Λένε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και είναι αλήθεια ότι η εφιαλτική βραδιά με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, στη φετινή πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (όπου οι πρωταθλητές με δύο γκολ του Πάρντο στο φινάλε του παιχνιδιού είχαν μειώσει στο μίνιμουμ την έκταση της ήττας τους στο 2-3), έβαλε ουσιαστικά φρένο σε οποιαδήποτε βλέψη των Ερυθρολεύκων για πρόκριση έστω στο Γιουρόπα Λιγκ.

Μπορεί λοιπόν για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια (από την περίοδο 2006-07) ο Ολυμπιακός να έπαιζε χθες το βράδυ τελευταία αγωνιστική σε ευρωπαϊκό όμιλο χωρίς να διεκδικεί κάτι παραπάνω από το πρεστίζ του συλλόγου, όμως η φετινή ευρωπαϊκή πορεία έχει και μία ακόμα οπτική γωνία πέραν του αποκλεισμού και της χειρότερης συγκομιδής (1 βαθμός) ελληνικής ομάδας στην ιστορία των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στον δυσκολότερο όμιλο –μακράν –στον οποίο κληρώθηκε ποτέ ελληνική ομάδα, υπάρχουν και εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες για χρόνια στις μνήμες των φιλάθλων των πρωταθλητών Ελλάδας.

Η επιστροφή

Οπως είναι η εκπληκτική υποδοχή που επιφύλαξε ο κόσμος του Ολυμπιακού στον τεχνικό της Μπαρτσελόνα Ερνέστο Βαλβέρδε, εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Επίσης η παρουσία του κορυφαίου παίκτη του κόσμου, του Λιονέλ Μέσι, στο χορτάρι του Γ. Καραϊσκάκης και το μάθημα ήθους που έδωσε όταν ένας νεαρός φίλαθλος ξέφυγε από την προσοχή των σεκιούριτι, μπήκε στο γήπεδο και τον αγκάλιασε, με τον ίδιο να χαμογελά και να αποδέχεται ψύχραιμα την εκδήλωση θαυμασμού.

Και τέλος, η εμβληματική φιγούρα ενός εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων του κόσμου όλων των εποχών, του Τζιανλουίτζι Μπουφόν, που μπορεί να μην έπαιξε, αλλά ήταν παρών στην τελευταία του επίσκεψη –ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής –στην Αθήνα, με τον Ολυμπιακό να τον τιμά μέσω του αντιπροέδρου του και μεγάλης δόξας της ομάδας στη θέση του τερματοφύλακα, του εορτάζοντος Σάββα Θεοδωρίδη. Ολα αυτά είναι εικόνες που θυμίζουν στον Ολυμπιακό (όσο και αν η πορεία του φέτος ήταν κατώτερη των προσδοκιών, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει βάλει ψηλά τον πήχη εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα στο γήπεδό του) την αίγλη της διοργάνωσης και δείχνει γιατί είναι επιτακτικό να συνειδητοποιήσουν όλοι οι παίκτες του τη σημασία της κατάκτησης του φετινού πρωταθλήματος.