Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα των πλειστηριασμών. Οι προσπάθειες που καταβάλλουν κυβερνητικοί παράγοντες –μέσω δηλώσεων ή ανώνυμων διαρροών –να υποβαθμίσουν το πρόβλημα πέφτουν στο κενό. Η σοβαρή απειλή που υφίσταται για τα σπίτια χιλιάδων αδύναμων οικογενειών καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στις συζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Την πίεση φαίνεται να αντιλαμβάνονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση τη θέσπιση μέτρων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, κάτι που έκανε δημοσίως προχθές και ο Νίκος Φίλης.

Αλλωστε, όσο περνούν οι μέρες και μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ» για το θέμα, γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες περιπτώσεις πολιτών που χτυπημένοι από την κρίση και αδυνατώντας να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Λαϊκής Ενότητας, στις 29 Νοεμβρίου 2017, την ημέρα που τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στους διαδηλωτές μέσα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, σε όλη τη χώρα ήταν προγραμματισμένοι 169 πλειστηριασμοί. Αρκετοί από αυτούς αφορούσαν ακίνητα πρώτης κατοικίας. «Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν 12 πλειστηριασμοί οι περισσότεροι σε πρώτες κατοικίες και όχι για μεγάλα ποσά. Στο Μοσχάτο πλειστηριάστηκε πρώτη κατοικία για χρέη μικρότερα των 30.000 ευρώ και στο Χαλάνδρι επίσης πρώτη κατοικία για οφειλή 43.000 ευρώ», αναφέρει η ΛΑΕ. Από το σύνολο των προγραμματισμένων πλειστηριασμών της ημέρας εκείνης οι 32 αφορούσαν ακίνητα με εμπορική αξία μικρότερη των 50.000 ευρώ και οι 26 μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ. Τα ακίνητα εμπορικής αξίας έως 300.000 ευρώ ήταν το 74.5% του συνόλου.
Η Λαϊκή Ενότητα έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με πρώτες κατοικίες πολιτώνπου θα βγουν το 2018 σε πλειστηριασμό για χρέη προς τράπεζες. Πρόκειται για σπίτια με αξίαχαμηλότερη των 300.000 ευρώ, γεγονός που, σύμφωνα με τη ΛΑΕ, καταρρίπτει την υποτιθέμενη «προφορική συμφωνία» περί προστασίας των καταναλωτών. Οπως εξήγησε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρόεδρος της ΛΑΕ, η λίστα που δημοσιεύεται περιλαμβάνει πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας και τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί από το κόμμα του.
Τα σπίτια. Σε αυτήν αναφέρονται ενδεικτικά οι εξής πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με επισπεύδουσες τράπεζες: Στις 24-1-2018, μεζονέτα αξίας 221.675 ευρώ για χρέος 250.000 ευρώ. Στις 30-5-18 διαμέρισμα 76,50 τ.μ. αξίας 50.000 ευρώ για χρέος 62.000 ευρώ. Διαμέρισμα 70 τ.μ. αξίας 62.000 ευρώ για χρέος 129.000 ευρώ και έτερο διαμέρισμα πρώτης κατοικίας αξίας 48.000 ευρώ. Στις 13-6-18 σε πλειστηριασμό προγραμματίζεται να βγουν διαμέρισμα 121 τ.μ. αξίας 94.000 ευρώ για χρέος 140.000 χρέος, διαμέρισμα 129,12 τ.μ. αξίας 91.207 ευρώ για χρέος 250.000 ευρώ, διαμέρισμα 91,90 τ.μ. αξίας 120.000 ευρώ για χρέος 184.219 ευρώ, διαμέρισμα 64 τ.μ. αξίας 78.000 ευρώ για χρέος 73.726 ευρώ, μεζονέτα αξίας 253.000 ευρώ για χρέος 300.000 ευρώ.
«Η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται», αναφέρει κατηγορηματικά σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα. «Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυσε στο παρελθόν καμία, μα καμία διάταξη δεν απαγορεύει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Για να εξαιρεθεί μια πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό πρέπει ο οφειλέτης να προσφύγει μέχρι τέλους του 2018 στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη αντιμετωπίζοντας αντίστοιχα και αυξημένα έξοδα. Ομως, ο αναθεωρημένος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση κατήργησε επί της ουσίας και τις όποιες ευεργετικές διατάξεις περιλαμβάνονταν στο νόμο Κατσέλη. Ετσι, ακόμη και όσοι τελούν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας και με το προηγούμενο καθεστώς κατόρθωναν να κουρεύεται το δάνειό τους έως και 90%, χάνουν πλέον κάθε ελπίδα προς τούτο, αφού το ύψος του ποσού που υποχρεούνται συνολικά να καταβάλουν δεν μπορεί να είναι μικρότερο από την αξία που θα πετύχαινε το ακίνητο κατόπιν πλειστηριασμού».
Αναβολή. Στο μεταξύ, την αναβολή των σημερινών πλειστηριασμών στο Λεκανοπέδιο αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου καιΔωδεκανήσου επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με το σκεπτικό ότι λόγω των έκτακτων αστυνομικών μέτρων που έχουν ληφθεί ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας δεν θα ήταν εύκολη η πρόσβαση στα ειρηνοδικεία όλων των νομίμων συμμετεχόντων.
Προσφυγή στο ΣτΕ. Στο μεταξύ το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών μεταφέρεται και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου προσέφυγε χθες η συμβολαιογράφοςΛαυρίου Ελένη Καραγεωργοπούλου η οποία ζητεί από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλαρίου να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να παγώσουν προσωρινά οι πλειστηριασμοί. Η συμβολαιογράφος, με δικηγόρους την πρόεδρο του κόμματος Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Κωνσταντίνο Ζηκογιάννη, ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικήκαι παράνομη η απόφαση της τελευταίας επαναληπτικής γενικής συνέλευσης με την οποία οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.