Εκρηκτικό γίνεται, κάθε μέρα που περνά, το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι η κυβέρνηση ήλπιζε πως το διαφαινόμενο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα της προσφέρει ώθηση και καθαρό πολιτικό πεδίο. Αιχμή αποτελούν μεν οι πλειστηριασμοί, αλλά αντιδράσεις προκαλούν τόσο η ρύθμιση για τις απεργίες όσο και η πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ. Το εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα επιβαρύνει έτι περαιτέρω η κοινωνική αναταραχή που εκφράστηκε στο πεζοδρόμιο την Τρίτη, έξω από το υπουργείο Εργασίας και το Μαξίμου, με τις συγκρούσεις μελών του ΠΑΜΕ και άλλων διαδηλωτών με τα ΜΑΤ. Ολα αυτά, μάλιστα, λίγες μόνον ημέρες μετά τις αντίστοιχες εικόνες στα ειρηνοδικεία για τους πλειστηριασμούς.
Εκτός του Νίκου Φίλη, ο οποίος με αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις του συντηρεί στην ατζέντα τα επίμαχα ζητήματα, έντονη κινητικότητα υπάρχει στους κύκλους της ομάδας των 53. Εκτός του κειμένου που ετοιμάζουν, κατά πληροφορίες, τα στελέχη της και θα εστιάζει στους πλειστηριασμούς, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνάντησή τους το Σαββατοκύριακο, κατά την οποία θα συζητηθούν όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Η συνάντηση αυτή, εάν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει πρόβα των 53 για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καθυστερεί από το καλοκαίρι, και συζητείται το ενδεχόμενο πραγματοποίησής της λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης στο εσωκομματικό τοπίο.
Ο ΦΙΛΗΣ… ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως το Σαββατοκύριακο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα απουσιάζει σε ταξίδι στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από συναδέλφους του υπουργούς, τραπεζικά στελέχη και επιχειρηματίες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο του Capital Link. Αυτό σημαίνει ότι, αν και άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53, θα είναι απών από τη συνάντησή τους. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται σ’ αυτήν τη συνάντηση να παρευρεθεί ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ναι μεν δεν ανήκει στους 53, αλλά μετά την αξιολόγηση του καλοκαιριού έχει έλθει πολύ κοντά τους και οι θέσεις τους σε αρκετά ζητήματα ταυτίζονται.
Ενδεικτικά, οι παρεμβάσεις του π.χ. για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία βρίσκουν σύμφωνα τα περισσότερα μέλη των 53, αλλά και η άποψή του για τις απεργίες και τη ρύθμιση που απέσυρε –για να επανακαταθέσει –η κυβέρνηση, πως απαιτείται ένα κίνημα που θα καταργήσει στην πράξη τον συγκεκριμένο νόμο, τον οποίο ο βουλευτής χρεώνει στους δανειστές και σε εγχώριους κύκλους εργοδοτών. Και στο θέμα των πλειστηριασμών, η βασική αρχή Φίλη είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης ή λαϊκής κατοικίας. Αποψη που επίσης συμμερίζονται μέλη των 53, αλλά και άλλες τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι επαρκούν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και οι συμφωνίες κυρίων με τις τράπεζες. Ετσι, αναζητεί επικοινωνιακό αντίβαρο στην οικονομία. Διόλου τυχαίες θεωρούνται οι αναφορές Τσίπρα στο ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Ενδεχόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός σε ανύποπτο χρόνο, όμως για πρώτη φορά θέτει πλέον ως δέσμευσή του για το 2019, μετά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Εξάλλου, για τους πλειστηριασμούς, το Μαξίμου εθελοτυφλεί και επιμένει να αμφισβητεί ακόμη και τα στοιχεία από τα πινάκια στα ειρηνοδικεία, παίρνοντας χθες προσωρινή ανάσα με την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή και τη ματαίωση των προγραμματισμένων πλειστηριασμών.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ. Αντίστοιχα, η κυβερνητική γραμμή για τα άλλα «καυτά» ζητήματα της αξιολόγησης, όπως η πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ ή ο τρόπος λήψης αποφάσεων στα σωματεία για τις απεργίες, είναι πως οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για πρώτη φορά ολοκληρώνονται στο σύνολό τους δίχως πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Ειδικά για τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση εκτιμά πως οι βουλευτές της έχουν ισχυρά επιχειρήματα από τη συμφωνία που επετεύχθη, η οποία –κατά το Μαξίμου –διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της Επιχείρησης, σε αντίθεση με τη λύση της Μικρής ΔΕΗ που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Μολαταύτα, κοινή παραδοχή ακόμη και στο Μαξίμου –εξού και οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών –είναι πως οι επίμαχες ρυθμίσεις στο σύνολό τους αλλοιώνουν το αριστερό DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που δημιουργεί χώρο προς εκμετάλλευση στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, από το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Ενότητα έως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Πλεύση Ελευθερίας.
n Ρεπορτάζ για τη ΔΕΗ και τις κινητοποιήσεις στη σελίδα 29