Ούτε η πιο λαμπρή σελήνη της χρονιάς δεν κατάφερε να σκιάσει το άστρο του Μάρκο Λιβάγια. Ο Κροάτης, ως άλλος Σείριος, λάμπει στον ουρανό της Σούπερ Λίγκας σαν χριστουγεννιάτικο αστέρι, φωτίζοντας στους Κιτρινόμαυρους Μάγους τον δρόμο προς τον τίτλο. Με το χθεσινό γκολ στον Λεβαδειακό ο Λιβάγια έφτασε τα πέντε τέρματα στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της ΑΕΚ, που ουσιαστικά αντιστοιχούν σε δέκα υπερπολύτιμους βαθμούς για τους Κιτρινόμαυρους. Το 1,7 εκατ. ευρώ της ρήτρας του με τη Λας Πάλμας φαντάζει πια ως value for money για την ΑΕΚ.

Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος βρίσκεται από χθες ο Παναθηναϊκός. Η ήδη επιβαρημένη κατάστασή του από τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση λόγω μειωμένης ψυχολογικής παροχής στις αρτηρίες των παικτών, που οδηγεί τάχιστα στη νέκρωση του σώματος των Πρασίνων.

Η ήττα από τον Πανιώνιο στη Λεωφόρο, η πρώτη εντός έδρας έπειτα από 413 ημέρες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ήταν το πρώτο σοβαρό σύμπτωμα της υγρής γάγγραινας. Το δεύτερο, το ξύλο που έπεσε στη Θύρα 2 (επισήμων) μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού, στην κορύφωση της διαφωνίας τους για τον –άσχετο στη συγκεκριμένη περίπτωση –ρόλο της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον σύλλογο!

Στο απευκταίο σενάριο για τον Παναθηναϊκό δεν θα χάσουν μόνο οι Πράσινοι, αλλά όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Σούπερ Λίγκα θα δει την αξία της να συρρικνώνεται εντυπωσιακά με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα έσοδα των μελών του συνεταιρισμού. Το ενδιαφέρον των φιλάθλων θα μειωθεί, όπως επίσης τα εισιτήρια, ενώ θα μειωθούν και τα φύλλα που πωλούν οι αθλητικές (κυρίως) εφημερίδες.

Η συμμετοχή του 17χρονου Εμμανουηλίδη, που θεωρείται ό,τι πιο σημαντικό διαθέτει αυτή τη στιγμή η Πράσινη Ακαδημία, μοιάζει με τσιρότο σε καρκινοπαθή στο τελευταίο στάδιο της νόσου.

Στα ποδοσφαιρικά έπη της μικρής Ελλάδας μπορεί να μην πρωταγωνιστούν ο Αγαμέμνονας, ο Οδυσσέας, ο Αχιλλέας και όλοι οι μυθικοί ήρωες της αρχαιότητας, ωστόσο δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν σε σχέση με τα έπη του Ομήρου.

Η θυσία του Λέοβατς από τον Κάλχαντα Λουτσέσκου θα μπορούσε να εμπνεύσει τους επιγόνους του Ευριπίδη να γράψουν το έργο Μάριν εν Θεσσαλονίκη. Οι θεοί του ποδοσφαίρου εξευμενίστηκαν και φούσκωσαν τα πανιά στα εκστρατευτικά πλοία του ΠΑΟΚ, τα οποία επιτέλους κατάφεραν να κατακτήσουν το πρώτο τρίποντο μακριά από την Τούμπα.

Προς τη βορειοανατολική πλευρά της Ελλάδας, για να είμαστε ακριβείς με το γεωγραφικό στίγμα, γιατί δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε αν η θυσία του Λέοβατς έσπασε και την κατάρα των Τεμπών.

Διαφορετικά, προβλέπω τον Κάλχαντα Λουτσέσκου να ανεβάζει στο θυσιαστήριο κι άλλον παίκτη, μάλλον τον Σαμπράνο. Αν στο μεταξύ δεν έχουν θυσιάσει τον ίδιο.