Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ αποφάσισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για την «άνευ προηγουμένου συστηματική χειραγώγηση» του συστήματος αντιντόπινγκ.

Η απόφαση της ΔΟΕ φέρει ωστόσο έναν αστερίσκο, αφού θα επιτραπεί σε κάποιους ρώσους αθλητές να συμμετάσχουν στη διοργάνωση αν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν. Θα αγωνιστούν υπό την ολυμπιακή σημαία και τον τίτλο «Ολυμπιακός Αθλητής της Ρωσίας». Η ΔΟΕ αποφάσισε επίσης να παύσει από μέλος της τον επικεφαλής της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) Αλεξάντρ Ζούκοφ. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΔΟΕ αναφέρθηκε πως η αναφορά Σμιντ επιβεβαίωσε «τη συστηματική χειραγώγηση των κανόνων και του συστήματος αντιντόπινγκ της Ρωσίας».

Ο συντάκτης της επιβαρυντικής για τους Ρώσους έκθεσης, Σάμουελ Σμιντ, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δεν στηρίχθηκαν μόνο στην έκθεση του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας αντιντόπινγκ της Ρωσίας Γκριγκόρι Ροντσένκοβ. Υπάρχουν επιστημονική τεκμηρίωση, καταθέσεις μαρτύρων, έγγραφα και αλληλογραφία».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο οποίος δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις για να αποκλείσει τη Ρωσία από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογράμμισε: «Ως πρώην αθλητής λυπάμαι πολύ για όλους τους καθαρούς αθλητές που υποφέρουν από αυτή τη χειραγώγηση. Σε συνάντηση που είχαμε σήμερα με τη ρωσική αντιπροσωπεία ο επικεφαλής της ROC απολογήθηκε».

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο Μπαχ είχε αρνηθεί να αποβάλει τη Ρωσία ζητώντας από τις διεθνείς ομοσπονδίες να αποφασίσουν οι ίδιες για το τι μέλλει γενέσθαι με τους αθλητές. Τότε το 70% των ρώσων αθλητών είχε συμμετάσχει.

Φυσικά υπάρχει οργή στη Ρωσία για την απόφαση. Ως πρώτη αντίδραση το τηλεοπτικό δίκτυο VGTRK ανακοίνωσε πως δεν θα μεταδώσει τους Αγώνες, ενώ ο Αλεξάντρ Ζούκοφ έκανε γνωστό πως οι αθλητές θα προσφύγουν στο Διαιτητικό Δικαστήριο.