Συστάσεις στον Ερντογάν να μη βγει εκτός πλαισίου στη σημερινή επίσκεψή του στη Θράκη και να μην προβεί σε κινήσεις και δηλώσεις που θα διαταράξουν τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά αντίθετα να συμβάλει στη βελτίωσή τους, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρόεδρο χθες το απόγευμα στην τουρκική πρεσβεία. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελλιπή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν, τονίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναφερθεί διεξοδικά μετά την ολοκλήρωσή της, ενώ επέμεινε στην ανάγκη ουσιαστικής επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η τριαντάλεπτη συζήτηση επικεντρώθηκε στο Προσφυγικό, το Κυπριακό αλλά και τις διμερείς σχέσεις –με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει βάρος στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης. «Κάθε αμφισβήτησή τους όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά. Οταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάννης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Ελληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους» σχολίασε μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «χρειάζονται θάρρος και γενναιότητα και όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις» και πως η συνεργασία των δύο χωρών «απαιτεί σωφροσύνη και όχι συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό».
Το σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης ήταν γενικό από την αντιπολίτευση, με αφορμή όσα ανέδειξε η επίσκεψη Ερντογάν, ενώ οι περισσότερες βολές συνδέθηκαν με το timing της επίσκεψης και την ελλιπή προετοιμασία της από ελληνικής πλευράς.
Η Φώφη Γεννηματά εστίασε στην προετοιμασία της επίσκεψης, την οποία χαρακτήρισε ως «φιάσκο», με αιχμή κυρίως όσα ειπώθηκαν για τη Συνθήκη της Λωζάννης. «Κι αυτό επειδή ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης δεν υπάρχει. Επειδή ποτέ ώς τώρα δεν έχει τεθεί από τη χώρα μας ζήτημα ερμηνείας, και ατόπως ετέθη. Επειδή οι απαράδεκτες θέσεις του τούρκου προέδρου και η συζήτηση στην οποία μπήκε ο έλληνας Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν προάγουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τις γυρίζουν σημαντικά βήματα πίσω» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Συνεχώς ο κ. Τσίπρας πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος και δυστυχώς μαζί του τα ελληνικά συμφέροντα» συμπλήρωσε.
Οξύτατη ήταν και η αντίδραση του Ποταμιού, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ήδη επισημάνει πως επισκέψεις σε επίπεδο αρχηγού κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κατόπιν αυτού, η Σεβαστουπόλεως έθεσε σοβαρά ερωτηματικά για «τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτήν τη συγκυρία», εκτιμώντας πως η χθεσινή μέρα αποβαίνει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων, «που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν και όχι να επιβαρυνθούν».
Σε επιθετικούς τόνους κινήθηκε και το ΚΚΕ, ερμηνεύοντας την επίσκεψη Ερντογάν ως εντελώς δυσμενή για τη χώρα μας. Ο Περισσός «διάβασε» τη μέρα ως «την ευκαιρία που έλαβε η Τουρκία που κατέχει το 40% της Κύπρου και τώρα κατέχει και συριακά εδάφη, να θέσει το συνολικό πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων μέσα από την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, να προβάλει τις εμμονές της για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, να παρέμβει στη Θράκη επιδιώκοντας την αξιοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, που είναι έλληνες πολίτες, προς όφελος των συμφερόντων τής τουρκικής αστικής τάξης».
Και η Ενωση Κεντρώων είδε τον Ερντογάν να παίρνει από τον Τσίπρα «αυτό που ήθελε». Ιδιαίτερα καυστικό το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, πρότεινε εκ νέου χθες να γίνει σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εξοπλιστικά, ζητώντας να παραγγελθούν άμεσα 25 υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-35, «αντί να αναβαθμίσουμε τις σακαράκες του κ. Καμμένου», όπως ανέφερε.
Τελευταία Νέα