Οι εχθροπραξίες και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, όπου οι δρόμοι έχουν κλείσει και τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί σε πολλούς δρόμους, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί άμαχος πληθυσμός και να διακοπεί η διανομή της ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων καυσίμων που θα βοηθήσουν στον εφοδιασμό με πόσιμο νερό, προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει περιμετρικά της διπλωματικής συνοικίας κοντά στο συγκρότημα του ΟΗΕ, την ώρα που οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Σαναάς έχουν ανασταλεί, σημείωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά την έκκληση που απηύθυνε για παύση των εχθροπραξιών αύριο για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Η ολοένα και πιο επιδεινούμενη κατάσταση απειλεί να ωθήσει τις βασικές υπηρεσίες, που μετά βίας λειτουργούν… σε στασιμότητα. Αυτές ακριβώς οι υπηρεσίες έχουν τεθεί ήδη σε σοβαρό κίνδυνο από τους πρόσφατους κραδασμούς που προκάλεσε ο αντίκτυπος του αποκλεισμού» τονίζεται, ενώ προστίθεται ότι οι μάχες έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όπως τη Χατζάχ.

Όπως έγινε γνωστό τουλάχιστον 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και238 είναι οι τραυματίες τις τελευταίες 6 ημέρες στην Σαναά, σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), επικαλούμενη στοιχεία από 3 νοσοκομεία.

Μαχητικά αεροσκάφη του υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμού έπληξαν θέσεις των ανταρτών Χούτι στην Σαναά για δεύτερη ημέρα την Δευτέρα, σε υποστήριξη του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και πρώην συμμάχου των Χούτι, ο οποίος έλυσε την συμμαχία του με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες.

«Υποστηρίζουμε τα κύρια νοσοκομεία στη Σαναά, τα οποία χρειάζονται επειγόντως κιτ για τραυματίες πολέμου», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Γιολάντα Ζακμέ.

Επίσης ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε «να δωρίσουμε καύσιμα στα κύρια νοσοκομεία επειδή στηρίζονται στην παραγωγή ρεύματος από γεννήτριες», πρόσθεσε.

Η ΔΕΕΣ εξάλλου απομάκρυνε την Δευτέρα από τη Σαναά στο Τζιμπουτί 13 μέλη του διεθνούς προσωπικού της, κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία ζήτησε από τους πολίτες στην πρωτεύουσα Σαναά να απομακρυνθούν από τις ζώνες των ανταρτών, μετέδωσε σήμερα το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya.

Οι άμαχοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση “μεγαλύτερη των 500 μέτρων” από τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, μετέδωσε το δίκτυο αυτό, σε μια προειδοποίηση που μπορεί να σημαίνει μια προσεχή εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, την οποία ελέγχουν εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια οι αντάρτες Χούτι.

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Σαναά με την υποστήριξη του συνασπισμού δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία.

Στην πρωτεύουσα της Υεμένης σημειώνονται μάχες μεταξύ των Χούτι και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Σάλεχ μετά την κατάρρευση της συμμαχίας των δύο πλευρών.

Από την Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί ζήτησε να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. «Όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, ώστε να εμποδιστεί η κατάχρηση από τους εχθρούς του του κράτους της Υεμένης».

Εν τω μεταξύ οραδιοσταθμός των ανταρτών Χούτι της Υεμένης μετέδωσε την Δευτέρα ότι σκοτώθηκε ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ διέψευσε την είδηση αυτή για τον θάνατο του ηγέτη του και σημείωσε ότι εξακολουθεί να ηγείται των δυνάμεών του στις συγκρούσεις με τους Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά.

Ωστόσο δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται και δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι πέθανε.