Είκοσι τέσσερα χρόνια πριν, το έτος 1993, ο Δημήτρης Βερβεσός εκλεγόταν για πρώτη φορά σύμβουλος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Επειτα από μια μακρά πορεία στον χώρο του συνδικαλισμού, έχοντας τις αποσκευές του γεμάτες και από άλλες προσπάθειες να κρατήσει το τιμόνι του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, ο Δημήτρης Βερβεσός, με την ψήφο των συναδέλφων του, είναι από χθες και για την επόμενη τετραετία ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Με ποσοστό 57,62% και 4.742 ψήφους ο Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος προέρχεται από τον κεντρώο χώρο, συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές ως μεμονωμένος υποψήφιος και είχε κόψει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τον έφεραν από την αρχή ως φαβορί. Στη χθεσινή επαναληπτική και πλέον καθοριστική εκλογική αναμέτρηση κέρδισε τον αντίπαλό του για την προεδρία Δημήτρη Αναστασόπουλο, ο οποίος προέρχεται –χωρίς επίσημο χρίσμα –από τον χώρο της ΝΔ και συγκέντρωσε ποσοστό 42,38% και 3.488 ψήφους. Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν χαρακτηρίσει τη χθεσινή μονομαχία για την προεδρία του ΔΣΑ ως ένα ντέρμπι, ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο ακόμα και για θρίλερ. Από νωρίς, πάντως, ο Δημήτρης Βερβεσός είχε σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, ενώ όσο περνούσε η ώρα και προχωρούσε η καταμέτρηση των ψήφων άνοιγε και η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων. Και λίγο μετά τις εννέα το βράδυ είχε κλειδώσει η νίκη για τον Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος διεκδικούσε για τέταρτη φορά τη θέση του προέδρου του ΔΣΑ.

Ωστόσο, ιδιαίτερα υψηλό ήταν το ποσοστό των δικηγόρων που επέλεξαν να μην προσέλθουν στην κάλπη. Από τους 20.990 εγγεγραμμένους δικηγόρους στα μητρώα του Συλλόγου ψήφισαν 8.888, που αντιστοιχεί σε ποσοστό συμμετοχής 42,34%.

Τα επόμενα βήματα. Ο νέος πρόεδρος του ΔΣΑ, ο οποίος μετά τον πρώτο γύρο είχε στείλει μήνυμα ενότητας προς όλους τους συναδέλφους του, έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από σοβαρά και κρίσιμα θεσμικά ζητήματα, καθώς και θέματα που άπτονται του οικονομικού και ασφαλιστικού πεδίου, που –κατά κοινή ομολογία –αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στην καθημερινότητα όλων των δικηγόρων.

Μετά τη νίκη του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΔΣΑ εμφανίστηκε ενωτικός και χωρίς να παραγνωρίζει τα πολλά και κρίσιμα προβλήματα του δικηγορικού επαγγέλματος επισήμανε ότι «ξεκινάει μια νέα σελίδα». Μια νέα σελίδα που για να γραφτεί, όπως σημείωσε, προσδοκά στη συνεργασία όλων των συναδέλφων του πέρα και έξω από κομματικές γραμμές.

«Σήμερα (σ.σ.: χθες) νίκησαν οι δικηγόροι της Αθήνας. Αποφάσισαν με την ψήφο τους να προχωρήσουμε μπροστά, όλοι μαζί, ενωμένοι, μακριά από κομματικές επιταγές και διαχωριστικές γραμμές. Η νίκη δεν είναι μόνο δική μου, είναι νίκη όλων των δικηγόρων της Αθήνας. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου. Ευχαριστώ όλους όσοι με υποστήριξαν σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο. Ιδίως ευχαριστώ όλους εκείνους που στάθηκαν κοντά μου σε όλη τη μακρά συνδικαλιστική μου διαδρομή». Ο Δημήτρης Βερβεσός μάλιστα στην πρώτη του δήλωση δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον έτερο διεκδικητή της προεδρίας του ΔΣΑ Δημήτρη Αναστασόπουλο «για τον έντιμο και πολιτισμένο αγώνα που έδωσε». Και πρόσθεσε: «Οπως είπα πολλές φορές, η δύναμη του ΔΣΑ είναι η ιστορία του, οι παραδόσεις του και η ενότητά του. Το αποτέλεσμα είναι μια εντολή ευθύνης την οποία αναλαμβάνω και αποδέχομαι. Σήμερα ξεκινάει μια νέα σελίδα. Τα προβλήματά μας είναι πολλά και δύσκολα και το επόμενο διάστημα κρίσιμο. Προσδοκώ στη συνεργασία όλων. Ξεκινάμε δουλειά για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο των δικηγόρων της Ελλάδας».

Από Ιανουάριο. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που προέκυψε από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αναλαμβάνει δράση από τις αρχές Ιανουαρίου 2018 και τότε ο σημερινός πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής θα παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας στον διάδοχό του Δημήτρη Βερβεσό.