Το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την πολιτική αλλαγή θέλει να εκπέμψει από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ που πραγματοποιείται το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα, ιδέες και προτάσεις. Μπροστά σε ένα ακροατήριο που δεν θα αποτελείται μόνον από τον πυρήνα της κομματικής βάσης της ΝΔ, ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο των κορυφαίων στελεχών θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τον ρόλο που θα πρέπει να έχει η συντηρητική παράταξη στη χώρα σε εποχή πολλών και ποικίλων προκλήσεων.
Είναι σαφές και με βάση τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις ότι η επιλογή της ανανέωσης που στηρίζει ο Μητσοτάκης, ακόμη και με προσωπικό κόστος, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους στο εσωτερικό του κόμματος. Aλλά, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες του, η προσπάθεια αυτή είναι μονόδρομος εφόσον η ΝΔ θέλει ως κυβέρνηση να πετύχει την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση που σήμερα αντιμετωπίζει.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εισαγωγική του ομιλία θα μιλήσει για την ανάγκη «πανστρατιάς» μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και άγονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και θα ιεραρχήσει τους δικούς του στόχους για την επόμενη μέρα. Θα ζητήσει τη στήριξη όχι μόνον του κόμματος αλλά της κοινωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και θα επισημάνει την ανάγκη πειθαρχίας στο εσωτερικό της ΝΔ πάνω στις προτεραιότητες που θα αποφασιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει ειδική αναφορά σε όλα τα ιστορικά στελέχη του κόμματός του, θέλοντας και στην πράξη να διαψεύσει σενάρια περί αποστάσεων, διχογνωμιών κ.λπ., που υπήρξαν μετά την κίνησή του να ανακοινώσει τη μη αξιοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη σε μια δική του κυβέρνηση.
Ο Σαμαράς. Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και στελεχών που κινούνται στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή. Ο Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει έμφαση στην υπεράσπιση των αρχών και των αξιών που πρεσβεύει η ΝΔ, θα μιλήσει για το έργο της κυβέρνησής του και θα θέσει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το Μεταναστευτικό καθώς και την ασφάλεια των πολιτών. Θα αποκρούσει τις νεοφιλελεύθερες απόψεις, τονίζοντας ότι αυτό το χαρτί θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του κόμματος.
Ο Μεϊμαράκης. Ο Μεϊμαράκης, εάν τελικά επιλέξει να τοποθετηθεί, θα δώσει έμφαση στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό», αναφέροντας ότι «η ραχοκοκαλιά της συντηρητικής παράταξης είναι η μεσαία τάξη» και αυτούς πρέπει να εκπροσωπεί η ΝΔ.
Ο Καραμανλής. Ο Κώστας Καραμανλής, συνεπής στη γραμμή που ακολουθεί από το 2009, δεν θα μιλήσει στο Συνέδριο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν στελέχη που θα αποτυπώσουν τις σκέψεις του. Είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ο εξάδελφός του, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα υπερασπιστεί την ιδεολογία του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που ο ιδρυτής της ΝΔ εισήγαγε στην πολιτική ζωή της χώρας.
Η Μπακογιάννη. Η Ντόρα Μπακογιάννη, που επίσης θα απευθυνθεί στο κομματικό ακροατήριο, δεν θα αναφερθεί στις εξελίξεις που την αφορούν προσωπικά. Αυτό άλλωστε θα το κάνει πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας και δεν έχει σκοπό να επανέλθει άμεσα. Θα τονίσει την ανάγκη ενότητας απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν θέλει ούτε μπορεί να οδηγήσει την χώρα μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα και θα κρατήσει ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, την υπόθεση Καμμένου, αλλά και τους πλειστηριασμούς.
Πέρα από τις διαφορετικές αποχρώσεις που είναι πιθανόν να υπάρξουν σε ό,τι αφορά επιμέρους ζητήματα για τη στρατηγική που ακολουθείται, σημαντικό εσωκομματικό ζήτημα δεν αναμένεται να προκύψει σε επίπεδο κορυφής. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο και το τελευταίο που θα επιθυμούσαν είναι ο δημόσιος διάλογος να επικεντρωθεί στο εσωτερικό της ΝΔ και σε μια ατέρμονα ιδεολογική συζήτηση.