Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από δύο μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο έλληνας πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να διορθώσει παλιότερο χαρακτηρισμό του για τον πρόεδρο Τραμπ και να δηλώσει ότι «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική είναι ορισμένες φορές διαβολικός, αλλά γίνεται για το καλό». Ευτυχώς δεν επανέλαβε αυτή τη χαριτωμένη ατάκα προχθές, όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Η απόφαση αυτή «δεν συμβάλλει στην ειρήνη», είπε. Αρα μάλλον δεν γίνεται για το καλό. Ούτε καν για καλό.
Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν γενικά λιγότερο ψαρωμένος. Είχε προηγηθεί όλη αυτή η φιλολογία περί Λωζάννης, ακολούθησε και το επεισόδιο στο Προεδρικό Μέγαρο, οπότε ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάρει την υπόθεση πάνω του. Και τις θέσεις της χώρας επαναδιακήρυξε, και γέφυρες ξεκαθάρισε ότι ξέρει να χτίζει λόγω του επαγγέλματός του, και καλαμπούρια έκανε για την ηλικία του με αφορμή το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Σε ένα θέμα άφησε αναπάντητα ερωτήματα: στην απαίτηση του τούρκου προέδρου να του παραδοθούν, ακόμη και επιτόπου, οι αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος.
«Πράττουμε τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη» διαβεβαίωσε τον υψηλό του προσκεκλημένο ο έλληνας Πρωθυπουργός. Με δεδομένο ότι δεν εκκρεμεί καμιά τέτοια δίκη στην Ελλάδα, αφού ο Αρειος Πάγος απέρριψε τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λάθος ή αναφέρθηκε σε δίκη στην Τουρκία. Συζήτησε δηλαδή με τον Ερντογάν τρόπους να παρακαμφθεί, ή να μεταβληθεί, η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ο καθηγητής Απόστολος Δοξιάδης, που παρακολουθεί το θέμα από κοντά, ανησυχεί για δύο ενδεχόμενα. Το ένα είναι ότι θα υποβληθεί νέο αίτημα έκδοσης από την Τουρκία και κάποιο διοικητικό δικαστήριο θα το δεχθεί. Το άλλο είναι ότι θα εκτελέσει αυτή την αποστολή, με μια «βολική» σύνθεση, το Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Ασύλου. Πριν προλάβουν να κάνουν έφεση, ή ακόμη και να μιλήσουν με τους δικηγόρους τους, οι αξιωματικοί θα φορτωθούν σε ένα αεροπλάνο και θα παραδοθούν στους δημίους τους.
Το σενάριο αυτό είναι σίγουρα διαβολικό και, αν ποτέ γινόταν πράξη, ακόμη πιο σίγουρα δεν θα ήταν «για το καλό». Πρώτον, επειδή παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού κανείς δεν πιστεύει ότι στην Τουρκία του Ερντογάν γίνονται, ή μπορεί να γίνουν, «δίκαιες δίκες». Δεύτερον, επειδή θα ευτελιζόταν το κράτος δικαίου που, αντίθετα με την Τουρκία, στη χώρα μας εξακολουθεί να λειτουργεί. Τρίτον, επειδή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μετατρέπονταν στην περίπτωση αυτή σε σχέσεις αφέντη και υποτελούς.
Είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αριστερός άνθρωπος, τα γνωρίζει όλα αυτά. Οπως γνωρίζει ότι τυχόν επαλήθευση αυτού του σεναρίου θα σήμαινε το πολιτικό του τέλος. Και θα είναι κρίμα, έχει τόσα να προσφέρει ακόμη στη χώρα.