια να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα». Ωστόσο, «όλος ο μηχανισμός του δήμου ήταν σε επιφυλακή και δεν πιάστηκε στον ύπνο, μια και όλη η βροχή δεν έπεσε ξαφνικά –η βροχόπτωση είχε ξεκινήσει τις τελευταίες δυο ημέρες –ενώ είχε υπερχειλίσει και ο χείμαρρος Ερμίτσα απ’ όπου ευτυχώς πρόλαβαν και πέρασαν τα συνεργεία του δήμου».
Στο Ιόνιο. Το βράδυ της Παρασκευής ιδιαίτερα προβλήματα προκλήθηκαν σε Κέρκυρα και Παξούς. Στη Νότια Κέρκυρα, στη Λευκίμμη, μια γυναίκα οδηγός παρασύρθηκε από χείμαρρο και σώθηκε την τελευταία στιγμή από πολίτες που κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητό της. Σε ορμητικούς χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι και στο Γάιο στους Παξούς, πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Σημαντική αύξηση των ζημιών σε υποδομές εξαιτίας των καιρικών φαινομένων προβλέπει μελέτη επιστημόνων του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ).
Η Ελλάδα αναμένεται να είναι μια απότις ευρωπαϊκές χώρες που θα καταβάλλουν το μεγαλύτερο κόστος.
Οι μερικές ή πλήρεις καταστροφέςθα αφορούν υποδομές και συστήματα μεταφορών, ενέργειας, βιομηχανίας, ύδρευσης και υγείας. Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι ζημιές θα είναι στο 4,4% των ετήσιων επενδύσεων –από τα υψηλότερα ποσοστά.