Ιστορικό επίτευγμα από το αγγλικό ποδόσφαιρο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης πέντε ομάδες από την ίδια ομοσπονδία (αγγλική) καταφέρνουν να προκριθούν στη φάση των 16.

Πρόκειται για τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ, Λίβερπουλ και Τσέλσι. Οι τέσσερις πρώτες κατέκτησαν παράλληλα και την πρώτη θέση στους ομίλους τους. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγαθήρια Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους και Μπάγερν, που κατετάγησαν δεύτερες, πιθανότατα θα διασταυρωθούν με αγγλική ομάδα. Η μοναδική δεύτερη από την αγγλική αρμάδα, η Τσέλσι, θα κληρωθεί υποχρεωτικά με μία εκ των Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν ή Μπεσίκτας.

Η αγγλική αναγέννηση θυμίζει τη χρυσή επταετία 2005-2012 όταν το αγγλικό ποδόσφαιρο εκπροσωπήθηκε στον τελικό οκτώ φορές με τις Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι να φτάνουν μέχρι το τέλος σηκώνοντας το τρόπαιο.

Είναι επίσης η πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2006-2007 που τέσσερις αγγλικές ομάδες κατακτούν τις πρώτες θέσεις στους ομίλους τους.

Σημειώθηκε επίσης ρεκόρ τερμάτων στους ομίλους της διοργάνωσης, καθώς μπήκαν 306 γκολ.

Οι ομάδες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση είναι οι εξής: ως πρώτες (κατά σειρά ομίλων 1-8) οι Μάντσεστερ Γ., Παρί Σεν Ζερμέν, Ρόμα, Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σ., Μπεσίκτας, Τότεναμ και ως δεύτερες οι Βασιλεία, Μπάγερν, Τσέλσι, Γιουβέντους, Σεβίλλη, Σαχτάρ, Πόρτο, Ρεάλ Μαδρίτης.

Η χθεσινή βραδιά ανήκε στη Λίβερπουλ που συνέτριψε τη Σπαρτάκ Μόσχας με 7-0 και στον Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίος έγραψε μία νέα σελίδα στο βιβλίο των ρεκόρ του Τσάμπιονς Λιγκ, λίγες ώρες πριν πάρει στα χέρια του για πέμπτη φορά τη Χρυσή Μπάλα.

Οι Κόκκινοι ήθελαν τους τρεις βαθμούς για να εξασφαλίσουν πρόκριση και πρώτη θέση και τελικά πέτυχαν μία από τις ευρύτερες νίκες στην ιστορία τους στη διοργάνωση. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Φιλίπε Κουτίνιο, που πέτυχε χατ τρικ στον πρώτο του αγώνα ως αρχηγός της ομάδας. Δύο εκπληκτικά γκολ πέτυχε επίσης ο Μανέ, ενώ σκόραραν οι Σαλάχ και Φιρμίνο.

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός ήταν το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Πέτυχε το δεύτερο γκολ στη νίκη της Ρεάλ με 3-2 επί της Ντόρτμουντ και έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια των ομίλων.

Εχοντας το μυαλό της στο ντέρμπι της Κυριακής με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σίτι υπέστη την πρώτη φετινή ήττα της από τη Σαχτάρ με 2-1, αποτέλεσμα που έδωσε την πρόκριση στους Ουκρανούς, οι οποίοι άφησαν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ τη Νάπολι.

Ο ΑΠΟΕΛ δεν κατάφερε να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα από την Ντόρτμουντ (ηττήθηκε με 3-0 από την Τότεναμ) και αποχαιρέτησε την Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα (σε παρένθεση οι βαθμοί):

5ος όμιλος: Λίβερπουλ (12) – Σπαρτάκ (6) 7-0, Μάριμπορ (3) – Σεβίλλη (9) 1-1.

6ος όμιλος: Φέγενορντ (3) – Νάπολι (6) 2-1, Σαχτάρ (12) – Μάντσεστερ Σίτι (15) 2-1.

7ος όμιλος: Πόρτο (10) – Μονακό (2) 5-2, Λειψία (7) – Μπεσίκτας (14) 1-2.

8ος όμιλος: Τότεναμ (16) – ΑΠΟΕΛ (2) 3-0, Ρεάλ (13) – Ντόρτμουντ (2) 3-2.