Η πλειονότητα των Σύρων πολιτών στην Τουρκία είναι ικανοποιημένοι που βρίσκονται στη χώρα και δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet Daily News ο καθηγητής Μουράτ Ερντογάν, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πανεπιστημίου Μετανάστευσης και Ένταξης του Τουρκο-Γερμανικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.
Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο, υπάρχουν 3,3 εκατομμύρια εγγεγραμένοι Σύροι και κάθε μέρα προστίθενται 1.500 άνθρωποι σε αυτόν τον αριθμό. Τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι η ημερίσια αύξηση θα μειωθεί, οπότε ο αριθμός θα σταθεροποιηθεί σε περίπου 3,5 εκατομμύρια.
Σχεδόν το 60% των Σύρων στην Τουρκία δεν ζουν πλέον σε συνοριακές πόλεις αλλά έχουν διασκορπιστεί σε διαφορετικές περιοχές, έχοντας δημιουργήσει μια νέα ζωή.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου, το 50% των Σύρων που ζει στη γείτονα, αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένοι με τη νέα τους ζωή και πως δεν έχουν κανένα κίνητρο να επιστρέψουν στη Συρία, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι. Υπάρχουν πολλοί Σύροι που προέρχονται από αγροτικές περιοχές και πόλεις που έχουν ισοπεδωθεί από τον πολεμο, οπότε η εκκίνηση μιας νέας ζωής στην πατρίδα τους είναι πολύ δυσκολότερη από ότι στην Τουρκία.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μουράτ Ερντογάν, έχουν περάσει εξίμιση χρόνια από την πρώτη άφιξη Σύρων στην Τουρκία και η κυβέρνηση δεν ανέπτυξε μια στοχευμένη στραγητική για την ένταξή τους στη χώρα, θεωρώντας το όλο θέμα ως ζήτημα διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης. Η Τουρκία χρειάζεται θεσμικές δομές για να εφαρμόσει πολιτικές ένταξης και αυτο δεν συμβαίνει.
«Από την πρώτη μέρα το είδαμε ως βάρος που έπρεπε να αναλάβουμε και όχι κάτι που έπρεπε να διαχειριστούμε. Η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε χωρίς σημαντικά προβλήματα, παρά τις υπάρχουσες ανησυχίες. Οι πολιτικοί αποφεύγουν το ζήτημα, όμως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Οι Σύροι θα αποτελέσουν ένα από τα σημαντικά θέματα στην ατζέντα των εκλογών του 2019», τονίζει.
Αναφορικά με τη στάση της τουρκικής κοινωνίας, αυτή είναι ξεκάθαρη λέει ο καθηγητής. Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι «μπορώ να βοηθήσω όσους βρίσκονται σε δυσκολία, όμως δεν θέλω να μοιραστώ το μέλλον μαζί τους, δεν θέλω να ζήσω μαζί τους».
Περίπου το 70% των Τούρκων είναι πεπεισμένο ότι οι Σύροι θα παραμείνουν στην Τουρκία, ωστόσο στην ερώτηση που πρέπει να μείνουν, απαντούν «σε ξεχωριστές πόλεις ή σε προσφυγικούς καταυλισμούς». Ένα 80% των Τούρκων θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πολιτισμικές ομοιότητες με τους Συρους.
Όσον αφορά την απασχόληση, περίπου 9.000 με 10.000 Σύρους απασχολούτναι επίσημα από διεθνείς οργανισμούς, όμως είναι πολύ λίγοι οι εργοδότες που θέλουν να τους προσλάβουν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περί τους 800.000 Σύρους εργάζονται ανεπίσημα και ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάνει το 1,2 εκατομμύρια, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε εκμετάλλευση εργασίας.