Το κατηγορώ του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος δημοσίως από το βήμα της 33ης Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κατήγγειλε την κυβέρνηση για «ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», παρουσία μάλιστα του αρμόδιου υπουργού και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, καταδεικνύει ότι η εστία πολέμου εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας δεν έχει σβήσει.
Πριν από 139 ημέρες, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, με μία –και πάλι –δημόσια τοποθέτησή του, που επέλεξε να γίνει στις 24 Ιουλίου, ανήμερα του εορτασμού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επιχείρησε εκ του θεσμικού του ρόλου να γράψει τον επίλογο στην στείρα αντιπαράθεση των δύο εξουσιών με ορίζοντα τον διακριτό ρόλο των εκπροσώπων τους όπως ρητά και με σαφήνεια ορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα.
Το όριο αυτό φαίνεται πως ο πρόεδρος του ΣτΕ εκτίμησε ότι παραβιάστηκε από την κριτική που άσκησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακύρωσε τον νόμο για το πόθεν έσχεςτων δικαστών.
ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ. Ο Νίκος Σακελλαρίου υπερασπιζόμενος το κύρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και των αποφάσεων που εκδίδει, ακόμα κι αν αυτές δεν είναι σε όλους αρεστές, σήκωσε το γάντι που πέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης και έδωσε τη δική του απάντηση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. «Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου, ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και κυβέρνησης. Είδα όμως, η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα (σ.σ. χθες) σε αυτή την αίθουσα από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω από αυτό το βήμα ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά», είπε με αυστηρό ύφος.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ κάλεσε όλους τους παράγοντες, εντός και εκτός των τειχών της Δικαιοσύνης, σε αυτοσυγκράτηση εξηγώντας πως αυτονοήτως δεν μπορεί να τοποθετηθεί για την υπόθεση του πόθεν έσχες καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσκεψη για την έκδοση απόφασης. Ξεκαθάρισε όμως ότι «οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει – δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα» και απευθυνόμενος πλέον προσωπικά στον Κοντονή, είπε: «Υπάρχουν όρια στα λόγια. Παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβασή σας. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους». Και κατέληξε τονίζοντας πως «δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας» για να εισπράξει το δυνατό χειροκρότημα των παρισταμένων.
«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Αλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται, και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Κοντονής μετά την καταγγελία του Σακελλαρίου.
Πάντως όσα είπε ο υπουργός για το πόθεν έσχες των δικαστών δεν έμειναν αναπάντητα ούτε από τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρη Ασπρογέρακα, ο οποίος είπε: «Δεν είναι ούτε έγκλημα ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Φέρτε μας νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει ενσυνειδήτως».
«Δεν είπε η κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό είναι δίκη προθέσεων. Ούτε είπαμε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές… Αυτά είναι πέρα από την κυβέρνηση» απάντησε ο Κοντονής.
«Σε κάθε συνταγματικά προσδιορισμένη χώρα υπάρχει ένα ανώτατο δικαστήριο. Αυτό αποφάσισε να μην καταθέσουμε το πόθεν έσχες» αντέλεξε ο Ασπρογέρακας, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφερθεί στα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι «είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για τον βαθμό της ανεξαρτησίας μας ».
«ΜΑΣ ΜΑΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ». Ξεχωριστό κεφάλαιο στις τοποθετήσεις τόσο του Κοντονή όσο και του Ασπρογέρακα αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων με τον υπουργό Δικαιοσύνης να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση έκδοση βουλεύματος για το οποίο ο Ασπρογέρακας διευκρίνισε ότι κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος πριν σχηματίσει ακλόνητη δικαστική πεποίθηση για την υπόθεση. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ είχε αποχωρήσει πλέον ο Κοντονής, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας, περιγράφοντας τις συνεχείς επιθέσεις της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία, είπε πως «σε μία από τις ανακοινώσεις μπορεί να υπήρξε κάποια υπερβολή», ωστόσο τόνισε πως «δεχόμαστε τον έλεγχο αλλά δεν δεχόμαστε να μας μαλώνει ο υπουργός». Και συμπλήρωσε πως ήταν υπέρ του η θέση που κράτησε στο θέμα της συνταγματικής εκτροπής για τα όρια ηλικίας.
Παρόντες στη συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων ήταν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και εκπρόσωποι των κομμάτων που αναφέρθηκαν στα προβλήματα της Δικαιοσύνης.