Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι «κύκλοι» του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιχειρούν να διαψεύσουν όχι ένα ρεπορτάζ αλλά την ίδια την πραγματικότητα αντιγράφουν το ύφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε προ ολίγων ημερών το Μέγαρο Μαξίμου και πάλι με στόχο αυτήν την εφημερίδα.

Οπως και τότε, έτσι και τώρα δεν θα τους παρακολουθήσουμε. Θα προτείνουμε μόνο στους «κύκλους» να κοινοποιήσουν την ανακοίνωσή τους στους πολίτες που κατέθεσαν επωνύμως στα «ΝΕΑ» την απόγνωσή τους για όσα βιώνουν, αλλά και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, που ζήτησε τη προστασία με νόμο των πολιτών από τους πλειστηριασμούς – έχει συναίσθηση ο βουλευτής, και όχι η κυβέρνηση, αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα του ερχόμενου έτους; Θα προτείνουμε ακόμη στους ανωνυμογράφους που εκθέτουν το ελληνικό κράτος με το ύφος τους να συνηθίσουν στην ιδέα πως η εξουσία ελέγχεται. Και πως εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Επωνύμως πάντα.

«ΤΑ ΝΕΑ» δεν θα απαντήσουν μέσω «κύκλων» στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Απαντούν οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους και η κυβέρνηση σήμερα τους διαψεύδει.

Παραθέτουμε αποσπάσματα της έκθεσης αναγκαστικού πλειστηριασμού (φωτογραφίες) με ημερομηνία 25/10/2017, με τον οποίο η εγγυήτρια Ι.Σ. έχασε τη μοναδική της κατοικία, ένα διαμέρισμα 78 τ.μ. στα Σεπόλια.

Όπως αναφέρεται με σαφήνεια στην έκθεση, επισπεύδων στον πλειστηριασμό ήταν η Τράπεζα Πειραιώς – και όχι ιδιώτης όπως ισχυρίζεται το υπουργείο – στα χέρια της οποίας πέρασε τελικά το ακίνητο.

Πάντως ερωτήματα εγείρονται σε σχέση με τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, καθώς ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας του ακινήτου κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» ότι τη συγκεκριμένη ημέρα δεν πραγματοποιήθηκαν πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Οι «κύκλοι» του υπουργείου επιβεβαιώνουν μέσω της αντίδρασής τους και τις άλλες δύο μαρτυρίες που δημοσιεύτηκαν στο ρεπορτάζ. Στη μία περίπτωση πλειστηριάστηκε το σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας που ζούσε με κομμένο ρεύμα και σύνταξη 320 ευρώ, η οποία είχε τεθεί εγγυήτρια σε επιχειρηματικό δάνειο του γιου της. Ως προς την τρίτη περίπτωση, στο ρεπορτάζ αναφέρεται με σαφήνεια ότι η συνταξιούχος Ζ.Μπ. έλαβε κατασχετήριο για το υπόγειο διαμέρισμα 48 τ.μ. στο οποίο διαμένει εξαιτίας οφειλών ύψους περίπου 10.700 ευρώ προς το Δημόσιο.

Μπροστά στις τραγωδίες των ανθρώπων χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία.