Οι φορολογικοί παράδεισοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς, μπορούν να περιμένουν. Να περιμένουν ενδεχομένως μια άλλη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ικανή να καταλήξει σε αποφάσεις γενναιότερες από αυτές στις οποίες κατέληξε η χθεσινή, η οποία αποφάνθηκε ότι ανά τον κόσμο δεν υπάρχουν παρά μόνο 17 χώρες που αποδεδειγμένα διαπρέπουν στον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό προσφέροντας καταφύγιο ή και πλυντήριο σε χρήματα αμφιβόλου συχνά προσελεύσεως.
Επί της ουσίας λοιπόν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολυαναμενόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών (όπου επρόκειτο να αποφασιστεί ο κατάλογος των χωρών τις οποίες η ΕΕ θα αντιμετωπίζει εφεξής ως φορολογικούς παραδείσους, επιβάλλοντας ταυτόχρονα κυρώσεις) ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Η μαύρη λίστα περιέχει μόνο τις χώρες για τις οποίες κανένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν τρέφει αμφιβολίες ότι έχει ξεπεράσει τα διεθνώς αποδεκτά όρια σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς του. Κάτι που εμφανώς δυσαρέστησε ακόμη και τους ιθύνοντες των Βρυξελλών, αφού ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση των κρατών-μελών ανεπαρκή. «Ως ευρωπαίος πολίτης συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ήλπιζαν για περισσότερα. Ας πάρουμε αυτήν τη λίστα για αυτό που είναι: ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί στα κράτη-μέλη και στις τρίτες χώρες» δήλωσε ο Μοσκοβισί.
Σε αυτόν τον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται χώρες τις οποίες, για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να χαρακτηρίσει φορολογικούς παραδείσους. Δεν περιλαμβάνονται φυσικά οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρά τις αρνήσεις τους να συνεργάζονται πλήρως με τις ευρωπαϊκές φορολογικές Αρχές και φυσικά δεν γίνεται λόγος για κάποιες από τις χώρες-μέλη της ΕΕ τις οποίες μη κυβερνητικοί οργανισμοί δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν φορολογικούς παραδείσους.
Περιλαμβάνονται ωστόσο χώρες όπως η Αρμενία, η Νότιος Κορέα, η Ναμίμπια, η Μογγολία, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία και ο Παναμάς, για τη συμπερίληψη του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν σκληρές διπλωματικές μάχες, σε πείσμα των Panama papers. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες από τις Βρυξέλλες ότι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου διαμορφώθηκαν δυο βασικές ομάδες κρατών: μια που επιθυμούσε διεύρυνση του καταλόγου και αυστηρότερες κυρώσεις στην οποία μετείχαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.ά., και μια στην οποία μετείχαν η Ελλάδα, η Μαλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά. που επεδίωκαν ελαστικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.
Εκ παραλλήλου πάντως το χθεσινό Συμβούλιο ενέκρινε δύο ακόμη καταλόγους χωρών που σχετίζονται με φορολογικούς παραδείσους: τη λεγόμενη «γκρίζα» λίστα 47 χωρών που ανέλαβαν την υποχρέωση να αλλάξουν τη φορολογική νομοθεσία τους υπό την πίεση της ΕΕ. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Τουρκία, η Ελβετία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Τέλος, υιοθετήθηκε και μια λίστα 8 χωρών που ναι μεν μπορούν να θεωρηθούν φορολογικοί παράδεισοι, πλην όμως επλήγησαν από τυφώνες, είναι αντιμέτωπες με ανθρωπιστικές καταστροφές και κατά την άποψη του Συμβουλίου θα αξιολογηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.