Μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Φίλη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής για την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού οπλισμού στη Σαουδική Αραβία. Ο υπουργός Αμυνας δέχθηκε τα πυρά όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του πρώην υπουργού Παιδείας και των άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τού καταλόγισαν παραλείψεις κι αστοχίες στην σκανδαλώδη υπόθεση που επί εβδομάδες ταλανίζει την κυβέρνηση. Σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» αναζητούν πλέον διέξοδο μέσα από ακύρωση της επίμαχης συμφωνίας, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά η Επιτροπή Εξοπλιστικών ήρε την προηγούμενη συγκατάθεσή της για το ντιλ με το Ριάντ.
«Θα έπρεπε να γνωρίζετε περισσότερα γύρω από την υπόθεση» ανέφερε σε έντονο ύφος προς τον Πάνο Καμμένο ο Νίκος Φίλης, ασκώντας δριμεία κριτική για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας και διαφωνώντας ευθέως με τις επιλογές του υπουργού Αμυνας. «Πρέπει να διορθώσουμε αυτό το λάθος» πρόσθεσε τόνισε ο Φίλης, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης υποστήριξε πως «δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία επειδή παρήλθαν οι δύο προβλεπόμενες ημερομηνίες για την ανέκκλητη πίστωση και την τμηματική παράδοση των βλημάτων». «Δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια στα όσα συμβαίνουν στην Υεμένη. Πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου», επέμεινε ο Νίκος Φίλης, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα της ανάκλησης της έγκρισης της διακρατικής συμφωνίας και υποστηρίζοντας ανοικτά ότι τα βλήματα «θα πήγαιναν σε παραστρατιωτικές οργανώσεις και θα σκότωναν αμάχους». Αυτές οι βολές, σύμφωνα με πληροφορίες, έμειναν αναπάντητες από τον Καμμένο, ενώ ο Φίλης κατέληξε σε ακόμη εντονότερο ύφος: «Η υπόθεση αυτή εξέθεσε ηθικοπολιτικά τη χώρα μας».
Η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ανακαλέσει τη θετική εισήγηση που είχε δώσει τον Ιανουάριο του 2017 για την πώληση στρατιωτικού υλικού στους Σαουδάραβες. Υπέρ της ανάκλησης ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην της ΝΔ, που απείχε από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας πως είναι εντελώς προσχηματικοί οι ισχυρισμοί για τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου κι ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. «Αρνηθήκαμε να λάβουμε μέρος σε αυτή τη διαδικασία διότι τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία είναι ήδη γνωστά από το 2016, όχι τώρα που το θυμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας προσθέτοντας με νόημα πως «εμείς δεν θα συμπράξουμε σε αυτό το θέατρο». Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδωνις Γεωργιάδης, εξάλλου, προειδοποίησε την κυβέρνηση πως με την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης της επιτροπής δεν τελειώνει το θέμα και πως υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, ενώ ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι ο Πάνος Καμμένος είναι υπόλογος για τα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας και για τους χειρισμούς στη σκανδαλώδη υπόθεση.
Για ξεκάθαρη «πολιτική ήττα της κυβέρνησης» έκαναν λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι μέσω των εκπροσώπων τους. «Τα όσα διαδραματίστηκαν σε αυτή την υπόθεση αφήνουν έκθετο τον Καμμένο», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προσθέτοντας πως στο εξής η ΔΗΣΥ δεν θα δίνει την έγκρισή της και για άλλες διακρατικές συμφωνίες μετά τα όσα συνέβησαν με τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, υπό τον φόβο να επανεμφανιστούν μεσάζοντες και σε άλλες συμφωνίες αγοραπωλησίας όπλων, ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε να αντιστραφεί η προβλεπόμενη διαδικασία ώστε τα μελλοντικά προσχέδια των διακρατικών συμφωνιών να περνούν πρώτα προς έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής κι ύστερα στο ΚΥΣΕΑ.
Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Αμυνας για τον ρόλο και τη δράση ενός νέου πρωταγωνιστή στην υπόθεση, του δημοσιογράφου Τάσου Μπούρα, ο οποίος – σύμφωνα με τη ΝΔ – ήταν τακτικός επισκέπτης στο Πεντάγωνο. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν επιτακτικά απαντήσεις για τη σχέση του δημοσιογράφου με τον Πάνο Καμμένο, αλλά και τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, παρίστατο σε πολλές συναντήσεις με τον διαμεσολαβητή από το Κιλκίς. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει να δεί τον Μπούρα πάνω από έναν χρόνο, κάτι που διαψεύδεται από πολλές πλευρές.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κάλεσαν ακόμα μια φορά τον Καμμένο να αποσαφηνίσει τον ρόλο του Παπαδόπουλου στη διακρατική συμφωνία και να απαντήσει πού θα πήγαινε η διαφορά των 200.000 βλημάτων σε σχέση με το αραβικό αίτημα για αγορά 100.000 βλημάτων όπως και γιατί υπήρχε επιμονή από ελληνικής πλευράς να αναλάβει τη μεταφορά των βλημάτων ο Παπαδόπουλος.