Κραυγή αγωνίας για τις καταστάσεις που βιώνουν μετέφεραν στην Αθήνα, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Τρίτη για το προσφυγικό, κάτοικοι των νησιών της Λέσβου, της Χίου και τις Σάμου. Κάτοικοι νησιών τα οποία ασφυκτιούν από την υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων καθώς δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και ροές. Νησιά, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, εγκλωβισμένων προσφύγων και απελπισμένων κατοίκων.
Κεντρικό σύνθημα άλλωστε της συγκέντρωσης κατοίκων και δημάρχων των τριών νησιών, έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν :«Να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν τα νησιά μας, από νησιά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησιά φυλακές».
Η κατάσταση, όπως περιέγραψαν δήμαρχοι και κάτοικοι είναι οριακή με τα νησιά να έχουν μετατραπεί σε απέραντο hotspot ανθρώπινων ψυχών.
Κάτοικοι, πρόσφυγες και μετανάστες βιώνουν πλέον δραματικές καταστάσεις. Και αναμένεται αυτές να επιδεινωθούν λόγω των καιρικών συνθηκών. Εικόνες με ανθρώπους σε σκηνές βουτηγμένους στη λάσπη ή στο χιόνι δεν αποκλείεται να κάνουν και φέτος το γύρο στα μέσα ενημέρωσης, διασύροντας τη χώρα και δυσφημώντας τουριστικά νησιά.
«Το Βαθύ ερημώνει το βράδυ»
«Το βράδυ το Βαθύ είναι μια ερημιά δεν υπάρχει ψυχή. Φοβάται ο κόσμος να κυκλοφορήσει στον δρόμο» περιγράφει η Εφη Φραγκούλη με καταγωγή από τη Σάμο. «Ειδικά στο Βαθύ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και το χειμώνα οξύνονται. Επικρατεί φόβος και οι κάτοικοι τα βράδια αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Οι πλατείες όλες έχουν πλημμυρίσει από πρόσφυγες και μετανάστες.. Κάτοικοι έχουν κατά καιρούς υποστεί επιθέσεις και γι’ αυτό υπάρχει διάχυτη ανησυχία. Από ό,τι μου είπαν γνωστοί μου, στα προβλήματα έχει προστεθεί και η έντονη δυσοσμία στους δρόμους».
Η ζωή των κατοίκων, η καθημερινότητά τους, όπως προσθέτει, έχει αλλάξει δραματικά. «Πηγαίνω στη Σάμο και περνώ όλο το καλοκαίρι. Είναι το νησί μου. Εχω ζήσει από κοντά αυτές τις καταστάσεις. Τον πρώτο καιρό μάλιστα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν στον δρόμο, χύμα. Σοκαριστικές εικόνες. Ολα αυτά επιπλέον έχουν μεγάλο αντίχτυπο στην οικονομία του νησιού. Βασικός πυλώνας είναι ο τουρισμός του. Μαγαζιά, ξενοδοχεία περιμένουν την τουριστική σαιζόν για να ανασάνουν οικονομικά. Με αυτήν την κατάσταση που επικρατεί ο τουρισμός έχει πέσει και οι τουρίστες αποφεύγουν να επισκεφθούν το νησί. Και αυτό είναι μεγάλο οικονομικό πλήγμα».
«Ψυχολογικός εκβιασμός»
Αλλη κυρία από τη Σάμο, που μετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πρόσθεσε. «Μπορεί να μένω στην Αθήνα, αλλά ο τόπος μου είναι η Σάμος. Πηγαίνω κάθε καλοκαίρι αλλά με αυτά που συμβαίνουν, δεν βλέπω την ώρα να φύγω. Τόσο στεναχωριέμαι για το νησί. Τώρα ετοιμάζουν από ό,τι έχουμε μάθει ένα μεγάλο κτίριο, μια αποθήκη καπνού. Δεν λένε γιατί το προορίζουν αλλά υποψιαζόμαστε ότι θέλουν να εγκαταστήσουν μετανάστες. Είναι άνθρωποι κυνηγημένοι από πόλεμο, έχουν γνωρίσει κακουχίες. Αυτό το κατανοώ. Δεν μπορεί όμως ένα νησί να δέχεται τόσους μετανάστες. Δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος. Αισθάνομαι πολύ ριγμένη από την πολιτεία. Πιστεύω ότι έχει αδικηθεί το νησί μου».
Για ψυχολογικό εκβιασμό έκανε λόγο ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, προσθέτοντας ότι το νησί βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Οι δομές που διαθέτουμε μπορούν να φιλοξενήσουν 3.500 ανθρώπους και εμείς έχουμε πάνω από 9.000. Και για τους ντόπιους και για τους φιλοξενούμενούς μας η κατάσταση είναι οριακή».
Ο μεγαλύτερος φόβος του δημάρχου είναι οι καταστάσεις που πιθανόν να δημιουργηθούν όταν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες Για τον λόγο αυτόν, όπως δήλωσε, «χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, να παρθούν αποφάσεις σήμερα και να υλοποιηθούν χθες. Τόσο είναι εκρηκτική η κατάσταση».