Ολοένα και πιο επικριτικοί απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνησή διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απαισιόδοξοι ως προς την έκβασή τους,εμφανίζονται οι Βρετανοί πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης.

Απογοήτευση για τον τρόπο διαχείρισης του Brexit από την κυβέρνηση

Το ποσοστό των Βρετανών που θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους διαχειρίζεται με κακό τρόπο τις διαπραγματεύσεις πέρασε από το 41% τον Φεβρουάριο στο 55% τον Ιούλιο και έφτασε στο 61% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξασφαλίσει μία «κακή συμφωνία» με τις Βρυξέλλες αυξήθηκε από 37% τον Φεβρουάριο σε 44% τον Ιούλιο και σε 52% τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, μόνο το 19% θεωρεί ότι το Λονδίνο θα εξασφαλίσει μία «καλή συμφωνία».

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε τρεις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα 2.200 ατόμων τον Φεβρουάριο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο.

«Δεν πρέπει να φθάσουμε στο συμπέρασμα ότι η αυξανόμενη απογοήτευση και δυσαρέσκεια απέναντι στο Brexit θα πείσουν αναγκαστικά τους ψηφοφόρους να μεταβάλουν τη γνώμη τους για το είδος της συμφωνίας που το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιδιώξει ή για την ισχύ της αρχικής απόφασης για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται σε σημείωμά του ο επικεφαλής ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Τζον Κέρτις.

«Μέχρι στιγμής, οι ψηφοφόροι τείνουν να επικρίνουν τους παράγοντες της διαδικασίας του Brexit εξαιτίας αυτού που εκλαμβάνουν ως αποτυχία στην εκπλήρωση των επιδιωκόμενων από τους ψηφοφόρους στόχων, παρά να θέσουν σε αμφισβήτηση την απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθαυτή».

«Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη υπολογίσει τον αντίκτυπο του Brexit»

Η Βρετανία δεν έχει πραγματοποιήσει επίσημη ανάλυση ανά τομέα για τον αντίκτυπο που θα έχει η αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βρετανική οικονομία, δήλωσε ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο επί του παρόντος.

Τα σχόλιά του πυροδότησαν αντιδράσεις αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην περίπλοκη διαδικασία διαζυγίου, σε μια εποχή κατά την οποία οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες έχουν καθυστερήσει λόγω διαμάχης για το πώς θα διευθετηθούν τα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit.

«Δεν υπάρχει εκτίμηση για τον συστημικό αντίκτυπο, εξ’ όσων γνωρίζω», δήλωσε ο Ντέιβις σε επιτροπή του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι θα είναι πιο κατάλληλο να διενεργηθεί μια τέτοια ανάλυση αργότερα κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Άμεση ήταν η αντίδραση άλλων μελών επιτροπής, που υποστήριξαν ότι ο Ντέιβις αντικρούει προηγούμενη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση είχε πολύ λεπτομερείς αναλύσεις για τον αντίκτυπο από το Brexit.

«Είτε είναι αποτέλεσμα ανικανότητας είτε ανειλικρίνειας, ο Ντέιβιντ Ντέιβις παραπλανεί το κοινοβούλιο από την αρχή», δήλωσε η Βέρα Χόμπχάουζ, μέλος της επιτροπής του Brexit από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

«Είναι απίστευτο που αυτές οι πολυδιαφημισμένες εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο δεν υπάρχουν καν, το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα τι θα κάνουν στη χώρα τα σχέδιά της για το Brexit».

Το κοινοβούλιο μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία του Brexit, μπλοκάροντας ή τροποποιώντας τη νομοθεσία που η κυβέρνηση έχει προτείνει για να θέσει σε ισχύ το διαζύγιο.

Ο Ντέιβις και η ομάδα των υπουργών του έχουν δηλώσει ότι η ανάλυση ανά τομέα δεν είναι η επίσημη εκτίμηση για τον αντίκτυπο – ένα τεχνικού χαρακτήρα έγγραφο που κατατίθεται στο κοινοβούλιο – και ότι η δημοσιοποίηση της δουλειάς που έχουν κάνει μπορεί να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας.

Ωστόσο, οι βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει μια περίληψη της ανάλυσής της στην επιτροπή, ενώ πολλοί παραπονέθηκαν ότι η ανάλυση που τους έχει δοθεί είναι ατελής και ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σε κάποια φάση θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ποσοτικοποιήσουμε τον αντίκτυπο από διάφορες εκβάσεις της διαπραγμάτευσης όσο προχωρούμε σε αυτές – λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν έχουμε ακόμα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση (των διαπραγματεύσεων)», δήλωσε ο Ντέιβις αναφερόμενος στη δεύτερη φάση των συνομιλιών που θα επικεντρωθούν στο εμπόριο.

Τέλος, υπογράμμισε ότι αυτές οι εκτιμήσεις θα εξετάζουν τον αντίκτυπο διαφορετικών εκβάσεων σε τομείς, όπως αυτούς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της μεταποίησης και της γεωργίας.