Η ηγεσία του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος συμφώνησε χθες να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Την τελική απόφαση όμως θα λάβει το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας. Η συζήτηση αναμένεται να είναι θυελλώδης καθώς αρκετοί διαφωνούν με την υποστήριξη μιας νέας κυβέρνησης Μέρκελ.
«Θα εξετάσουμε εάν και πώς είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς. Οπως πρόσθεσε ανώτερο στέλεχος του κόμματος, όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον στο τραπέζι. Ο πήχης των απαιτήσεων των Σοσιαλδημοκρατών για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση τέθηκε ψηλά, καθώς θέματα όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό αναμένεται να προκαλέσουν τριβές. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται εναρμονισμός σε ευρωπαΪκό επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων, υψηλότερη φορολογία για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, αυξημένες επενδύσεις στην παιδεία, υψηλής ταχύτητας Διαδίκτυο, δρόμοι και κοινωνική εστία.
Στο ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης, που αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους απέτυχε η πρώτη προσπάθεια της καγκελαρίου Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση, τα στελέχη του SPD δήλωσαν ότι αντιτίθεται στο σχέδιο των συντηρητικών να επεκταθεί η απαγόρευση του δικαιώματος επανένωσης οικογενειών για ορισμένους από τους αιτούντες άσυλο, το οποίο λήγει τον Μάρτιο. «Οι επανενώσεις οικογενειών και η συμβίωση των μελών μιας οικογένειας συμβάλλουν στη σωστή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία», αναφέρει το έγγραφο των Σοσιαλδημοκρατών. «Ακριβώς γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της αναστολής των οικογενειακών επανενώσεων».
Η Ανγκελα Μέρκελ, όμως, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και από το δικό της, το συντηρητικό στρατόπεδο. Οι βασικοί συμμαχοί της στη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές, ανακοίνωσαν χθες ότι υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία στο κρατίδιο στις εκλογές το 2018 θα είναι ο Μάρκους Σέντερ. Οι εκλογές θα γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο και σε αυτές το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται ότι θα μπει στο τοπικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχασαν πολλούς ψηφοφόρους από το AfD στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Εκτοτε το μέλλον του τωρινού πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ ήταν αβέβαιο. Μετά τις εκλογικές απώλειες, η Μέρκελ απρόθυμα αποδέχθηκε το αίτημα των Χριστιανοκοινωνιστών να τεθεί όριο στον αριθμό παραχώρησης ασύλου κάθε χρόνο. Στο έγγραφο που συνέταξε η ηγεσία του SPD δεν παίρνει θέση για το ανώτατο όριο προσφύγων που θέτουν οι συντηρητικοί. Οι Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στην κυβέρνηση μαζί με τη Μέρκελ από το 2013 υπέστησαν στις πρόσφατες εκλογές τη μεγαλύτερη ήττα τους στην μεταπολεμική ιστορία και είναι πολύ απρόθυμοι να πάρουν μέρος σε έναν μεγάλο συνασπισμό.
Ομως και το μέλλον της ΕΕ και οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη που επιθυμεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν να είναι ζητήματα τα οποία μπορούν να περιπλέξουν τη ζωή για τη Μέρκελ. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν ταχθεί υπέρ των προτάσεων Μακρόν και θεωρούν ότι η Γερμανία θα πρέπει να συνεργασθεί με το Παρίσι προκειμένου να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό μέλλον μέσω οικονομικών πολιτικών που θα συμβάλουν στον περιορισμό της υψηλής ανεργίας των νέων.
3.000 ευρώφτάνει να προσφέρει η γερμανική κυβέρνηση σε πρόσφυγες στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους. Κάθε πρόσφυγας ατομικά θα λαμβάνει 1.000 ευρώ και κάθε οικογένεια 3.000 ευρώ, για να επανεγκατασταθούν στην πατρίδα τους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα προσφέρονται και πρόσθετες επιδοτήσεις για το ενοίκιο