H Alfa Romeo επιστρέφει στη Formula 1. Mια είδηση που ξεσήκωσε τους οπαδούς της ιταλικής φίρμας την προηγούμενη εβδομάδα και ανέβασε προς το παρόν τη δημοφιλία δύο γνωστών αλλά και… πολύπαθων εταιρειών: της Alfa Romeo (με τις πωλήσεις της να «αναστενάζουν» εξαιτίας των φινετσάτων αλλά πλέον μη ανταγωνιστικών μοντέλων της) και της Sauber, που ναυάγησε στο φετινό Γκραν Πρι φέρνοντας τα πιο απογοητευτικά αποτελέσματα από το σύνολο των δέκα ομάδων που συμμετείχαν στη Formula 1. Το νέο εγχείρημα είναι τολμηρό: η Alfa Romeo –με σήμα τον ερυθρό σταυρό, την ασπίδα και το ερπετό –συνάπτει ταχύτατα συμμαχία με την πολύπαθη Sauber, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια πάλευε με τα υπέρογκα χρέη της και τη χρεοκοπία, φρενάροντας, εξαιτίας αυτού, κάθε εξέλιξη των μονοθεσίων της στη Formula 1.

Στην πράξη, το νέο πρότζεκτ –που μοιάζει με σανίδα σωτηρίας και για τις δύο –θα αποτελείται από τα μονοθέσια της Sauber, θα χρησιμοποιεί κινητήρες της Ferrari (ίσως το πιο αισιόδοξο της υπόθεσης), ενώ η Alfa Romeo θα βάλει τις τελευταίες πινελιές σε θέματα τεχνογνωσίας (και τα αυτοκόλλητα στο πλάι των μονοθεσίων), ευελπιστώντας να κονταροχτυπηθούν από τη νέα σεζόν με την κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος, την «άπιαστη» Mercedes-Benz, και την ταχύτατα αναπτυσσόμενη Red-Bull με τους ταλαντούχους οδηγούς της. Πάντως, ο Σέρτζιο Μαρκιόνε, CEO τoυ γκρουπ Fiat, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο αναμόρφωσης της Alfa Romeο.

Ιστορική επάνοδος

Επιστροφή λοιπόν της ιταλικής ομάδας στα γκραν πρι –έπειτα από 32 χρόνια -, φυσικά με την «επιδερμική» συμμετοχή της Alfa Romeo και αρκετά ρίσκα να παραμονεύουν: σήμερα, η Sauber –μετά τον φετινό βαθμολογικό της καταποντισμό που την έφερε στην τελευταία θέση της Formula 1 και την ακύρωση της συμφωνίας της με τη Honda –ποντάρει στην παρουσία της Alfa Romeo όσο ποτέ άλλοτε (ίσως να είναι και η τελευταία ελπίδα συμμετοχής της ελβετικής φίρμας στα γκραν πρι). Μόνο που η Alfa Romeo συνεχίζει να αποτελεί μια «δυσκίνητη» εμπορικά φίρμα, την ώρα που προσφάτως είχε εκπονήσει το τέταρτο σχέδιο ανόρθωσής της, με απώτερο στόχο την αύξηση των πωλήσεών της. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν και για τις δύο. Πάντως, το επίσημο όνομα θα είναι Alfa Romeo Sauber F1 Team. Ιστορικά, η Alfa Romeo στη Formula 1 κυριάρχησε στις δύο πρώτες διοργανώσεις της, το 1950 και το 1951, με δύο ιστορικά ονόματα: τους Τζουζέπε Φαρίνα και Χουάν Μανουέλ Φάντζιο. Η ομάδα έπειτα από λίγα χρόνια διαλύθηκε, επειδή το ιταλικό Δημόσιο (η Alfa Romeo ανήκε στο κράτος!) δεν χρηματοδότησε την επιτυχημένη τότε εγχώρια ομάδα.