Η εξαγγελία της ίδρυσης του Κινήματος Αλλαγής έφερε νέες ισορροπίες στην Κεντροαριστερά, με τα αποκαλυπτήρια της Τετάρτης να δίνουν μια πρώτη γεύση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει στο εξής η Φώφη Γεννηματά. Μέχρι το Συνέδριο του Μαρτίου η επικεφαλής της ΔΗΣΥ θέλει να έχει βρει μια γραμμή συνεννόησης με τις λοιπές δυνάμεις του χώρου ώστε να αποφύγει στην πορεία τυχόν προβλήματα συνεργασίας που θα στέκονταν εμπόδιο στην ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ανοιχτά πεδία επικοινωνίας με όλους τους βασικούς παίκτες του εγχειρήματος, από τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη ώς τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Από την αρχή, βέβαια, έχει γίνει εμφανής η σημασία που η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δίνει στην συνεργασία της με το Ποτάμι, με τον Θεοδωράκη να έχει βαρύνοντα ρόλο λόγω της κοινοβουλευτικής παρουσίας του, αλλά και την κομβική θέση του στο εκτός ΠΑΣΟΚ πεδίο. Παράλληλα, ωστόσο, η Γεννηματά θα επιδιώξει μια καλή συνεργασία με κάθε πτέρυγα, όπως και με τον κύριο αντίπαλό της, Νίκο Ανδρουλάκη –αυτή η προσπάθεια, δε, αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες, καθώς η ίδια επιθυμεί να βάλει τελεία στις εσωτερικές συζητήσεις και να επικεντρωθεί στον αντιπολιτευτικό σχεδιασμό της απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα. Με την ομιλία της στην αυριανή κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, η Γεννηματά θα αναδείξει τις πολιτικές της διαφορές με την ΝΔ, αλλά, κυρίως, θα ξεκαθαρίσει τη στάση της σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν στην αυτόνομη πορεία του νέου φορέα και σε συνεργασίες πάνω στη βάση του προγράμματος του Κινήματος Αλλαγής. Δίνοντας βάρος στους πλειστηριασμούς, στις εξοπλιστικές «περιπέτειες» του υπουργού Αμυνας, καθώς και στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ως προς τα εσωκομματικά, η Γεννηματά θα σταθεί στον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο και θα περιγράψει το πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας του Κινήματος Αλλαγής μέσα στη Βούλη, ανακοινώνοντας και τύποις τον συντονισμό των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Τα αποκαλυπτήρια θα έχουν και έναν πιο συμβολικό χαρακτήρα: εκτός από θεσμικούς εκπροσώπους της ΔΗΣΥ, στην αίθουσα της Γερουσίας θα είναι επίσης καλεσμένη η Επιτροπή Αλιβιζάτου, ενώ θα επισημοποιηθεί και το hashtag του νέου φορέα για τους τεχνολογικά πιο ευέλικτους ψηφοφόρους.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού βρίσκεται πλέον σε ανοικτή γραμμή με τη Φώφη Γεννηματά, αλλά είναι ξεκάθαρο πως θα έχει διακριτή παρουσία στον νέο φορέα. Στη δική του ομιλία στην αυριανή συνεδρίαση ο Σταύρος Θεοδωράκης θα εμφανιστεί ιδιαίτερα ενωτικός, στηρίζοντας τη νέα προσπάθεια. Το Ποτάμι, δε, έχει αναλάβει και μέρος της αντιπολίτευσης στη Βουλή, με τον Γρηγόρη Ψαριανό να καταθέτει χθες επίκαιρη ερώτηση για την ανοχή στη δράση του Ρουβίκωνα, ενώ σε σχόλιά του για την τρίτη αξιολόγηση ο Θεοδωράκης αναρωτήθηκε «γιατί χαίρονται οι υπουργοί και χαμογελούν».

Από χθες, εξάλλου, ο Θεοδωράκης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου έχει σειρά συναντήσεων με τοπικά στελέχη του Ποταμιού με στόχο όχι μόνο να εξηγήσει το πλαίσιο της νέας προσπάθειας, αλλά να καθησυχάσει και τους όποιους φόβους ψηφοφόρων του Ποταμιού που ανησυχούν για τυχόν «πασοκοποίηση» του όλου εγχειρήματος.