Στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 ο Νίκος Γκάλης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα (Νο 7) του Αρη, κόντρα στον Ηρακλή… Στις 3 Δεκεμβρίου του 1987 ο Αρης άλωσε το Palau Blaugrana νικώντας την Μπαρτσελόνα με 88-89 και έπειτα από τριάντα χρόνια, «αυτό είναι το ματς που θυμάμαι περισσότερο απ’ όλα τής ομάδας που μας έμαθε το μπάσκετ και ήρθε στο μυαλό μου προχθές» αποκαλύπτει ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται πίσω από το θαύμα του Προμηθέα Πατρών, λίγες ώρες μετά το σοκ και δέος της νίκης επί του Αυτοκράτορα με το εκκωφαντικό σκορ 70-40!

Ο πρόεδρος…

Ο Βαγγέλης Λιόλιος επέστρεψε το 2004 στα δρώμενα του Προμηθέα όπου είχε παίξει μπάσκετ όταν σπούδαζε στην Ιατρική Σχολή της Πάτρας και παράλληλα άνοιγε ένα φωτοτυπείο για να βγάζει το χαρτζιλίκι του.

Πέντε χρόνια πριν από την επιστροφή του στα μπασκετικά δρώμενα, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον είχε οδηγήσει να ανοίξει ένα καφεκοπτείο που εξελίχθηκε σε μια από τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις και πλέον αριθμεί περισσότερα από 400 καταστήματα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες!

Τι κοινό άραγε μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην παιδιατρική, την οποία το 2009 εγκατέλειψε «όχι ως επάγγελμα, αλλά ως λειτούργημα» και το ασκεί ανιδιοτελώς στο φιλικό περιβάλλον του, στην αλυσίδα «Coffee Island», στην ομάδα μπάσκετ του Προμηθέα και στο πρότυπο και μοναδικό εν Ελλάδι πρόγραμμα εκπαίδευσης «Νους» που στεγάζεται στο Ρίο και παρέχει διαμονή, διαβίωση, εκπαίδευση και άθληση σε 14 παιδιά απ’ όλη τη χώρα;

«Η αγάπη, το συναίσθημα και η επιθυμία μου να μην αντιγράφω άλλους και να μην ακολουθώ την πεπατημένη, αλλά να χαράζω δικούς μου δρόμους» απαντά ο ίδιος, ο οποίος από το Κέντρο Υγείας της (γενέτειρας του Κώστα Κατσουράνη) Χαλανδρίτσας έκανε το άλμα προς τις επιχειρηματικές και εσχάτως προς τις μπασκετικές κορυφές.

Χθες το πρωί που τον αναζήτησα στο τηλέφωνο ήταν σαφής: «Ευχαρίστως, αλλά σας παρακαλώ να μιλήσουμε μετά τη λειτουργία», ενώ στις 13 του περασμένου Απριλίου είχε στηλιτεύσει δημοσίως την απόφαση του ΕΣΑΚΕ να ορίσει αγώνες τη Μεγάλη Πέμπτη. «Δεν το κρύβω ότι είμαι θρήσκος και πιστεύω στον καλό Θεούλη που μας ευλογεί και μας επιτρέπει σε αυτή τη ζωή από την οποία είμαστε περαστικοί να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε ώστε να αγαλλιάζει η ψυχή μας» εξηγεί.

…και ο κόουτς

Οταν ο Βαγγέλης Λιόλιος άνοιγε το πρώτο καφεκοπτείο, ο νυν προπονητής της ομάδας έφτιαχνε πίτσες στην οδό Ελληνος Στρατιώτου! Προτού αποφασίσει να αφοσιωθεί στην προπονητική, ο Μάκης Γιατράς περνούσε τις περισσότερες ώρες του στην πιτσαρία «Porto Fino» που άνοιξε μαζί με τον αδελφό του και από εκεί φαίνεται πως του ‘μεινε το χούι να βάζει μπόλικο πικάντικο πεπερόνι και να κατακαίει τον λαιμό των αντιπάλων του!

Παιδί του Προμηθέα ο Βαγγέλης Λιόλιος, που πάντως πήρε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του (τον Παναγιώτη και τον Διονύση) και τα έστειλε στον Παναχαϊκό Σουλίου για να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τους προπονητές τους, παιδί της ΕΑΠ ο Μάκης Γιατράς: συναντήθηκαν σε ανύποπτο χρόνο, αλληλοεκτιμήθηκαν και το 2013 έβαλαν τα θεμέλια μιας υπέροχης σχέσης που έφερε τον Προμηθέα στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ. Το σλόγκαν τού «Coffee Island» είναι «κάναμε τον καφέ επιστήμη», αλλά προϊόντος του χρόνου, ο θεοσεβούμενος παιδίατρος και επιχειρηματίας ανήγαγε σε τέτοια και το μπάσκετ. Το αποτέλεσμα; Ο Προμηθέας δεν αποτελεί ένα ξωτικό που έσκασε ξαφνικά μύτη στην ελληνική αθλητική πανίδα, αλλά –όπως την περιγράφει ο Βαγγέλης Λιόλιος –«είναι μια ομάδα που έχει όραμα, πρόγραμμα και, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πρώτα οργανώνεται και ύστερα προχωρεί».