Σε μια από τις τελευταίες σκηνές της ταινίας «Casablanca», ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, στο αεροδρόμιο, αποχαιρετά τη δακρυσμένη Ινγκριντ Μπέργκμαν με μια ατάκα που μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στο χρονικό του παγκόσμιου κινηματογράφου…

Αυτό το (εν ονόματι της νοσταλγίας του παλιού έρωτά τους) «We ‘ll always have Paris» μπορούν κάλλιστα να το πουν ανά ζεύγη και οι τέσσερις προπονητές που συναντιούνται αύριο στα δυο μεγάλα ντέρμπι του πρωταθλήματος μπάσκετ: στην κυριολεξία ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τον Τσάβι Πασκουάλ και με μια μικρή γεωγραφική παραλλαγή ο Γιάννης Σφαιρόπουλος με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο.

Οι μεν θα έχουν πάντα το Παρίσι, οι δε το ΟΑΚΑ!

Τα δυο ματς, τα οποία συμπίπτουν στην 8η αγωνιστική της Basket League, μοιάζουν βγαλμένα (όχι απλώς από την Ιστορία, αλλά) από τη μυθολογία του ελληνικού μπάσκετ, μάλιστα αμφότερα διεξάγονται σε γήπεδα που φέρουν το όνομα του Νίκου Γκάλη!

Τέσσερις ομάδες σκέτος… πληθωρισμός, καθώς στα παρκέ του Αλεξάνδρειου και του ΟΑΚΑ θα απλωθούν σαν τον… τραχανά 119 τρόπαια: τα 60 του Παναθηναϊκού, τα 25 του Ολυμπιακού, τα 21 του Αρεως (όπως τον έλεγαν πάντοτε ο Νίκος Καμπάνης, ο Ανέστης Πεταλίδης και ο Γιάννης Ιωαννίδης) και τα 13 της ΑΕΚ!

Ο Αρης υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και την ώρα της χειραψίας ο Γιαννάκης και ο Πασκουάλ ασφαλώς θα θυμηθούν το Παρίσι τους, άλλωστε δεν έχουν ξανανταμώσει μετά τις 9 Μαΐου του 2010, όταν βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω στον τελικό της Ευρωλίγκας.

Εκείνο το βράδυ στο Palais de Bercy η Μπαρτσελόνα με προπονητή τον Τσάβι και προεξάρχοντος του Χουάν Κάρλος Ναβάρο (21 πόντοι) νίκησε με 86-68 τον Ολυμπιακό (Τσίλντρες 15) στον πάγκο του οποίου καθόταν ο Δράκος και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης: 20 νίκες σε 22 αγώνες!

Καρμπόν

Ενώ λοιπόν ο Γιαννάκης και ο Πασκουάλ μοιράζονται τις παριζιάνικες αναμνήσεις τους, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος θα έχουν πάντοτε το ΟΑΚΑ. Ο λόγος; Από ένα σατανικό κέλευσμα της μοίρας, σαν να ‘ναι βγαλμένο με καρμπόν, αμφότεροι έκαναν το ντεμπούτο τους στους πάγκους των τωρινών ομάδων τους μεσούσης της σεζόν στο ίδιο γήπεδο και σε ίδιο ματς!

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Νοεμβρίου του 2014 όταν ο Σφαιρόπουλος καθόταν για πρώτη φορά στην άκρη του πάγκου του Ολυμπιακού, στον οποίο επέστρεψε έπειτα από έξι χρόνια, αντικαθιστώντας τον Μίλαν Τόμιτς, που είχε αναλάβει τον ρόλο του υπηρεσιακού προπονητή, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Στο ντεμπούτο του ο Μελαχρινός οδήγησε τους Ερυθρόλευκους στη νίκη με 81-62 επί της ΑΕΚ που μόλις είχε παλιννοστήσει στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ, μετά την τριετή περιπλάνησή της στην Α2 και στη Β’ Εθνική, με πρώτους σκόρερ τους αρχηγούς Βασίλη Σπανούλη (22 π.) και Ντούσαν Σάκοτα (15 π.).

Στον πάγκο της Ενωσης βρισκόταν τότε ο Βαγγέλης Ζιάγκος, που έπειτα από μία εβδομάδα μέριασε για να διαβεί ο Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος τα Χριστούγεννα του 2015 έδωσε τη σκυτάλη στον Γιούρι Ζντοβτς κι αυτός με τη σειρά του παρέδωσε στον Σωτήρη Μανωλόπουλο.

Ηταν γραφτό για τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, όπως και για τον αντίπαλό του στους τελικούς της σεζόν 2014-15 να ντεμπουτάρει στο ΟΑΚΑ και σε αγώνα ΑΕΚ – Ολυμπιακός, μόνο που δεν είχε την ίδια τύχη με τον Σφαιρόπουλο: στις 13 Μαρτίου του 2017, οι μετέπειτα φιναλίστ της Ευρωλίγκας επικράτησαν με 70-63 (Λοτζέσκι 17 – Ντίξον 14) και ο Μανωλόπουλος δεν κατάφερε να βαδίσει στα χνάρια του ομόσταβλού του και παρόντος στο ντέρμπι του μπάσκετ, Μανόλο Χιμένεθ, που είκοσι δυο ημέρες νωρίτερα είχε οδηγήσει την ποδοσφαιρική ΑΕΚ στη νίκη με 1-0, χάρη στο γκολ του Αϊντάρεβιτς.