Θέμα διαρροών στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα δεν υπάρχει πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο όλα τα παραπάνω συγκροτούν ένα εκρηκτικό κλίμα που επιτείνει η υπόθεση Καμμένου και εν πάση περιπτώσει ακυρώνει τα θετικά από το διαφαινόμενο κλείσιμο-εξπρές της τρίτης αξιολόγησης. Ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορεί συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε εμφανή απόσταση από το λαϊκό αίσθημα και αναζητάει μάταια τρόπο επανασύνδεσης με την κοινωνία. Δίνοντας έμφαση στην οικονομία και στο αριστερό success story που επιχειρεί να χτίσει, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει απόψε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας». Αύριο θα μεταβεί στην Κέρκυρα για να ολοκληρωθούν με ομιλία του οι εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων, ενώ την Πέμπτη θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Φίλια πυρά εναντίον Τσακαλώτου
Σε ναρκοπέδιο μεταβάλλεται για την κυβέρνηση η οδός διαφυγής από τα Μνημόνια, παρά τη διαφαινόμενη ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με τις ευλογίες των ευρωπαίων εταίρων. Τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη όσο και οι αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς έχουν μουδιάσει το Μαξίμου, την ώρα που η νέα αιχμηρή παρέμβαση του Νίκου Φίλη έχει μεν αποδέκτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά στην πραγματικότητα βάζει θέματα για τη συνολική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Τους πανηγυρισμούς του Μαξίμου για το κλείσιμο του staff level agreement με τους θεσμούς σε χρόνο-ρεκόρ και την προσπάθεια δημιουργίας θετικών ειδήσεων που θα αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα αρνητικά για την κυβέρνηση ζητήματα, όπως η υπόθεση Καμμένου, μετρίασαν τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για την αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Στοιχεία που διαψεύδουν στην πράξη τις εκτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα για ρυθμούς ανάπτυξης 2% στο σύνολο του 2017 και καθιστούν αβέβαιη και την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για 1,6%.
Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στους αυριανούς πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία, με ομάδες πολιτών και τις λεγόμενες συλλογικότητες να ετοιμάζουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν δημοσίως την απορία τους για ποιο λόγο δεν συμμετέχουν και εκείνοι σε αυτές. Χαρακτηριστική η νέα δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα (Σκάι): «Και σήμερα θα πήγαινα σε συγκέντρωση κατά των πλειστηριασμών».
Στο Μαξίμου απεύχονται να επαναληφθούν σκηνές αντίστοιχες με αυτές στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ουδείς δύναται να εγγυηθεί πως τούτο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, παρά τον συναγερμό στον οποίο τέθηκε η ΕΛ.ΑΣ. από την πολιτική και φυσική της ηγεσία. Τουναντίον, η ανησυχία είναι έκδηλη και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από τους πλειστηριασμούς στο τέλος της ημέρας μπορεί να αποδειχθεί όχι απλώς μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά αβάσταχτο. Οι πολιτικές δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης πως οι εκποιήσεις ακινήτων αφορούν μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές ή τις συμφωνίες κυρίων με τις τράπεζες για πλειστηριασμούς σπιτιών αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ δεν πείθουν ούτε στο εσωκομματικό πεδίο, με αποτέλεσμα η εκ των έσω κριτική να εντείνεται.
Πιστός σ’ αυτήν τη γραμμή εμφανίστηκε ξανά ο Νίκος Φίλης, ζητώντας νομοθετική κατοχύρωση της λαϊκής κατοικίας. Προχωρώντας όμως ένα βήμα παραπέρα, ο πρώην υπουργός έσφαξε με το βαμβάκι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Ολες τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις έχει τακτοποιήσει στην ώρα τους» είπε με σκωπτική διάθεση (στην τηλεόραση της Βουλής), δίνοντας εμμέσως συνέχεια στην προσωπική αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Οικονομικών, η οποία είχε αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αναδεικνύοντας κι ένα διχαστικό κλίμα στην ομάδα των 53.
Ο πρώην υπουργός έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τους υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το γενικότερο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση –και όχι προσωπικά ο Τσακαλώτος –ακολουθεί μια μνημονιακή πολιτική που δεν εξασφαλίζει προοπτική και διέξοδο στους πολίτες. Αυτό επισήμανε και χθες: «Υπάρχει θέμα αλλαγών στην πολιτική μας. Οταν λέμε “βγαίνουμε στις αγορές”, αυτό πρέπει να έχει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και όχι μόνο μέτρα. Να έχει το θετικό μήνυμα ότι “βγαίνουμε στις αγορές” και όχι μόνο επιβάρυνση» τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι οι εταίροι μπορεί να αιφνιδιάσουν με νέες αξιώσεις την κυβέρνηση κατά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.
«Μικραίνει η ΔΕΗ»
Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΔΕΗ, σημειώνοντας πως «η συμφωνία επιβάλλεται, δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση, και η ΔΕΗ μικραίνει με αυτήν. […] Θέλω να έχω μια ενημέρωση στο θέμα της ΔΕΗ, θέλω να είμαι επιφυλακτικός, γιατί δεν είναι στενά πολιτικό, άπτεται πολλών παραγόντων». Το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί αντιδράσεις και από βουλευτές, ειδικά στις περιοχές όπου πρόκειται να εκποιηθούν μονάδες παραγωγής της Επιχείρησης (Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία), και απομένει να φανεί εάν αυτές θα φτάσουν έως την κάθοδό τους στο πεζοδρόμιο, μαζί με τους κατοίκους και τους εργαζομένους.