Οποιος γνωρίζει λίγο έστω τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, δεν μπορεί παρά να χαμογέλασε όταν άκουσε τις φήμες που τον ήθελαν να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει τον Παναθηναϊκό. Στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουμε δει τα πάντα και τα ανάποδά τους, όμως μοιάζει απίθανο ο Μυτιληναίος, ύστερα από όσα έζησε στο πέρασμά του από τον Ηρακλή, να ξανασχοληθεί με ελληνική ομάδα.
Τυχερός
Ο Μυτιληναίος μπήκε στον Ηρακλή το 2000. Την ιδέα να αποκτήσει την ομάδα του την είχε βάλει ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, τότε φρέσκος φίλος του. Ξόδεψε αρχικά πολλά χρήματα για τον Ηρακλή –πάρα πολλά. Προσέλαβε ως προπονητή τον τότε, εξαιρετικά επιτυχημένο στον Παναθηναϊκό, μακαρίτη Γιάννη Κυράστα, είδε την ομάδα να αγωνίζεται στην Ευρώπη, ονειρευόταν να μετατρέψει τον Ηρακλή σε ανερχόμενη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλά ο κόσμος της ομάδας τον αντιμετώπισε πάντα με δυσπιστία, γιατί κάποτε είχε δηλώσει οπαδός του ΠΑΟΚ κι αυτά στη Θεσσαλονίκη μετράνε. Είχε μάλιστα και την (τρελή…) ιδέα να προτείνει τη συνένωση όλων των ομάδων της Θεσσαλονίκης –ως επιχειρηματικό σχέδιο θα είχε ενδιαφέρον, αλλά εδώ μιλάμε για ποδόσφαιρο και μάλιστα ελληνικό.
Φιλικό
Την πρώτη χρονιά που ανέλαβε την ομάδα, ο Ηρακλής έδωσε καλοκαιριάτικα ένα φιλικό ματς. Πριν αρχίσει το παιχνίδι έδωσαν μια σπάνια κοινή συναυλία δύο οπαδοί του Ηρακλή: ο πανταχού παρών τότε Ρέμος, που είχε μπει και στο ΔΣ της ομάδας, και ο Πασχάλης Τερζής. Ο Μυτιληναίος ενθουσιάστηκε γιατί στο πρώτο φιλικό έδωσαν το «παρών» είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι. Αποδείχτηκε ότι οι πιο πολλοί είχαν πάει για τον Ρέμο και τον Τερζή. Οχι για τον Ηρακλή.
Διαιτητές
Αυτό που κυρίως διαόλιζε τον επιχειρηματία, και στάθηκε και ο λόγος της γρήγορης παραίτησής του από τα δρώμενα της ομάδας, ήταν ότι οι διαιτητές αντιμετώπιζαν τον δικό του Ηρακλή πάντα σαν μικρή ομάδα. Ο Μυτιληναίος, ειδικά εκείνα τα χρόνια, είχε ασταμάτητες επιχειρηματικές επιτυχίες. Είχε κερδίσει τον σεβασμό του επιχειρηματικού κόσμου σε χρόνο – ρεκόρ, καθώς ήταν και νεότατος: ούτε καν 46 χρονών. Κι, όμως, στο ποδόσφαιρο που έχει τους δικούς του σταρ και τους δικούς του κανόνες, τον έβλεπαν απλά σαν ένα κορόιδο που πληρώνει. Λέγεται ότι κάποια στιγμή, απογοητευμένος, ζήτησε μια συμβουλή από έναν μεγάλο πρόεδρο της εποχής. «Σταμάτα να ξοδεύεις λεφτά για μεταγραφές και δώσ’ τα εκεί που πρέπει» του είπε αυτός. Και του εγγυήθηκε πως αν το κάνει «ο Ηρακλής θα βγει άνετα τέταρτος»! Η συμβουλή έκοψε τα φτερά του ανθρώπου που όλοι φώναζαν «Βαγγέλη», λες και πήγαιναν μαζί του στη Σχολή Μωραΐτη και τον ήξεραν από μικρό.
Πώληση
Στο πέρασμά του από τον Ηρακλή τού πιστώνεται μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις ποδοσφαιριστή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου: το καλοκαίρι του 2002 έστησε μια αληθινή δημοπρασία για τον Μιχάλη Κωνσταντίνου που κατέληξε στον ΠΑΟ έναντι 3 δισεκατομμυρίων δραχμών.
Deal
Ο ΠΑΟ για να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή είχε παραχωρήσει ολόκληρο το τηλεοπτικό του συμβόλαιο και είχε καταβάλει και έξτρα χρήματα. Κι αυτό, όμως, το εξαιρετικό deal παραλίγο να μην του βγει σε καλό: επειδή η απόδοση του ποδοσφαιριστή ήταν κατώτερη του αναμενομένου, η οικογένεια Βαρδινογιάννη θύμωσε μαζί του και για λίγο καιρό οι εξαιρετικές σχέσεις που είχε ειδικά με τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη πέρασαν μια δοκιμασία. Σήμερα, όμως, είναι εξαιρετικές: οι δυο τους έχουν την εταιρεία «Μ. Μ.» που ασχολείται με το φυσικό αέριο και παίζουν συχνά και τένις στο Τατόι. Και πιθανότατα για τις εμπειρίες τους στο ποδόσφαιρο ούτε καν συζητάνε.
Βοηθούσε
Ο Μυτιληναίος μπορεί να έφυγε από τον Ηρακλή το 2003, έπειτα από μια ήττα της ομάδας με τον ΟΦΗ (αποτέλεσμα ανεκδιήγητων διαιτητικών αποφάσεων…), όμως συνέχισε να βοηθά ποικιλοτρόπως την ομάδα μέχρι το 2011, παρ’ όλο που το 2008 παραχώρησε τις μετοχές του στον Αντώνη Ρέμο. Πριν από τον Ρέμο είχε στηρίξει τη διοίκηση του Γιώργου Σπανουδάκη, που ο ίδιος είχε τοποθετήσει ως πρόεδρο. Αυτό δεν είναι καλό. Αν είχε φύγει οριστικά από το ποδόσφαιρο το 2003, ίσως και να είχε ξεχάσει τι τράβηξε. Αλλά από το 2011 και την εποχή που τον έβριζαν κρεμώντας πανό στο Καυτανζόγλειο μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα…