Ολα πλέον είναι δρόμος για το ΚΚΕ και χθες το υπενθύμισε στην κυβέρνηση με το πιο μαχητικό τρόπο. Η εικόνα της δυναμικής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ –συνδικαλιστικού βραχίονα του Περισσού –στην Ηρώδου Αττικού, αλλά και η επιλογή της σύγκρουσης με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, έστειλαν σαφές μήνυμα στο Μαξίμου. Αφορμή ήταν και θα συνεχίσει να είναι η τροπολογία της κυβέρνησης για τις απεργίες. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ προειδοποιούσαν εδώ και καιρό πως η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είχε ως επώδυνο τίμημα το «χτύπημα της απεργίας». Τα ριφλέξ του Περισσού δοκιμάστηκαν χθες και, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «δεν έχουμε δει ακόμη τίποτε». Η επιλογή της άγριας εργατικής αντιπολίτευσης με εργαλείο τα σωματεία του ΠΑΜΕ δείχνει μια νέα κατεύθυνση. Δεν είναι συμτωματικό ότι την ίδια ώρα που ο Δημήτρης Κουτσούμπας σφυροκοπούσε την κυβέρνηση στην Βουλή για τις απεργίες, οι διαδηλωτές που ΠΑΜΕ κατέληγαν στην Ηρώδου Αττικού με ένταση, παλμό και συνθήματα και συγκρούονταν με τα ΜΑΤ, εκθέτοντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πολιτική απόφαση να ψεκάσει διαδηλωτές με χημικά για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα (είχαν προηγηθεί τα χημικά εντός Ειρηνοδικείου την προηγούμενη Τετάρτη στη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τους πλειστηριασμούς).

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή έκανε εδική αναφορά στις χθεσινές διαδηλώσεις –επεισόδια είχαν ήδη γίνει και στην στοά του υπουργείου Εργασίας: «Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο, κύριοι της κυβέρνησης. Γιατί σ’ αυτή τη χώρα σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να υπάρξει. Γιατί σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει το ΚΚΕ, υπάρχει ταξικό κίνημα και δεν θα σας αφήσει σε χλωρό κλαρί», ήταν η δική του προειδοποίηση. Η ομιλία του ήταν μια συνολική επίθεση στην κυβέρνηση και μάλιστα ιδεολογικά έμφορτη. «Οι προβλέψεις μας αυτές δεν είχαν να κάνουν με κάποια μαντική ικανότητα, αλλά με τη γνώση της ιστορικής πείρας που λέει ότι κάθε φορά που η κυρίαρχη τάξη τα βρίσκει σκούρα αναλαμβάνουν διάφορα οπορτουνιστικά, τυχοδιωκτικά, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να την ξελασπώσουν. Αυτό τον ρόλο έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και 3 χρόνια», διαμήνυσε –με στόχο να διεμβολίσει το αριστερό ακροατήριο του Τσίπρα.

ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Για το ΚΚΕ η απεργία είναι casus belli και ιερό δικαίωμα. Σε αυτό επενδύει και πολιτικά ο Περισσός για να συσπειρώσει τον κόσμο με ταξική αναφορά, αλλά και για να εκθέσει τη σημερινή κυβέρνηση. Βεβαίως, με την χθεσινή κίνηση το ΚΚΕ –το οποίο κορυφώνει την δράση του στις 14 Δεκεμβρίου με την πανελλαδική απεργία –μαρκάρει για άλλη μια φορά την αριστερή περιοχή των κοινωνικών διεκδικήσεων. Το προηγούμενο διάστημα, το ζήτημα των πλειστηριασμών ήταν αρκετά προνομιακό για άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως η Λαϊκή Ενότητα που πρωτοστάστησαν στο κίνημα της Τετάρτης. Το ΚΚΕ στήριξε το εν λόγω κίνημα, αλλά οι γνωρίζοντες λένε πως δεν είχε τον πρώτο λόγο αφού οι επιτροπές του ΠΑΜΕ φτιάχτηκαν ενώ οι κινητοποιήσεις είχαν φουντώσει. Αξιοποιώντας όμως τώρα μια σειρά πρωτοβάθμιων σωματείων που το ΠΑΜΕ ελέγχει, η επιστροφή στο σκληρό ροκ δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση.

«Το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες, είναι αδιαπραγμάτευτο και όποιος τολμήσει να τ’ αγγίξει θα βρει απέναντί του συνολικά τους εργαζόμενους», ήταν ακόμη μία προειδοποίηση του Κουτσούμπα χθες στη Βουλή. «Οσο για σας, έχετε εξασφαλισμένη θέση στα κατάστιχα των δήμιων του λαού. Και αυτός ο λαός θα σας τιμωρήσει και μάλιστα πιστεύουμε πολύ πιο σύντομα από ό,τι εσείς ελπίζετε», κατέληξε με νόημα.