Αφετηρία μιας ανανέωσης-μαμούθ που θα αφορά ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ αποτελεί η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει –αναφερόμενος ευθέως στην Ντόρα Μπακογιάννη –ότι στην επόμενη κυβέρνηση, με τον ίδιο ως πρωθυπουργό, δεν θα συμμετάσχει κανένα μέλος της οικογένειάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», πρόκειται για την πρώτη μιας σειράς πρωτοβουλιών που σχεδιάζει να αναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ από τώρα μέχρι και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Αυτές οι κινήσεις θα αφορούν τις εκλογικές λίστες του κόμματος, την αξιοποίηση κορυφαίων και ιστορικών στελεχών σε άλλα, κρίσιμα πόστα της δημόσιας ζωής και την εμπλοκή νέων προσώπων στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παράλληλα, προετοιμάζονται ήδη δομικές αλλαγές που αφορούν τον τρόπο και τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και τη Δημόσια Διοίκηση γενικότερα.

Η προαναγγελία παραγκωνισμού της Μπακογιάννη δημιουργεί ήδη παρενέργειες, ενώ στο κομματικό παρασκήνιο δεν είναι λίγοι όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη σκοπιμότητα της κίνησης στην παρούσα συγκυρία –την ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο από τη διπλή δίνη που δημιουργούν ο μεσάζοντας της Αραβίας και οι πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση για την Ντόρα Μπακογιάννη είχε ληφθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες και είχε συζητηθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πρώην υπουργού, χωρίς απαραιτήτως να υπάρχει συναντίληψη. Η ανακοίνωση Μητσοτάκη επρόκειτο να γίνει στο Συνέδριο της ΝΔ, αλλά τελικώς επελέγη η επίσπευσή της, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές που θα έφερναν και σε δύσκολη θέση τα δύο αδέλφια. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι προ ολίγων εβδομάδων η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο «Βήμα» είχε ξεκαθαρίσει ότι «στην ιεράρχηση των στόχων της δεν είναι να ξαναποκτήσει οποιονδήποτε τίτλο, πλην της άκρως τιμητικής αιρετής βουλευτικής ιδιότητας». Περίπου έναν μήνα από την τοποθέτηση αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε χθες τις οριστικές αποφάσεις του, δηλώνοντας («Καθημερινή») ότι η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται εκτός πλάνου: «Κανένα συγγενικό μου πρόσωπο δεν πρόκειται να βρεθεί σε κυβερνητικό ή άλλο πολιτειακό αξίωμα στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ξέρω ότι αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της. Είναι όμως επιβεβλημένο σε αυτήν τη συγκυρία, στο πλαίσιο της αποστολής που έχω αναλάβει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιλογή του προέδρου της ΝΔ αποκλείει, ουσιαστικά, και την Προεδρία της Βουλής, όπως υψώνει φραγμούς και για μια μετακίνηση της Μπακογιάννη στην Κομισιόν, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ωστόσο, η τοποθέτησή της στην Παγκόσμια Τράπεζα (όπου σήμερα είναι ο Χρήστος Παπουτσής) δεν βρίσκεται εκτός συζητήσεων. Μέχρι στιγμής η ίδια δηλώνει έτοιμη να πολιτευθεί ξανά στην Α’ Αθήνας, ενώ δική της θα είναι σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι στις εκλογικές λίστες της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ… ΤΕΩΣ. Η κίνηση Μητσοτάκη αποτελεί προάγγελο για τη διαχείριση και άλλων θεμάτων που αφορούν πρωτίστως τους προκατόχους του στο τιμόνι της ΝΔ –Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πρόσωπα που απαιτούν, όπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ, λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά της κομματικής ηγεσίας. Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ήταν παρών στο Προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, αποτελεί κοινό τόπο ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια ηχηρή πρόταση της συντηρητικής παράταξης για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020. Ο ίδιος δεν μετέχει στη σχετική σεναριολογία, αν και σε ανύποπτο χρόνο έχει πει ότι κάτι τέτοιο θα τον ενδιέφερε εάν η εκλογή γινόταν απευθείας από τον λαό. Δεν θεωρείται συμπτωματικό ότι χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας. Το βέβαιον είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα καθορίσει τις αποφάσεις του πριν από τις επόμενες εκλογές, προκειμένου να πάει στις κάλπες «με ανοιχτά χαρτιά», και δεν πρόκειται να κάνει καμία ανακοίνωση πριν συνεννοηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό. Εάν υπάρξει συμφωνία, δεν αποκλείεται ο Κώστας Καραμανλής να μην είναι στις λίστες της ΝΔ, αν και αυτή την ώρα το σενάριο αυτό φαντάζει μακρινό.

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν έχει συνταξιοδοτηθεί και παραμένει δυναμικά παρών στα πολιτικά τεκταινόμενα. Οι διασυνδέσεις του με τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) παραμένουν ισχυρές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα από μια υψηλή θέση στο κοινοτικό στερέωμα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τέλος, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ήταν ο βασικός του αντίπαλος στην εσωκομματική μάχη –και μια μετακίνησή του από τη Β’ Αθήνας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας βρίσκεται ήδη στο τραπέζι ως αναγνώριση της μακράς πορείας του στη ΝΔ, με παράλληλη ανάληψη συγκεκριμένου ρόλου για την εκλογική προετοιμασία του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, θα αφήσει για τη νέα χρονιά τις όποιες αποφάσεις του σχετικά με τα θέματα αυτά. Θεωρεί ότι έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα, αλλά από εκεί και πέρα πολλά θα εξαρτηθούν και από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις (χρόνος διεξαγωγής της αναμέτρησης, πολιτικό κλίμα κ.λπ.), όπως επίσης και από την πορεία των συζητήσεων που θα έχει με τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του.