«Είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική η επίσκεψη ως αφετηρία μιας νέας εποχής, όπως η εποχή την οποία δημιούργησαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού. Ηταν και τότε δύσκολα τα πράγματα. Ηταν λίγο μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και τα γεγονότα που τότε μας πλήγωσαν πολύ. Ομως αυτοί οι μεγάλοι ηγέτες είχαν τη δύναμη, τη διορατικότητα και ταυτοχρόνως τη βούληση να προχωρήσουν και να κτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και, κυρίως, εμπιστοσύνης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προσφωνώντας τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά το επίσημο δείπνο.
«Εμείς οι Ελληνες, κ. πρόεδρε, πάντα προσδοκούμε να ξαναφτιάξουμε αυτήν την εποχή. Να ξαναγυρίσουμε σ’ αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν. Αρκεί να έχουμε τη θέληση. Και επειδή μίλησα για ιστορικά δεδομένα, θα πω κάτι που εσείς το γνωρίζετε καλά, αλλά οι συμπατριώτες μου μπορεί να μην το γνωρίζουν. Ναι, πραγματικά σκέφτομαι εκείνη την εποχή που η εμπιστοσύνη ήταν τέτοια ανάμεσα στους λαούς μας και στις ηγεσίες τους, ώστε το 1934, μέσα στο κλίμα που δημιούργησαν ο Βενιζέλος, ο Ατατούρκ, ο Ισμέτ Ινονού, είχαμε φτάσει σε τέτοιο σημείο εμπιστοσύνης, ώστε επειδή η Ελλάδα δεν είχε διπλωματική αντιπροσώπευση στο Ιράν, τότε τη διπλωματική εκπροσώπηση των Ελλήνων στην Τεχεράνη την ανέλαβε η Τουρκία. Με έναν μεγάλο διπλωμάτη της εποχής που όσοι έχουν την ιστορική μνήμη τον θυμούνται πάντα: Ηταν ο Ενίς Μπέη» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Να προχωρήσετε στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια»
«Αυτή την εποχή, κύριε Πρόεδρε, μπορούμε και πρέπει να εγκαινιάσουμε από σήμερα, πάνω στις δυσκολίες και αυτά που φαινομενικά μας διχάζουν, μια νέα εποχή. Μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, εκείνες που ταιριάζουν στους λαούς μας. Γιατί οι λαοί μας, και ιδίως σ’ αυτήν την δύσκολη εποχή, έχουν περάσει πολλά, κυρίως από έναν πόλεμο στην Μέση Ανατολή για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά τις συνέπειές του τις ζούμε καθημερινά» σημείωσε.
«Μέσα σ’ αυτό το κλίμα εμείς οι Ελληνες, θέλουμε να προχωρήσετε κι εσείς στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν χρειάζεται να θυμίσω τους όρους, αλλά εκείνο που προέχει είναι η βούληση του να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον δρόμο. Γιατί δεν είναι μόνον ότι θα γίνουν καλύτερες οι σχέσεις μας, που ούτως ή άλλως είμαι βέβαιος ότι θα τις φτιάξουμε ξανά, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον του τουρκικού λαού. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό. Θα βρει μέσα στην Ευρώπη τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας που μπορεί να κατακτήσει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μέσα στην παγκοσμιοποίηση και τους κινδύνους που συνεπάγεται όλη αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση, της οποίας τις συνέπειες καθένας – υπό διαφορετικές εκδοχές βεβαίως – σήμερα ζει.
Εμείς οι Ελληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτήν την κατεύθυνση. Είμαστε από τους ευρωπαϊκούς λαούς, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε. Αυτό το κλίμα, θέλω να σηματοδοτήσουμε σήμερα από εδώ. Αυτό το νόημα πρέπει να δώσουμε στις συναντήσεις μας από τώρα και στο μέλλον. Το ξαναλέω για μια ακόμη φορά αφού το είπατε και εσείς: Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας. Συναισθανόμενοι την ευθύνη απέναντι στους λαούς μας πρέπει να στηριχθούμε πάνω σ’ εκείνο που μας ενώνει. Για ακόμη μια φορά το λέγω: Αυτά που ενώνουν τα συμφέροντα των δύο λαών μας σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που μπορεί να μας διχάσουν, πολλές φορές από παρεξηγήσεις μάλιστα».
Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του στο δείπνο ευχήθηκε στον φίλο τουρκικό λαό, όπως είπε, «να έχει το μέλλον που του αναλογεί και του ταιριάζει, τόσο στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και πάλι, κύριε πρόεδρε, κ. Ερντογάν, καλωσορίσατε».
Ερντογάν: Να διδαχθούμε από το παρελθόν
«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτήν τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ πρώτη φορά πραγματοποιείται μία επίσημη επίσκεψη από πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και προσωπικά νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση. Στην πραγματικότητα είμαστε δύο λαοί που ζουν δίπλα-δίπλα και έχουμε μια προαιώνια ιστορία που βασίζεται σε βάθος χρόνου» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Στη χώρα μου υπήρχαν ρωμιοί πολίτες που ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα-δίπλα» σημείωσε.
«Ιδιαίτερα πολύτιμη» χαρακτήρισε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι’ αυτήν τη στήριξη.
«Στόχος μας με αυτή την επίσκεψη είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη. Ιδιαιτέρως, όπως εξέφρασε και ο εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Πλέον μεταξύ μας υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας στον τουρισμό, στο στρατιωτικό πεδίο, στο οικονομικό και σε άλλα πολλά τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν συμπολίτες μου, οι οποίοι κάνουν επενδύσεις και τους συναντώ τακτικά και μαθαίνω τις σκέψεις τους σχετικά με τις επενδύσεις που κάνουν στη χώρα σας. Οταν μου εκφράζουν την ικανοποίησή τους σκεφτόμαστε τι άλλο μπορεί να γίνει στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.
«Κοιτώντας προς το μέλλον σκεφτόμαστε ότι πρέπει πλέον να διδαχθούμε από το παρελθόν. Αν λάβουμε τα μαθήματα του παρελθόντος, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Ομως αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον. Αυτήν τη στιγμή είτε οι επενδυτές στην Ελλάδα είτε οι επενδυτές στην Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να κάνουν επενδύσεις ακόμα και σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας να χτίσουν ένα διαφορετικό μέλλον.
Στο πεδίο ενέργειας
Αυτήν τη στιγμή στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε από κοινού, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο αφενός με τον αγωγό ΤΑΡ-TANAP, αφετέρου με τους ενεργειακούς πόρους, το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται πλέον ευρύτατα, τόσο για θέρμανση όσο και για βιομηχανικές χρήσεις βλέπουμε ότι αποτελεί μία σημαντική υποδομή για την εξέλιξη της τεχνολογίας», είπε και πρόσθεσε πως «στην πολιτική, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας μας στην ΕΕ, το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά γι’ αυτό. Βεβαίως, οικοδομώντας το μέλλον, ένα από τα βήματα που θα κάνουμε μαζί, είναι και η συνεργασία μας και η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα ήθελα να το τονίσω αυτό, διότι αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτήν τη συνεργασία».
Φιλέτο σφυρίδα
Στο γεύμα παρακάθισαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της κ. Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το επίσημο δείπνο περιλαμβάνει γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα, φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ.
Παράλληλα, στο δείπνο θα υπάρχει μουσικό διάλειμμα από την παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι.