Σαφείς γεωπολιτικές διαστάσεις έχει η ενόχληση των ΗΠΑ όσον αφορά το επενδυτικό σχήμα που βρίσκεται πίσω από τον ΟΛΘ, όπως αυτή εκφράστηκε στο ελληνοαμερικανικό συνέδριο από τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Η φράση του Τζέφρι Πάιατ ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης «… είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους», φωτογραφίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς, που εδώ και καιρό έχει μεταφέρει στην κυβέρνηση, ότι ο επενδυτής για τον ΟΛΘ είναι μια κοινοπραξία «φιλική» προς τα ρωσικά συμφέροντα. Πρόκειται για το σχήμα που απαρτίζεται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Innvest Εquity Partner (ποσοστό 47%), τη γαλλικών συμφερόντων Terminal Link (33%) και την Belterra Investments (20%), συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Το τάιμινγκ της παρέμβασης Πάιατ δεν ήταν τυχαίο. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του ΟΛΘ πήρε πρόσφατα το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα στον Δεκέμβριο πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία αγοραπωλησίας μετόχων μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ – επενδυτή, μετά η συμφωνία θα κατατεθεί στη Βουλή, και στις αρχές του νέου έτους προγραμματίζεται η μεταβίβαση του ΟΛΘ στην κοινοπραξία.

Ανθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υπενθυμίζουν ότι οι ΗΠΑ βλέπουν ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα σαν «πύλη» για την προώθηση της πολιτικής απεξάρτησης της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης από έναν και μόνο ενεργειακό προμηθευτή, δηλαδή τη Ρωσία. Γι’ αυτό και προωθούν τη δημιουργία του πλωτού τερματικού σταθμού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, μέσω του οποίου αμερικανικές εταιρείες επιδιώκουν να εξάγουν φυσικό αέριο στη χώρα μας. Δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά Πάιατ ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο αέριο.