Στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα το φυσάνε και δεν κρυώνει. Περίμεναν ότι φέτος θα έβαζαν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μετά τη μείωση του αφορολογήτου, την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών με μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι έλαβαν τη χαριστική βολή με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Οι φόροι γύρισαν μπούμερανγκ και τα έσοδα είναι μειωμένα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Τη ζημιά αυτή πάει να καλύψει τώρα ο Γιώργος Πιτσιλής με τις νέες φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη. Ετσι, έδωσε εντολή να επανασχεδιαστεί το έντυπο Ε3, στο οποίο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δηλώνουν έσοδα και δαπάνες. Το νέο έντυπο, το οποίο τέθηκε χθες σε διαβούλευση, απαιτεί αναλυτική καταγραφή όλων των δαπανών ανά κλάδο και δραστηριότητα. Η συμπλήρωση του εντύπου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, μας λένε οι λογιστές. Τι σημαίνει αυτό για τους φορολογουμένους; Οσοι μέχρι σήμερα συμπλήρωναν μόνοι τους τη δήλωσή τους θα πρέπει να το ξεχάσουν το 2018. Θα χρειαστούν τη βοήθεια λογιστή και φυσικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη…

Ο βαρόνος Μινχάουζεν και η ΔΕΗ

Χοντραίνουν οι αντιδράσεις από συνδικαλιστικές παρατάξεις για την υπόθεση της ΔΕΗ. Τέτοια είναι η ανακοίνωση της ΠΑΣΠΑ ΔΕΗ με τίτλο «ξεπέρασαν και τον βαρόνο Μινχάουζεν». «Οποιος λυπάται πραγματικά που ξεπουλάει, παραιτείται για να βάλει εμπόδια στο ξεπούλημα», αναφέρουν δείχνοντας με νόημα και προς τη μεριά του προέδρου της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη, τον οποίο καλούν «να βγει δημόσια και να πει, ότι αυτό που γίνεται εναντίον της ΔΕΗ τα τελευταία επτά χρόνια είναι έθνικό έγκλημα, το οποίο θα πληρώνει η πατρίδα μας για δεκαετίες». Η αλήθεια είναι ότι ο Μανόλης Παναγιωτάκης έχει μπει στο στόχαστρο πολλών συνδικαλιστών όταν τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε από μόνος του το market test βολιδοσκοπώντας μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό.

Ρεύμα στις αντιδράσεις από τη Μεγαλόπολη

Πάντως τα συλαλλητήρια και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της ΓΕΝΟΠ θα έχουν και συνέχεια, μετά και την πετυχημένη συγκέντρωση με πάνω από 2.000 άτομα προ ημερών στη Μεγαλόπολη. Επόμενο ραντεβού της ΓΕΝΟΠ, όπως ακούγεται, θα είναι την επόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στην απεργία των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, καθώς η διοίκηση της επιχείρησης σιγοντάρει τα κυβερνητικά σχεδια για την πώληση μονάδων. Οι της ΓΕΝΟΠ υπόσχονται εκπλήξεις.

Πρωταθλητές στη φτωχοποίηση

Η φτωχοποίηση καλά κρατεί στην Ελλάδα. Διαβάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης European Consumer Payment Report 2017 επιβεβαιώνεται η πραγματικότητα που ζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, και που δεν είναι άλλη από την αγωνία κάλυψης των βασικών αναγκών.

Δύο στους τρεις έλληνες καταναλωτές καθυστέρησαν τους δώδεκα τελευταίους μήνες να πληρώσουν εγκαίρως κάποια από τις υποχρεώσεις τους, με βασική αιτία για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών, δηλαδή το 70%, την έλλειψη χρημάτων. Σωστά μαντέψατε. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που συναντάται μεταξύ 24 ευρωπαϊκών χωρών, με βάση τη σχετική έκθεση για τις καθυστερήσεις πληρωμών από καταναλωτές, που διενήργησε φέτος η Intrum.