Με λερναία ύδρα μοιάζουν πλέον τα μέτωπα στην κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τους πλειστηριασμούς. Παρά το «σωσίβιο» που προσέφερε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αναστολή των προγραμματισμένων για σήμερα πλειστηριασμών από τους συμβολαιογράφους, η αγωνία κορυφώνεται και ταυτόχρονα εντείνονται οι εσωκομματικές αντιδράσεις
Το Μαξίμου κλείνει τ’ αφτιά στις καταγγελίες πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή στις φωνές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν νομοθετική πρόβλεψη για την πρώτη κατοικία. Στο σκηνικό αυτό έρχονται να προστεθούν οι αντιδράσεις για τη ΔΕΗ, τα μπρος – πίσω στον νόμο για τις απεργίες, το φρένο στην ανάπτυξη από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και τα καμπανάκια των δανειστών για το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νωρίτερα τα ήδη συμφωνημένα μέτρα της διετίας 2019-2020. Παράλληλα, τα νερά τάραξε η νέα παρέμβαση Φίλη, με την οποία επανέφερε (Real FM) στο προσκήνιο το ζήτημα των υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και πρότεινε «εθνική πρωτοβουλία» για την επαναδιαπραγμάτευσή τους με τους δανειστές. Επέμεινε δε στη θέση του για νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύσει αποτελεσματικά τη λαϊκή κατοικία από τους πλειστηριασμούς.
Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αφήνει πάντως αμφιβολία ότι πλέον έχει επέλθει ρήγμα ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Νίκο Φίλη. «Ξέρει το νομοθετικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, γιατί το έχει ψηφίσει» είπε για το πρώτο θέμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ για το δεύτερο σχολίασε πως ο πρώην υπουργός «κρούει ανοιχτές θύρες».
Το πρόβλημα, ωστόσο, για το Μαξίμου είναι ότι ο Φίλης εκφράζει όλο και περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι ναι μεν δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να βγουν στο «αντάρτικο» και να καταψηφίσουν τα πολυνομοσχέδια για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά ταυτόχρονα νιώθουν όλο και πιο ισχυρή την πίεση της κοινωνίας. Επ’ ουδενί ικανοποιούνται από τις πολιτικές δεσμεύσεις και τις συμφωνίες κυρίων που επικαλείται το Μαξίμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την εκποίηση ακριβών ακινήτων και αυτών των στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ ανησυχούν έντονα για τα funds που θα αγοράσουν στεγαστικά δάνεια, μολονότι η κυβέρνηση δήλωσε –διά στόματος Τζανακόπουλου –ότι θα ισχύσουν κατ’ αναλογία με τις τράπεζες πολιτικές δεσμεύσεις και συμφωνίες κυρίων.
Ενδεικτικές ήταν, μάλιστα, οι δηλώσεις δύο μελών της ομάδας των 53, οι οποίοι δίνουν ευρύτερη εσωκομματική διάσταση στην υπόθεση: ο μεν Γιώργος Κυρίτσης, ακολουθώντας τα βήματα του Θοδωρή Δρίτσα, σημείωσε (ΕΡΤ) πως «είναι υγεία το κίνημα κατά των πλειστηριασμών». Ο δε Γιώργος Ψυχογιός τόνισε (τηλεόραση Βουλής) ότι είναι περιττή η αστυνομική βία και καταστολή.
Ακόμη και η απόφαση που έλαβαν οι συμβολαιογράφοι για αναστολή των πλειστηριασμών έχει πλούσιο παρασκήνιο, στο οποίο φαίνεται πως κρύβεται κυβερνητικός δάκτυλος προκειμένου να πάρει ανάσα το Μαξίμου: ο Νίκος Τόσκας ενημέρωσε πως, λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης Ερντογάν, δεν είναι δυνατόν να διατεθούν δυνάμεις της Αστυνομίας στα ειρηνοδικεία. Ετσι, με τη σκέψη και μόνο ότι μπορεί να επαναληφθούν σκηνές ανάλογες με αυτές της προηγούμενης Τετάρτης ή ακόμη χειρότερες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη πίεσε τους συμβολαιογράφους για τη σημερινή αναβολή, με εκείνους να οδηγούνται στην απόφαση κυρίως για λόγους δικής τους προστασίας.
Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο και την άτακτη υποχώρηση με την απόσυρση της τροπολογίας για τις απεργίες, η επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης είναι πως η ρύθμιση θα επανακατατεθεί, αφού πρώτα υποστεί νομοτεχνικές βελτιώσεις, και ότι ο χρόνος επαρκεί γι’ αυτό έως το Eurogroup του Ιανουαρίου. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως τούτο συνέβη για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ο αιφνιδιασμός που προκάλεσε στους συνδικαλιστικούς φορείς και η άμεση αντίδρασή τους. Και ο δεύτερος πως η πρόθεση του ΚΚΕ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία που θα γινόταν σήμερα, με βάση το πρόγραμμα της Βουλής, θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ψήφισή της: ολόκληρο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο και αρκετοί βουλευτές βρίσκονται στην Κέρκυρα, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα πως η τροπολογία πιθανότατα σ’ αυτήν την περίπτωση θα περνούσε… με τις ψήφους της ΝΔ, δημιουργώντας ένα ακόμη μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Σε μια απέλπιδα κίνηση να ξεφύγει από το κανναβάτσο, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την οικονομία. Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υποσχέθηκε μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 2019, καθώς παραδέχθηκε ότι η υψηλή φορολογία έχει πλήξει τα νοικοκυριά. «Φοροελαφρύνσεις θα υπάρξουν, αρκεί να το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες», ανέφερε.
Ανάλογη θα είναι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη σημερινή ομιλία του από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κέρκυρας.