Την ελληνική συνταγή της σύμπραξης προκρίνουν οι κυριότερες σοσιαλδημοκρατικές και κεντροαριστερές πολιτικές δυνάμεις στην Ολλανδία ως την καλύτερη λύση προκειμένου να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση και να αναπτύξουν εκ νέου ισχυρή παρουσία στην ολλανδική πολιτική σκηνή.
Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση στους κόλπους των κομμάτων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, οι τρεις κυριότεροι εκφραστές της ολλανδικής Σοσιαλδημοκρατίας και Αριστεράς ένωσαν τις δυνάμεις τους, δίνοντας σάρκα και οστά σε μια συζήτηση, που έχει διαρκέσει δεκαετίες, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Η ιστορική ήττα, όμως, του Εργατικού Κόμματος (PvdA), το οποίο κατέγραψε κατακόρυφη πτώση στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου, άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία κοινού μετώπου με τη συμμετοχή ακόμη της Πράσινης Αριστεράς (GroenLinks) με αρχηγό τον χαρισματικό Γέσε Κλάβερ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP). Τους τελευταίους μήνες όσο κρατούσαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας ολλανδικής κυβέρνησης οι αρχηγοί των τριών κομμάτων, ο Λόντεβαϊκ Ασερ του PvdA, ο Γέσε Κλάβερ του GroenLinks και ο Εμίλ Ρούμερ του SP είχαν επανειλημμένα αναζητήσει ο ένας τον άλλον διαβλέποντας ότι εν τη ενώσει μπορούν να προσφέρουν καλύτερη λύση για να κινητοποιήσουν τα κοινωνικά στρώματα και να δουν τους παραδοσιακούς υποστηρικτές να επιστρέφουν στους κόλπους τους.
Σήμερα τα τρία κόμματα μαζί έχουν μόλις 37 έδρες στην Κάτω Βουλή των 150 συνολικά εδρών. Πριν τις εκλογές μόνο το Εργατικό Κόμμα είχε 38 έδρες, το οποίο κατέγραψε, όμως, ιστορική ήττα, κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής του στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (VVD).
Πρώτο δείγμα γραφής της σύμπραξης των τριών, οι αντιπροτάσεις έναντι των φορολογικών αλλαγών που προγραμματίζουν τα τέσσερα κόμματα τα οποία απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, όπου προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις πολυεθνικές εταιρείες.
Με το σύνθημα «Οι άνθρωποι πάνω από τις πολυεθνικές» οι Ασερ, Κλάβερ και Ρούμερ επιχειρούν ταυτόχρονα να προτάξουν τις παραδοσιακές αρχές της Αριστεράς και να δείξουν ότι έρχονται σε ρήξη με τις φιλελεύθερες ιδεολογίες σε κρίσιμες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης που θα επηρεάσουν αρνητικά τους εργαζομένους. Κάτι που έχουν αρχίσει να ενστερνίζονται ολοένα και περισσότερο οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιβιώσουν μετά τις ιστορικές απώλειες που έχουν καταγράψει σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, με τελευταία τη Γερμανία.
Μονόδρομος η συνεργασία για αποτελεσματική αντιπολίτευση
Ανοιχτά τα ενδεχόμενα για συγχώνευση παρά το ότι οι ηγέτες προς το παρόν το αποκλείουν
«Είμαστε προσεκτικοί ο ένας με τον άλλον, αλλά πιστεύουμε ότι και οι τρεις προσφέρουμε μια πετυχημένη εναλλακτική λύση» σχολιάζει ο Ασερ για το τολμηρό βήμα των τριών πολιτικών αρχηγών. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρούμερ αναγνωρίζει ότι τα τρία κόμματα είναι διαφορετικά, αλλά θεωρεί απαραίτητη την ένωση για να υπάρξει αποτελεσματική αντιπολίτευση στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αλλά και ο Κλάβερ, ο οποίος είχε αναδειχτεί σε έκπληξη των εκλογών καταγράφοντας σημαντική άνοδο, συμφωνεί ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος. «Είμαστε τρεις που υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν άλλες λύσεις». Και οι τρεις διαπιστώνουν ότι στο έντονα κατακερματισμένο σημερινό τοπίο της ολλανδικής Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς δεν υπάρχει περιθώριο ανταγωνισμού ανάμεσά τους.
Χαρακτηριστική της απόφασής τους για σύμπραξη ήταν η πρόσφατη τηλεοπτική τους εμφάνιση όπου καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον εξηγούσαν την αντίθεσή τους σε συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές. Ηταν μια προσπάθεια επίδειξης περισσότερης ενότητας από αυτή που χαίρει ο κυβερνητικός συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων με πλειοψηφία μόνο μίας έδρας.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η συνεργασία των τριών κομμάτων προκύπτει από ανάγκη. Μπορεί και οι τρεις, τόσο ο Ασερ, ο Κλάβερ όσο και ο Ρούμερ, να αποτελούν ισχυρά ονόματα στην πολιτική σκηνή της Ολλανδίας, όμως η παρουσία τους στη Βουλή κάθε άλλο παρά ισχυρή μπορεί να χαρακτηριστεί.
Αν και προς το παρόν οι τρεις αρχηγοί να αποκλείουν συγχώνευση των κομμάτων τους, πολιτικοί αναλυτές αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι στην ατζέντα τους θα βρεθούν νέες πρωτοβουλίες και περαιτέρω συντονισμός στην αντιπολιτευτική τους στρατηγική.
Οι επόμενες δημοτικές εκλογές αποτελούν, άλλωστε, πεδίο για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους προκειμένου να προσελκύσουν ψηφοφόρους και να παρουσιάσουν μια ευρύτερη στρατηγική ανανέωσης των πολιτικών τους δυνάμεων με στόχο να αποτρέψουν ψηφοφόρους από τα κόμματα που συμμετέχουν σήμερα στον συνασπισμό, τα συντηρητικά VVD, CDAandChristieUnie, αλλά και τους προοδευτικούς D66.