Με τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου, οι δικαστές του οποίου εξέδωσαν πριν από μήνες την απόφασή τους με πυξίδα την εσωτερική νομοθεσία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στέλνοντας σαφές μήνυμα ανεξαρτησίας της ελληνική Δικαιοσύνης, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το κεφάλαιο έκδοσης των 8 τούρκων αξιωματικών.
Μετά την αρνητική απόφαση τριών διαφορετικών συνθέσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μας, που ομόφωνα είπαν Οχι στην έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία, κανείς πλέον, ούτε σε δικαστικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο, δεν μπορεί να αλλάξει το status των 8 αξιωματικών σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έκδοσής τους, που κρίθηκε κατά τον νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις από τους φυσικούς τους δικαστές, οι οποίοι κρατούσαν την τύχη αυτών των ανθρώπων στα χέρια τους .
Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε προκαλέσει από την αρχή αναταράξεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ξεπερνώντας τα όρια του δικαστικού πεδίου. Ωστόσο, οι έλληνες δικαστικοί λειτουργοί δεν άφησαν με την ομόφωνη απόφασή τους κανένα περιθώριο ερμηνείας ή παρερμηνείας για την τύχη των 8 εκζητουμένων. Οι αρεοπαγίτες, χωρίς να μπουν στην ουσία των αξιόποινων πράξεων που αποτελούσαν τη βάση του αιτήματος έκδοσης, στάθηκαν πρωτίστως στο γεγονός πως αν οι τούρκοι αξιωματικοί επιστρέψουν στη χώρα τους δεν θα έχουν μία δίκαιη δίκη, ενώ κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση.
Καμία τύχη. Οποιαδήποτε αντίθετη δήλωση – τοποθέτηση από πολιτικό παράγοντα, εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων, που επιχειρεί να ξαναβάλει το θέμα της έκδοσης των τούρκων αξιωματικών στο τραπέζι, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, σημείωναν δικαστικές πηγές, όχι μόνο γιατί έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών αλλά και γιατί δεν υπάρχει κανένα νομικό περιθώριο να κριθεί εκ νέου το ζήτημα αυτό, που συνδέεται με τον πυρήνα της αξιοπρέπειας του ίδιου του ελληνικού δικαστικού συστήματος.
«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες ελλήνων ή ξένων πολιτικών». Ηταν η απάντηση που έδωσε χθες η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε όσα είπε στη συνέντευξή του στον Σκάι ο πρόεδρος της Τουρκίας σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη μη έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών.
Οι απαντήσεις στον Ερντογάν. Στο σχόλιο του Ερντογάν ότι «το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» οι δικαστές αντέταξαν «τις συνεχείς δηλώσεις διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ενωσης Δικαστών στις μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος σχολιάζοντας όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος σχετικά με τους 8 αξιωματικούς, ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός του είχε πει ότι «… θα δρομολογήσει την κατάσταση και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία …» δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι τέτοια υπόσχεση δεν δόθηκε ποτέ από τον έλληνα Πρωθυπουργό, καθόσον γνώριζε και γνωρίζει ότι έκδοση αλλοδαπού αποφασίζει κυρίαρχα, αποκλειστικά και μόνο η ελληνική Δικαιοσύνη. Θέλω να πιστεύω επίσης ότι εάν θέσει εκ νέου το θέμα ο πρόεδρος Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός θα του δηλώσει ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά μετά την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, το σκεπτικό της οποίας είμαι βέβαιος ότι θα έχει πληροφορηθεί ο τούρκος πρόεδρος».