Στη σημασία της θαλάσσιας οικονομίας αναφέρθηκε ο Πέτρος Κόκκαλης, συνιδρυτής του Aephoria.net, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, που αποτελούν τους βασικούς υποστηρικτές και δημιουργούς του Blue Growth Piraeus, στην ομιλία του στο πλαίσιο του 4th Competition Blue Growth Piraeus που πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου της Παπαστράτος στον Πειραιά.
ΜΕ ΟΡΑΜΑ. Το Blue Growth είναι ο πρώτος διαγωνισμός για την καινοτόμα επιχειρηματικότητα που εδράζεται στη «γαλάζια» οικονομία. Σύμφωνα με τον Πέτρο Κόκκαλη, σκοπός είναι να γίνει ο Πειραιάς ένας τόπος ανοικτός στην καινοτομία με στόχο την ευημερία της πόλης και των πολιτών της. «Το Blue Growth είναι ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία που ξεκίνησε το 2014, με όραμα οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες να ενισχύσουν τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο οικοσύστημα επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών, θέτοντας τη θάλασσα ξανά στην πρωτοπορία της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η θαλάσσια οικονομία αποφέρει στην Ευρώπη περί τα 100 δισ. ευρώ τον χρόνο και βασίζεται σε τρεις πυλώνες, εκ των οποίων ο πρώτος αφορά τα πλοία, τις μεταφορές και τα logistics, o δεύτερος τη θάλασσα ως πηγή πρώτων υλών και ο τρίτος την αναψυχή και τον τουρισμό.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. «Η σημασία της “γαλάζιας” οικονομίας είναι τεράστια και για τον λόγο αυτόν όλες οι πόλεις ανταγωνιζόμαστε να φέρουμε κοντά μας καινοτόμες επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς» πρόσθεσε. Είναι ενδεικτικό, όπως σημείωσε ο Πέτρος Κόκκαλης, ότι μία θέση εργασίας σε startup στη Νέα Υόρκη φέρνει 10 νέες θέσεις εργασίας. Αλλωστε, από τα αρχαία χρόνια ο Πειραιάς αποτελούσε έδρα επιχειρηματικότητας. Μέχρι το 1950 παρήγε το 55% της βιομηχανικής παραγωγής. Ηταν το Μάντσεστερ της Ανατολής. Σήμερα ο Πειραιάς είναι σημείο συνάντησης επενδύσεων. Συναντώνται το μεγάλο δημόσιο πρόγραμμα της Κίνας One Belt Οne Road με τις επενδύσεις που πραγματοποιούν το ελληνικό Δημόσιο και ιδιώτες επενδυτές. «Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται το Blue Growth και δουλειά μας είναι να δώσουμε έμπνευση και εργαλεία σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη “γαλάζια” οικονομία και να αναπτυχθούν. Είμαστε ο κόμβος που βρίσκεται στη μέση και φέρνει κοντά δημόσιους και επενδυτικούς φορείς με νέες επιχειρήσεις. Ηδη 20 startups έχουν ξεκινήσει και έχουν δημιουργήσει 65 θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να είναι ο Πειραιάς αυτός που θα διδάξει πώς θα γίνονται πόλοι καινοτομίας και ήδη μεγάλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Λίβερπουλ και άλλες παίρνουν από εμάς τεχνογνωσία. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα ο Δήμος Πειραιά πρόκειται να ψηφίσει το στρατηγικό σχέδιο για τη “γαλάζια” ανάπτυξη. Σκοπός μας είναι μετά το Ρότερνταμ ο Πειραιάς να είναι το δεύτερο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας και αυτό να γίνει εντός του 2018» υπογράμμισε ο Πέτρος Κόκκαλης.
ΜΕ 16 ΟΜΑΔΕΣ. Στη φετινή διοργάνωση 4th Competition Blue Growth Piraeus για τη θαλάσσια οικονομία, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και μελών της επιχειρηματικής κοινότητας, έδωσαν το «παρών» 16 ομάδες οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους στις θεματικές ενότητες των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πράσινης Ναυσιπλοΐας και Ναυτιλίας, Καινοτομίας στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργειες, τον Αειφόρο Θαλάσσιο Τουρισμό και Πολιτισμό, τις Θαλάσσιες Μεταφορές καθώς και τη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.
Πρόκειται για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που εξελίσσουν την παραδοσιακή θαλάσσια οικονομία και τις σχετικές με αυτήν δραστηριότητες, με στόχο τη δημιουργία υγιών και κερδοφόρων επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση της αντίληψης για το τι συνιστά τη θαλάσσια επιχειρηματικότητα και τις δυνατότητες που αυτή παρέχει.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ. Κατά την εκδήλωση απονεμήθηκαν βραβεία σε έξι ομάδες: 1ο βραβείο Ferryhopper, 2ο βραβείο MESTOR, 3ο βραβείο Eliminatore, 4ο βραβείο Recycling FRP, 5ο βραβείο ΚΕΕΑΝΟ και 6ο βραβείο Neser Engineering και DROP4SEA. Οι νικητές κέρδισαν πρόσβαση σε υπηρεσίες αξίας 5.000 ευρώ, πρόσβαση στους χώρους εργασίας και υποστήριξης της Αειφορίας και του Blue Growth.
Οι δεκαέξι συμμετέχουσες ομάδες στον φετινό διαγωνισμό ήταν οι: Baggament, Boats Advisor.com, DROP4SEA, Eliminatore, Ferryhopper, Floating Εχperience, KEEANO, Logicom, MESTOR, Nable Solutions Assistant, Neser Engineering, Recycling FRP, Relation Sea, Smart Mechanic, The e-Penteconter Piraeus, Tooristas.