Σε φλεγόμενη ζώνη μετατράπηκε χθες για ακόμη μια φορά η περιοχή των Εξαρχείων, με αφορμή την ένατη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του έφηβου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Βροχή μολότοφ και φωτοβολίδων, φλεγόμενοι κάδοι και οδοφράγματα, με τους άνδρες των ΜΑΤ να ακολουθούν το δόγμα «παρακολουθούμε από απόσταση», συνέθεσαν το σκηνικό που επικράτησε μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Από νωρίς το απόγευμα κάτοικοι της περιοχής εξέπεμψαν «σήμα κινδύνου», καταγγέλλοντας ότι αντιεξουσιαστές είχαν προχωρήσει σε «οχυρωματικά έργα» με σωρούς από λάστιχα αυτοκινήτων, πέτρες, γλάστρες, στρώματα και σκουπίδια.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν όταν περίπου στις 8 μ.μ. η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι από το πρωί, καθώς σοβαρά επεισόδια είχαν γίνει κατά τη διάρκεια μαθητικού συλλαλητηρίου στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κατά τη διάρκειά τους εντύπωση προκάλεσε η αδράνεια των αστυνομικών δυνάμεων, που παρακολουθούσαν από μακριά τις ομάδες των οργανωμένων κουκουλοφόρων να σπάνε και να καίνε ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία στο κέντρο της Αθήνας.

Δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ εκτελώντας τις εντολές, που όπως φαίνεται είχαν πάρει, παρέμεναν θεατές και άφηναν –χωρίς να επεμβαίνουν –τις ομάδες των κουκουλοφόρων να ξηλώνουν πεζοδρόμια και να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Οι κουκουλοφόροι έσπαζαν μάρμαρα, ξήλωναν πινακίδες, ακόμα και λαμαρίνες στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως πολεμοφόδια. Μόνο σε ακραίες περιπτώσεις οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου – λάμψης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα μέτρα θα ήταν αυστηρά καθώς είχαν κινητοποιηθεί τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί για να προστατευθεί η Αθήνα και να περιορισθούν οι καταστροφές. Παρ’ όλα αυτά, για μια ακόμα φορά από το δόγμα της μηδενικής ανοχής η Αστυνομία πέρασε στο άλλο άκρο, της αδράνειας.

Η μαθητική πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί έγινε η επιλογή να μην οξυνθούν τα πνεύματα επειδή επρόκειτο για μαθητική πορεία με ανήλικους διαδηλωτές. Ομως, ο σκληρός πυρήνας κουκουλοφόρων –αρκετοί φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες –που είχε παρεισφρήσει στην πορεία εφοδιασμένος με μολότοφ, ρόπαλα, λοστούς και φωτοβολίδες ήταν αποφασισμένος να προκαλέσει συγκρούσεις και καταστροφές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι –μόλις είχαν συγκεντρωθεί τα μαθητικά μπλοκ για να ξεκινήσει η πορεία. Μια ομάδα περίπου 50 κουκουλοφόρων έκανε αντιπερισπασμό, στήνοντας οδόφραγμα στην οδό Μασσαλίας. Οι πρώτες επιθέσεις με πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έγιναν στην οδό Ρήγα Φεραίου, ενώ ταυτόχρονα άλλες ομάδες νεαρών κατευθύνθηκαν στην Πανεπιστημίου σπάζοντας φανάρια και τηλεφωνικούς θαλάμους.

Οι διμοιρίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και οι νεαροί κουκουλοφόροι έστησαν φλεγόμενα οδοφράγματα στην οδό Σίνα και μπροστά από τα Προπύλαια. Με λοστούς και πέτρες οι κουκουλοφόροι έσπασαν γυάλινα διαχωριστικά καφετεριών στην Πανεπιστημίου και προκάλεσαν φθορές σε πινακίδες υποκαταστημάτων τραπεζών. Σε λίγη ώρα ο δρόμος και τα πεζοδρόμια κατά μήκος της Πανεπιστημίου είχαν γεμίσει με πέτρες, κομμάτια από μάρμαρα και σωρούς από σπασμένα γυαλιά. Τα καταστήματα σώθηκαν από τις λεηλασίες χάρη στην υψηλή θωράκισή τους.

Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε στη Σταδίου, στο ύψος της Βουκουρεστίου, πριν τα επεισόδια μεταφερθούν στην Πλατεία Συντάγματος. Η μαθητική πορεία κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια όπου και διαλύθηκε, ενώ οι ομάδες των κουκουλοφόρων έδωσαν ραντεβού για το απόγευμα στα Εξάρχεια.

Ανάλογα επεισόδια έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.