Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δολοφονήθηκε από αντάρτες Χούτι λίγες μόλις ημέρες αφότου διέκοψε τη συνεργασία του μαζί τους και πρόσφερε τη στήριξή του στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που οδήγησε στο ξέσπασμα σφοδρών, πολύνεκρων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Σαναά. Ο θάνατος του 75χρονου πρώην προέδρου ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από το 2012, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Χθες, ο τωρινός πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι κάλεσε τους πολίτες να ξεσηκωθούν εναντίον των Χούτι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντάρτες σταμάτησαν το θωρακισμένο αυτοκίνητό του με αντιαρματική ρουκέτα RPG στα νότια της πρωτεύουσας και κατόπιν τον πυροβόλησαν. Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Χούτι, διακρίνεται το πτώμα του Σάλεχ, ο οποίος κυβέρνησε την Υεμένη επί 33 χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια μαζί με τους αντάρτες Χούτι, η κυβέρνηση του 75χρονου Σάλεχ πολεμούσε τον συνασπισμό στον οποίο ήταν επικεφαλής η Σαουδική Αραβία, έναν συνασπισμό που επενέβη στη χώρα ώστε να αποκαταστήσει την κυβέρνηση της Υεμένης που ήταν αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Σάλεχ είχε πει ότι αυτά τα 33 χρόνια ήταν σαν ένας «χορός με τα κεφάλια των φιδιών», μια περίοδος που περιέλαβε την ενοποίηση του συντηρητικού Βορρά με τον μαρξιστικό Νότο, εμφύλιο πόλεμο, εξεγέρσεις, επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών και διαμάχες μεταξύ των φυλών. Εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2012 έπειτα από εξέγερση που έγινε στο πλαίσιο της Αραβικής Ανοιξης και τραυματίστηκε στη διάρκεια απόπειρας δολοφονίας. Ακολούθησε μια περίοδος πολιτικής μετάβασης στην οποία ηγήθηκαν οι Σαουδάραβες και αφού ανάρρωσε ο Σάλεχ τάχθηκε στο πλευρό των Χούτι, εναντίον του Ριάντ.
Την τελευταία εβδομάδα οι μάχες μαίνονται στην πρωτεύουσα Σαναά, την οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες Χούτι. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Μανσούρ Χάντι έχει καταφύγει στο Αντεν, στα νότια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 125 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 250. Συνολικά, βάσει των στοιχείων του ΟΗΕ, ο τριετής πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.750 ανθρώπους και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Τα Ηνωμένα Εθνη απηύθυναν έκκληση σήμερα για κατάπαυση του πυρός στη Σαναά προκειμένου να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και οι τραυματίες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ο Τζέιμς ΜακΓκόλντρικ, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές αποστολές στην Υεμένη, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι οι δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» και ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένουν αποκλεισμένοι. Για τον λόγο αυτόν ζήτησε από όλες τις πλευρές να τηρήσουν προσωρινή κατάπαυση του πυρός σήμερα Τρίτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Προειδοποίησε, δε, τις εμπόλεμες πλευρές ότι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων και εναντίον νοσοκομείων αποτελούν «σαφείς παραβάσεις του διεθνούς δικαίου και συνιστούν εγκλήματα πολέμου».