Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται «πολύ κοντά στην τελική συμφωνία» όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ιρλανδία, η οποία εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει και πάλι ένα σκληρό σύνορο στο νησί, δήλωσε την Δευτέρα, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

«Ελπίζουμε ότι μέσα σε μια ώρα θα είμαστε σε θέση να κάνει ο πρωθυπουργός μια θετική δήλωση προς στη χώρα ότι κάποια από τα ζητήματα-κλειδιά που θέταμε επί μήνες θα αντιμετωπισθούν συνολικά στην πρώτη φάση», δήλωσε ο Κόβενι μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

«Πιστεύω ότι έχουμε τώρα μια διατύπωση που μας δίνει τις εγγυήσεις που χρειαζόμαστε ώστε, ανεξάρτητα από το πώς θα πάνε οι συνομιλίες της δεύτερης φάσης, οι άνθρωποι να καθησυχαστούν ότι δεν θα δουν και πάλι ένα σύνορο στο νησί».

Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit κατέληξαν σε συμφωνία πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ιρλανδία, μεταξύ άλλων και στην ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων στο νησί ώστε να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο πηγές στην ιρλανδική κυβέρνηση.

«Καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία για τα ιρλανδικά ζητήματα», δήλωσε η μία από τις πηγές.

«Η φράση κλειδί είναι μια σαφής δέσμευση να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων αναφορικά με τους κανονισμους της τελωνειακής ένωσης και της εσωτερικής αγοράς που απαιτείται για να στηριχθούν η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οικονομία ολόκληρου του νησιού και τα σύνορα».

Σημειώνεται ακόμα ότι η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο δήμαρχος το Λονδίνου Σαντίκ Καν, δήλωσαν πως δεν βλέπουν τον λόγο να μην συνάψουν και η Σκωτία και το Λονδίνο ειδικές συμφωνίες μετά το Brexit, πως αυτή που συνήψε η Βόρεια Ιρλανδία.

«Η συμφωνία ώστε οι κανονιστικές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία να ευθυγραμμιστούν με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit θα μπορούσε να αναπαραχθεί και σε άλλες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, η επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς της.

«Αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρήσει την κανονιστική ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά να παραμείνει στην ενιαία αγορά (πράγμα που είναι η σωστή λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία), σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να το κάνουν και άλλοι», τονίζει η Στέρτζον σε μήνυμά της στο Twitter.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε επίσης ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει κι αυτή μια ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση.

«Τεράστιες συνέπειες για το Λονδίνο, αν η Τερέζα Μέι αποδεχθεί ότι είναι δυνατό για ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

«Οι Λονδρέζοι ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μια παρόμοια συμφωνία εδώ θα μπορούσε να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.