Ακόμη πιο δυναμικά αποφάσισε να κινηθεί στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τώρα η Ρωσία, με επένδυση 27 δισ. δολαρίων στη Βόρεια Σιβηρία. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει αποφασισμένος να κάνει τη χώρα του ιδιαίτερα ανταγωνιστική στην αγορά LNG και να συναγωνιστεί στον τομέα αυτό το Κατάρ. Με το υγροποιημένο φυσικό αέριο το Κατάρ έχει καταφέρει να γίνει η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Χθες άρχισε η φόρτωση του πρώτου παγοθραυστικού τάνκερ από τις εγκαταστάσεις Yamal LNG. Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Novatek PJSC ανακοίνωσε την έναρξη της παραγωγής σε συνεργασία με τις εταιρείες Total, China National Petroleum και το ταμείο της Κίνας Silk Road Fund, που επιβλέπει την κατασκευή του νέου «δρόμου του μεταξιού» του Πεκίνου.

Ο ΣΤΟΧΟΣ. Η Ρωσία είναι ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αερίου στον κόσμο. Για χρόνια βασιζόταν στις πωλήσεις αερίου μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ευρώπη. Τώρα έχει θέσει στόχο να κατασκευάσει εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Βαλτική έως τον Ειρηνικό για να ανταγωνιστεί ευθέως χώρες όπως το Κατάρ, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, σημειώνει το Bloomberg.

Η Total ανακοίνωσε χθες ότι το πρώτο φορτίο LGN είναι έτοιμο να φύγει από τη Sabetta όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Yamal LNG. Η Yamal LNG θα παράγει στη Βόρεια Ρωσία αποθέματα που θα ισοδυναμούν με 4,6 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Οταν οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν με το πλήρες δυναμικό τους, θα μπορούν να προμηθεύουν τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας με 16,5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου κάθε χρόνο.

Η Yamal LNG διαχειρίζεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο πεδίο South Tambey το οποίο βρίσκεται στη Χερσόνησο Yamal. Από εκεί το LNG θα μπορεί να μεταφέρεται εκτός από τάνκερ και από ειδικά τρένα. Ο Πούτιν κατάργησε πριν από τέσσερα χρόνια το μονοπώλιο της Gazprom PJSC στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να στηρίξει τον εγχώριο κλάδο.