Προβληματισμούς σε πολλαπλές εκδοχές πυροδότησε η διήμερη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την Θράκη.
Πέραν των αποτελεσμάτων της, τα οποία κατ’ αρχάς σε επικοινωνιακό επίπεδο κρίθηκαν αρνητικά για την ελληνική πλευρά, τα όσα θα εξελιχθούν στους επόμενους μήνες ενδέχεται να επιφέρουν και πολιτικές επιπτώσεις.
Κάποιες από αυτές εντοπίζονται, από στελέχη της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, σε ζητήματα ενδοκυβερνητικών σχέσεων και συσχετισμών.
Στον πυρήνα αυτών των επισημάνσεων βρίσκεται η σχέση Τσίπρα – Καμμένου και το πώς θα μπορούσε αυτή να επηρεαστεί έπειτα από τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.
Όπως σημειώθηκε, ο υπουργός Αμυνας απουσίαζε από οποιαδήποτε διμερή συνάντηση και κάθε εκδήλωση του διημέρου, συμπεριλαμβανομένου και του δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο. Επισήμως ήταν δικαιολογημένος, καθώς παρακολουθούσε την ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Γόρδιος Δεσμός», όμως η βαρυθυμία του ήταν αισθητή όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την παρουσία του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. «Χαίρομαι για την παρουσία των Τούρκων αξιωματικών συμμάχων στην άσκηση του ΝΑΤΟ», ήταν η απάντηση του υπουργού Αμυνας.
Όπως αναφέρεται στο παρασκήνιο, κάποια από τα νέα δεδομένα έπειτα από τις ελληνοτουρκικές συναντήσεις, είναι πιθανό να δυσχεράνουν την συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Χαρακτηριστική περίπτωση ενός πιθανού «σκοτεινού σημείου», είναι τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για την υφαλοκρηπίδα.
«Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε, υπό τη δική μας εποπτεία, τις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, αλλά και τις διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός έπειτα από την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο. Με την τοποθέτηση αυτή εγκατέλειψε την πάγια ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για θέμα που εμπίπτει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Στην περίπτωση κατά την οποία η επίσκεψη Ερντογάν παράξει αποτελέσματα και δρομολογηθούν εξελίξεις στους επόμενους μήνες, στελέχη της αντιπολίτευσης επαναφέρουν τα σενάρια της κυβερνητικής αστάθειας, μέσω μίας τεχνητής κρίσης και επ’ αφορμή ενός εθνικού θέματος. Κάτι τέτοιο – και με φόντο ενδεχόμενες περιπλοκές και αδιέξοδα στο οικονομικό πεδίο – ενδεχομένως θα εξυπηρετούσε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τους ΑΝΕΛ, επιμένουν.
Υπενθυμίζουν δε στο πλαίσιο αυτό, ότι επίκειται και η επανέναρξη της συζήτησης για την ονομασία της πΓΔΜ, με πιθανό ορίζοντα τον προσεχή Ιούλιο: τότε πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και από αμερικανικής πλευράς θα ήταν τουλάχιστον επιθυμητό να έχει λήξει το θέμα της ονομασίας και να ενταχθεί η χώρα στον Οργανισμό.
Εν όψει αυτών ο κ. Καμμένος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ονομασία που να περιέχει σε οποιαδήποτε εκδοχή τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του…
Κάποιες πηγές επιμένουν ότι τις επόμενες εβδομάδες – αναλόγως και των εξελίξεων στην υπόθεση των όπλων προς την Σαουδική Αραβία – θα φανούν πολλά για το μέλλον της σχέσης Τσίπρα – Καμμένου.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στον υπουργό Αμυνας έχει προταθεί μία λύση που θα εξυπηρετούσε τον κ. Τσίπρα σε έναν ανασχηματισμό: η μεταπήδησή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης όμως, η πρόταση έχει απορριφθεί από τον κ. Καμμένο…