Πραγματικότητα γίνεται η τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η αναγέννηση των Λευκών Ορέων της Kρήτης. Το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Mητσοτάκης ανακοίνωσε ότι προχωράει στην υλοποίησή της μέσα από μία πρότυπη οικολογική δράση στα Λευκά Όρη με τον τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και WWF Ελλάς.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το Ίδρυμα παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη στην αίθουσα διαλέξεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας παρουσιάστηκε το έργο της αναγέννησης των Λευκών Ορέων που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται: σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει τρία σημαντικά έργα στον ορεινό όγκο της Δυτικής Κρήτης. Τη δημιουργία Δικτύου Μονοπατιών, τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών – Αρωματικών Φυτών και την Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η οικογένειά του επέλεξε αντί για στεφάνια να γίνουν δωρεές για τη δενδροφύτευση των Λευκών Ορέων, πραγματοποιώντας την επιθυμία του. Έτσι, συγκεντρώθηκαν για αυτό το έργο 215.00 ευρώ. Όπως όμως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει το έργο με επιπλέον 215.000 ευρώ.
Η πρόεδρος του Ιδρύματος Κατερίνα Μητσοτάκη αναφέρθηκε στη μεγάλη αγάπη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το περιβάλλον κάτι που δεν ήταν ευρέως γνωστό. Όπως συμπλήρωσε όμως «οι άνθρωποι που ήμασταν κοντά του το ξέραμε καλά. Μας έδειχνε τα δέντρα, την ομορφιά της φύσης και των βουνών. Ήξερε τα βουνά της Κρήτης. Ήταν ορειβάτης και περπατούσε».
Οι υπεύθυνοι των περιβαλλοντικών οργανώσεων τόνισαν πως το έργο αποτελεί παρακαταθήκη για την Κρήτη και τη χώρα ενώ πρόσθεσαν πως σε ό,τι αφορά τις φυτεύσεις θα γίνει αποκατάσταση του τοπίου – έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί – και επικεντρωθούν στα ενδημικά φυτά της Κρήτης.
Τι θα γίνει
Πιο συγκεκριμένα, μετά από μελέτη που εκπόνησε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο μονοπατιών, συνολικού μήκους 58 χλμ., το οποίο θα διασχίζει τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων. Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες σήμανσης, συντήρησης και αποκατάστασης μονοπατιών, με στόχο αφενός την ασφάλεια των επισκεπτών και αφετέρου την ανάδειξη της Δυτικής Κρήτης σε διεθνές κέντρο περιπατητικού τουρισμού. Το έργο αυτό αναδεικνύει και προβάλει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, την φύση και την ιστορία του τόπου.
Παράλληλα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχει αναλάβει τη μελέτη και τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος, σε έκταση που ευγενικά παραχωρείται από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής. Στόχος είναι τόσο η προστασία και ανάδειξη των ιαματικών και αρωματικών φυτών της κρητικής γης, όσο και η λειτουργία του Βοτανικού Κήπου ως χώρος εκπαίδευσης για επισκέπτες και μαθητές σχολείων.
Το τρίτο σκέλος της δράσης του ΙΚΜ, αφορά στην Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση το έργο στοχεύει στη διασφάλιση ενός υγιούς οικοσυστήματος, ανθεκτικού στις διάφορες απειλές που προέχονται από τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή. Εκτός από την πρότυπη αναδάσωση στην περιοχή του Θερίσου, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές μελέτες που αφορούν στη δημιουργία αντιπυρικής προστασίας, στη διαχείριση βοσκής, στην ανάπτυξη θέσεων θέας για τους επισκέπτες και στην εκπαίδευση φορέων. Η μελέτη αποκατάστασης εκπονείται με την ευγενική προσφορά επιστημονικής ομάδας της οποίας ηγείται ο Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανικής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του TEI Ηπείρου.