Το κλίμα για το Κίνημα Αλλαγής στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού ήταν όντως πανηγυρικό την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Πρόκειται για τον θετικό απόηχο μιας πολύ δύσκολης και κοπιαστικής περιόδου για τις ηγετικές ομάδες των δύο σχηματισμών που στο εξής έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα κοινοβουλευτική –και όχι μόνο –κατάσταση. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκονται μπροστά σε νέες ισορροπίες ανάμεσα σε περισσότερες κεντροαριστερές φυλές με τις γκρίνιες ή τις ιδιαιτερότητές τους. Τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στη Σεβαστουπόλεως, όμως, δεν έχουν ενδοιασμούς για το πώς θα προχωρήσουν, έχοντας αποφασίσει πως το νέο εγχείρημα πρέπει πάση θυσία να πετύχει.
Οπως βέβαια συμβαίνει συχνά σε σχήματα στα οποία συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές δυνάμεις, η αναζήτηση νέου status quo απαιτεί μακρές συνεδριάσεις και απαραίτητους συμβιβασμούς. Οι πρώτοι εκδηλώνονται μέσα στη Βουλή όπου βουλευτές και από τα δύο κόμματα κάνουν πίσω σε πάγιες θέσεις προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή σύγκλιση. «Είναι μια περίοδος to know us better», εξηγούν οι γνωρίζοντες οι οποίοι εκτιμούν πως απαιτείται χρόνος για να βρεθεί κοινή συνισταμένη –αν και ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών απόψεων έχει ήδη δώσει νέα πνοή στο καινούργιο σχήμα.
Το Συνέδριο. Παράλληλα προχωρούν σε αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη δημιουργία της οργανωτικής επιτροπής που θα οδηγήσει την παράταξη στο ιδρυτικό Συνέδριο του Μαρτίου. Παρότι λίστες ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ονόματα θα συζητηθούν και σε ανώτατο επίπεδο στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη τοποθετείται γύρω στις 21 Δεκεμβρίου. Καμία ανακοίνωση για τα στελέχη που θα την απαρτίζουν, βέβαια, δεν πρέπει να αναμένεται πριν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, καθώς το Συμβούλιο, παρότι θα δώσει μια κατευθυντήρια γραμμή, δεν θα πάρει οριστικές αποφάσεις –για αυτές απαιτείται παραπάνω χρόνος, με τα στελέχη να αξιοποιούν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Απόφαση δεν έχει ληφθεί ούτε για τον συντονιστή της επιτροπής ο οποίος θα σηκώσει στις πλάτες του τις οργανωτικές εργασίες –φαβορί ωστόσο θεωρείται ο βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου.
Το χρονοδιάγραμμα δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους καθώς θεωρούν πως περαιτέρω καθυστερήσεις δεν δίνουν τον απαιτούμενο χρόνο στον προσυνεδριακό διάλογο. Εκεί όλες οι δυνάμεις θα θέσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν προς διαβούλευση. Η ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, θα θέσει τις προτάσεις της για μία ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα και όχι για δύο ξεχωριστές, ΔΗΣΥ και Ποταμιού, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το θέμα της ονομασίας καθώς πολλοί εκ των συμμετεχόντων στο εγχείρημα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο λήψης της απόφασης.
Κριτική στο παρασκήνιο. Πού επικεντρώνεται η παρασκηνιακή κριτική στη νεοεκλεγείσα επικεφαλής; Κατά κύριο λόγο στον τρόπο επιλογής των συνέδρων, με κάποιες πλευρές εντός ΠΑΣΟΚ οι οποίες πρόσκεινται κυρίως στον Νίκο Ανδρουλάκη να εκφράζουν επιφυλάξεις αν και κατά πόσο η Γεννηματά θα επιχειρήσει να «ελέγξει» το Συνέδριο. Για τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και επιλέγει να μην εγείρει τέτοιες συζητήσεις καθώς πάντα υπάρχει «ο φόβος της εσωστρέφειας». Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται είναι η δημιουργία μιας πασοκοποιημένης διαδικασίας, γι’ αυτό ο κύριος προβληματισμός στο ηγετικό επιτελείο στρέφεται στην αντιπροσωπευτική παρουσία όλων. Γνωρίζοντας πως συγκεκριμένες δυνάμεις του χώρου, από τις μικρότερες συνιστώσες έως τις μεγαλύτερες, θα έχουν πρόβλημα εκπροσώπησης αν όλοι οι σύνεδροι προκύψουν μέσω εκλογής, εξετάζεται το ενδεχόμενο ποσοστώσεων –και πάλι, βέβαια, η πλειοψηφία των συνέδρων θα είναι εκλεγμένη.
Ολες οι πλευρές φιλοδοξούν το ιδρυτικό Συνέδριο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την εκπόνηση της διακήρυξης αρχών, του βασικού πολιτικού προγράμματος και του καταστατικού, να αντανακλά τις προθέσεις της νέας προσπάθειας. Μια από αυτές είναι η ανανέωση, γι’ αυτό και οι επιτροπές που θα δημιουργηθούν –επικοινωνιακή, οργανωτική και οικονομική –θα απαρτίζονται και από καινούργια πρόσωπα, ενώ η νέα αρχή θα είναι και σημειολογική, με το Συνέδριο να αποφασίζει και για το νέο σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής.
Ωρα για αντιπολίτευση. Οι επόμενες ημέρες για το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάσσουν ισχυρή αντιπολιτευτική δράση. Στη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πρώτη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και θα σηκώσουν το ζήτημα από την πρώτη στιγμή. Ενα δεύτερο ζήτημα που εγείρεται είναι η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο της ΝΔ. Παρότι έχει προσκληθεί, η ίδια δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα παραστεί, αν και, όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές, η αστική ευγένεια επιβάλλει την ανταπόδοση στην κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλήσει στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ το περασμένο καλοκαίρι.