Η αντιμετώπιση του Προσφυγικού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως, παρά τις παρεμβάσεις, οι χώρες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, συνεχίζουν να σηκώνουν υπέρμετρο βάρος. Θα υπάρξει λύση;
Θα καταφέρει η Ευρώπη να συμφωνήσει σε έναν νέο κανονισμό του Δουβλίνου;
Πιέζουμε να προχωρήσει η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπεται δικαιότερη κατανομή ανάμεσα στα κράτη – μέλη και άμεση μετεγκατάσταση των μεταναστών από τις χώρες εισόδου. Την Τρίτη ο αρμόδιος επίτροπος, ο κ. Αβραμόπουλος, είπε ότι αναμένει συμφωνία για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου σε τρεις με τέσσερις μήνες. Για εμάς, τους ευρωβουλευτές, το ζήτημα είναι κρίσιμο και εμμένουμε στη θέση μας. Μπορεί να υπάρξει στην πορεία συμβιβασμός, αλλά ο διάλογος με το Συμβούλιο και εντός του Συμβουλίου θα πρέπει να διεξαχθεί βάσει της πρότασής μας.
Πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας ώστε να είμαστε πιο αξιόπιστοι και πιο δραστήριοι στο ΝΑΤΟ. Αλλά χρειαζόμαστε ακόμη πολύ χρόνο για να φτάσουμε στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αμυντικής ένωσης. Η σύσταση κοινής στρατιωτικής δύναμης θα αργήσει, όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε με αποφάσεις για κοινά αμυντικά πρότυπα, με συνεργασία σε βιομηχανικό επίπεδο. Μπορούμε να αρχίσουμε στο πλαίσιο της υγείας με κοινά στρατιωτικά νοσοκομεία, ώστε να χαράξουμε σταδιακά τον δρόμο για να αναπτύξουμε κοινή δράση σε στρατιωτικό επίπεδο. Η κοινή αμυντική πολιτική θα συνεισφέρει στην καλύτερη διαχείριση των δαπανών. Θα καταστεί δυνατόν να μειώσουν τα κράτη – μέλη τις εθνικές αμυντικές δαπάνες, καθώς μέσω συνεργασίας και κοινών επενδύσεων θα εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακας. Σήμερα οι αμυντικές δαπάνες σε ορισμένα κράτη – μέλη είναι υψηλές. Μέσω συνεργασίας θα μειωθούν.
Η Κύπρος είναι σημαντικό κράτος – μέλος της Ευρώπης και δεν καταλαβαίνω γιατί η τουρκική μειονότητα εγκατέλειψε τον διάλογο για ενοποίηση. Είμαστε υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε τα συμφέροντα της Ευρώπης και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της Κύπρου. Θα πρέπει να γίνει αυτό κατανοητό από την Αγκυρα. Η Αμμόχωστος είναι πόλη ελληνική, δεν είναι τουρκική. Η Αγκυρα θα πρέπει να το κατανοήσει.
Στην Ευρώπη εκφράζεται ανησυχία για την πορεία της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν και το ζήτημα έχει συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συμμερίζεστε τις ανησυχίες;
Ανησυχώ, διότι η Αγκυρα είναι σημαντική για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ομως, δεν είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε συνάντηση που είχα μαζί του ξεκαθάρισα ότι η Ευρώπη δεν είναι κατά του τουρκικού λαού ούτε διέπεται από αντιισλαμικές διαθέσεις, αλλά υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Είναι ξεκάθαρο για την ΕΕ ότι θα πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της Τουρκίας σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου, ανεξαρτησία των δικαστών και σεβασμός των μειονοτήτων. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς την Ευρώπη και χρειαζόμαστε ξεκάθαρα μηνύματα από την Αγκυρα. Αλλά ο Ερντογάν επιλέγει να απομακρυνθεί από την Ευρώπη. Στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είναι υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Εχοντας μόλις συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ διαβλέπετε εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας;
Είναι σημαντική για την ΕΕ η ύπαρξη εποικοδομητικών συνομιλιών με την Ελλάδα. Καταλαβαίνω ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν και τόνισα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι η χώρα πρέπει να διασφαλίζει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Γενικότερα, η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι ένα ζήτημα κρίσιμο για την ΕΕ, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μύησης του μουσουλμανικού πληθυσμού της περιοχής στον φονταμενταλισμό. Θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή στρατηγική με στόχο τη δημιουργία ισχυρών δεσμών με τις βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων και είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση και στις αρχές του επόμενου έτους θα έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Η σταθερότητα στη Γερμανία, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό ευρωπαϊκό κράτος, είναι κρίσιμη για την ΕΕ. Η Μέρκελ είναι εγγυήτρια της σταθερότητας. Μπορεί να διανύει δύσκολη περίοδο, αλλά θα υπάρξει λύση.
Το επόμενο έτος ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Θα προχωρήσουν οι δανειστές σε μείωση χρέους;
Ως επίτροπος αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας επισκέφθηκα την Ελλάδα στην αρχή της κρίσης, όχι ως εκπρόσωπος της τρόικας, αλλά με στόχο να προωθήσω τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να ενισχύσω τον τουρισμό και την πραγματική οικονομία. Τάσσομαι υπέρ των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά είμαι αντίθετος προς τα προγράμματα λιτότητας. Η λιτότητα δεν μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική ανάπτυξης με σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η μείωση του χρέους περνά μέσα από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Η ΕΕ κατάρτισε την πρώτη λίστα φορολογικών παραδείσων. Αρκεί για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής;
Θα πρέπει να δούμε και τι γίνεται εντός της ΕΕ. Δεν μπορούμε να ζητάμε μόνο από τρίτες χώρες να αλλάξουν το φορολογικό τους καθεστώς. Η Ευρώπη χρειάζεται φορολογική εναρμόνιση. Θα πρέπει επίσης να επιβληθεί φόρος στις συναλλαγές μέσω Iντερνετ, να σταματήσουν εταιρείες, όπως οι Google, Amazon, Facebook, να κάνουν συναλλαγές σε μια χώρα χωρίς να πληρώνουν φόρους, χωρίς να δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Προγραμματίζετε επίσκεψη στην Αθήνα;
Με έχουν προσκαλέσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα πάω την άνοιξη.