Συναγερμό έχει προκαλέσει στις χώρες της Μέσης Ανατολής η ανακοίνωση της απόφασης του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ«να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ».

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) το επόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να συζητηθεί το πώς θα αντιμετωπιστούνοι “επικίνδυνες” συνέπειες από την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Το βασίλειο της Ιορδανίας είναι σε επαφή με τα μέλη του Αραβική Συνδέσμου, του οποίου ασκεί την προεδρία αλλά και με την Τουρκία που προεδρεύει στον OIC, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι.

“Οι συναντήσεις αυτές θα συντονίσουν την αραβική και την ισλαμική στάση απέναντι στην απόφαση (του Τραμπ)… Η Ιερουσαλήμ είναι παλαιστιανικό, ιορδανικό, ισλαμικό και χριστιανικό ζήτημα και κάθε προσπάθεια να αποφασιστεί η τύχη της μονομερώς είναι άκυρη”, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή οβασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οποιαδήποτε απόφαση περί μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τα συναισθήματα των μουσουλμάνων, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο βασιλιάς Σαλμάν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και στον κόσμο.

«Ο Φρουρός- προστάτης των δύο Ιερών Τεμένων αξίωσε από τον Αμερικανό πρόεδρο ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης συμφωνίας θα αποτελέσει πλήγμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θα πυροδοτήσει εντάσεις στην περιοχή» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, τονίζεται στο τηλεγράφημα, σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό και τα ιστορικά του δικαιώματα και διαβεβαιώνει ότι «ένα τέτοιο επικίνδυνο βήμα ενδέχεται να αναζωπυρώσει τα πάθη των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του κύρους της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Αλ Άκσα…».

Νωρίτερα την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα για την πρόθεσή του «να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ».

Όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Αμπάς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος τον προειδοποίησε για τις «επικίνδυνες συνέπειες» που θα είχε μια τέτοια απόφαση «στην ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο».

Η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής δεν διασαφηνίζει αν ο Τραμπ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει άμεσα στη μεταφορά της πρεσβείας ή αν του δήλωσε απλώς έναν μακροπρόθεσμο στόχο του.

Ο Αμπάς «επανέλαβε τη σταθερή θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει Παλαιστιανό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα, το διεθνές δίκαιο και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς απηύθυνε έκκληση προς τον πάπα Φραγκίσκο και τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας προκειμένου να παρέμβουν κατά της πρόθεσης του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου του Αμπάς.

«Ο πρόεδρος Αμπάς συνομίλησε, μετά το τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο Τραμπ, με τους προέδρους της Ρωσίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) και της Γαλλίας (Εμανουέλ Μακρόν), με τον ποντίφικα και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Τους επισήμανε ότι μια τέτοια ενέργεια είναι απορριπτέα και τους προέτρεψε να παρέμβουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο» σημείωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρνταϊνάχ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος επισήμανε ότι ο Μαχμούτ Αμπάς δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά τους, τα ανάκτορα της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι ο Τραμπ ενημέρωσε τον Αμπντάλα για την πρόθεσή του «να προχωρήσει το σχέδιό του για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας» στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλημ. Η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των ιερών τόπων του Ισλάμ στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν χρειάζεται να «περιπλέξει» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αφού ο Αμερικανός πρόεδρος του τηλεφώνησε για να συζητήσουν σχετικά με την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Στο δελτίο τύπου επισημαίνεται επίσης ότι ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους επέστησε την προσοχή του Αμερικανού ομόλογού του «να μην λάβει μέτρα που θα υπονόμευαν τις πιθανότητες ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

«Ο πρόεδρος της Αιγύπτου επισήμανε την θέση της χώρας του σχετικά με τη διαφύλαξη του νόμιμου καθεστώτος της Ιερουσαλήμ εντός του πλαισίου των συστάσεων της διεθνούς κοινότητας και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ» σημειώνεται.

Χαμάς: Παραβιάστηκαν όλες οι κόκκινες γραμμές

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς από την πλευρά της δήλωσε την Τρίτη ότι «όλες οι κόκκινες γραμμές» παραβιάστηκαν με την πρόθεση που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Με την αναγνώριση από την αμερικανική κυβέρνηση της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας των δυνάμεων κατοχής και με τη μεταφορά της πρεσβείας της, όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν» επισήμανε ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε μια επιστολή που απηύθυνε προς τους ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και δημοσιοποιήθηκε από την οργάνωση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την Τρίτη στους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, λόγω των διαδηλώσεων που αναμένεται να οργανώσουν οι Παλαιστίνιοι, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απαγόρευση ισχύει και για τη Δυτική Όχθη.

Μόνο οι επίσημες, “απαραίτητες” μετακινήσεις θα επιτρέπονται, αφού ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα στηρίζει επανάληψη συνομιλιών Ισραήλ – Παλαιστινίων

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας την Τρίτη για να τον διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα στηρίζει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών αρχών, με επίκεντρο μεταξύ άλλων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, επισήμανε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη.

Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν δόθηκαν σχετικά με το θέμα.