Τη διασφάλιση των εσωκομματικών ισορροπιών ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου της ΝΔ το επόμενο Σαββατοκύριακο επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις επαφές του με κορυφαία στελέχη της συντηρητικής παράταξης. Ο κύκλος των επαφών του ξεκίνησε χθες με τον Κώστα Καραμανλή και θα συνεχιστεί με τους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, οι οποίες γίνονται και στον απόηχο της απόφασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον παροπλισμό της Ντόρας Μπακογιάννη, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για τις αλλαγές που προωθεί η κομματική ηγεσία, αλλά και για τη στρατηγική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Στην πρώτη αυτής της σειράς των συναντήσεων που έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην Πλατεία Μαβίλη, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής συμφώνησαν ότι απαιτείται «πανστρατιά» για να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ διατυπώθηκε από κοινού η άποψη ότι το 2018 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια εκλογική χρονιά. Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υποστήριζαν ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση, με βασικό επιχείρημα ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει το θέμα αυτό. Ωστόσο, βουλευτές της ΝΔ υπενθύμιζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αξίωμα του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, σε περίπτωση που υπάρξει συνταγματική αλλαγή και η εκλογή γίνει απευθείας από τον λαό. Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν, επίσης, ότι την άποψη για την ανάγκη αλλαγής της σχετικής διάταξης εξέφρασε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΝΔ. Κατά συνέπεια, η όποια συζήτηση ίσως αυτή την ώρα να δείχνει άκαιρη, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας συζήτησης κορυφής στη ΝΔ για την προεδική εκλογή κι έναν πρωταγωνιστικό ρόλο του Κώστα Καραμανλή, εφόσον οι συνθήκες και οι διαδικασίες ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το επιτρέψουν. Στην παρούσα φάση ο πρώην πρωθυπουργός συνδέει την πολιτική παρουσία του με τη βουλευτική έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης και δεν προτίθεται να αλλάξει κατεύθυνση.

Ο «ΚΟΦΤΗΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τελικά θα παραστεί στο συνέδριο, απευθύνοντας και ομιλία στα κομματικά στελέχη. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα του αναπτύξει τη στρατηγική του για την ανάγκη μιας κομματικής πανστρατιάς, τονίζοντας τη σημασία που θα έχει για την παράταξη η ενεργός συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού σε αυτή την προσπάθεια. Αλλωστε, οι δυο τους διατηρούν εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις από την εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιλέξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Οι αναλύσεις τους συμπίπτουν και όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, καθώς αμφότεροι θεωρούν ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα για το 2018 δύσκολα θα επιτευχθούν και κατά συνέπεια δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους για να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να ενεργοποιήσει τον «κόφτη».

ΘΕΣΗ – ΚΛΕΙΔΙ. Κατά τις ίδιες πηγές, την ερχόμενη εβδομάδα ο προέδρος της ΝΔ θα συναντηθεί εκ νέου με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης προσανατολίζεται να απευθυνθεί στους συνέδρους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος τη βοήθειά του προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού και δεν αποκλείεται να του προτείνει και την ανάληψη μιας κομβικής θέσης που θα βοηθήσει αποτελεσματικά την προετοιμασία του κόμματος εν όψει των εθνικών εκλογών. Θέμα μετακίνησης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη Β’ Αθηνών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν έχει τεθεί ακόμη από καμία πλευρά, αλλά στην περίπτωση κατά την οποία αξιοποιηθεί σε κρίσιμο πόστο κατά την προεκλογική περίοδο, το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πάντως, σε αντίθεση με τους Καραμανλή και Σαμαρά, είναι πιθανό να εκφράσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την άποψή του ότι δεν επελέγη ο καταλληλότερος χρόνος για την ανακοίνωση της μη αξιοποίησης της Ντόρας Μπακογιάννη σε μια κυβέρνηση της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, για την ηγεσία της ΝΔ το θέμα αυτό θεωρείται λήξαν, αν και ακόμη δεν έχει μιλήσει δημόσια η πρώην υπουργός. Η τοποθέτησή της αναμένεται να γίνει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να δώσει και η ίδια το στίγμα των προθέσεών της και να εμφανιστεί στο συνέδριο έχοντας ανοίξει τα χαρτιά της.