Κάτι ασήμαντο μπορεί να μας ανακουφίσει επειδή κάτι ασήμαντο μπορεί να μας στενοχωρήσει, λέει ο γάλλος στοχαστής. Μια φράση που θα ταίριαζε γάντι στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Κυριακής και στη σημαντικότητα της ασημαντότητας του λαοφιλέστερου αθλήματος.

Με μήνυμα στα social media η ηγεσία του ισπανικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Μπούργκος καλούσε τους φίλους της ομάδας την Κυριακή το πρωί να προσέλθουν στο γήπεδο για να βοηθήσουν στον καθαρισμό του από το χιόνι. Πράγματι, δεκάδες φίλαθλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και το παιχνίδι με την Μπαρακάλντο, για τον δεύτερο όμιλο της τρίτης κατηγορίας, διεξήχθη κανονικά.

Κατά διαβολική σύμπτωση, ένα παρόμοιο μήνυμα έλαβαν το ίδιο πρωί και οι οπαδοί της Παρτίζαν Βελιγραδίου έπειτα από χιονόπτωση στη σερβική πρωτεύουσα. Το αποτέλεσμα ήταν επίσης το ίδιο και το παιχνίδι με τη Βοϊβοντίνα δεν αναβλήθηκε. Η σύμπτωση λαμβάνει πλέον εξωπραγματικές διαστάσεις, αφού και στη Γαλλία είχαμε την ίδια εξέλιξη πριν από το παιχνίδι Κυπέλλου Ρόμπας – Στιλ.  

Το ερώτημα είναι προφανές: ποιο είναι το κίνητρο τόσων ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες, για να αφιερώσουν το κυριακάτικο πρωινό τους στον καθαρισμό των γηπέδων από το χιόνι;

Η απάντηση κρύβεται σε ένα άλλο ερώτημα: τι είναι τελικά το ποδόσφαιρο; Αθλημα ή ένα συλλογικό όργανο της οργανωμένης κοινωνίας μέσα από το οποίο μπορεί να εκφραστεί ο πολίτης όπως δεν μπορεί πουθενά αλλού;