Ηταν Κυριακή, 1η Ιουνίου του 1997 στο United Center του Σικάγου, έμεναν εννέα δευτερόλεπτα για τη λήξη του πρώτου τελικού του ΝΒΑ ανάμεσα στους Μπουλς και στους Τζαζ, και με το σκορ στο 82-82 ο Καρλ Μαλόουν στάθηκε στη γραμμή του φάουλ για να εκτελέσει δυο βολές. Τότε πέρασε από μπροστά του ο Σκότι Πίπεν και του είπε «Just remember, the mailman doesn’t deliver on Sundays, Karl»…

Πράγματι ο αποκαλούμενος Ταχυδρόμος φόργουορντ της Γιούτα δεν παρέδωσε το δέμα: επηρεασμένος από το ιδιότυπο trash talking του συμπαίκτη του στην Dream Team του 1992 αστόχησε και στις δύο βολές, ο Μάικλ Τζόρνταν κατέβασε το ριμπάουντ, κάλεσε ο ίδιος τάιμ άουτ και στην εκπνοή του αγώνα σκόραρε για το 84-82 και το 1-0 στη σειρά.

Είκοσι χρόνια αργότερα στην Αμαλιάδα, τέσσερα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα Κόροιβος – ΠΑΟΚ, με το σκορ στο 72-71, ο Απόλλων Τσόχλας στάθηκε στη γραμμή του φάουλ για να εκτελέσει δύο βολές και τότε ο Τζαχί Κάρσον βάλθηκε να γίνει ένας νέος Πίπεν!

«Δεν κατάλαβα εάν μου είπε κάτι. Στάθηκε μπροστά μου ενώ ετοιμαζόμουν να εκτελέσω την πρώτη βολή και μπορεί να μουρμούρισε καμιά κουβέντα για να με γκαντεμιάσει» σχολιάζει ο Τσόχλας. Δεδομένου ότι το παρατσούκλι του γενειοφόρου γκαρντ (με νονό τον Στέργιο Κουφό στο Ρέθυμνο) είναι «Παπατσόχλας», ο Κάρσον θα μπορούσε να του πει πως «οι παπάδες δεν κάνουν λειτουργία τα Σάββατα»!

Ο Παπατσόχλας έκανε μισή λειτουργία και δεν είπε το «αμήν»! Εχασε την πρώτη βολή, αλλά έβαλε τη δεύτερη και ισοφάρισε σε 72-72. Στο τάιμ άουτ ο Ντίνος Καλαμπάκος, που από νωρίς είχε βγάλει το σακάκι του, πέταξε και τη γραβάτα του. Ο Κάρσον αστόχησε στο τελευταίο σουτ και το θρίλερ παραπέμφθηκε στην παράταση: τότε, μέσα στο ημίφως από την πτώση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος ο ΠΑΟΚ απέδρασε, με τον Τσόχλα να σκοράρει το κρισιμότερο καλάθι στον αιφνιδιασμό (86-89) και με τον νεόκοπο Φιλ Γκος να κλειδώνει την τέταρτη απανωτή νίκη της ομάδας του (87-91) με δύο βολές από το φάουλ του Σακίλ Χάινς.

Ακόμη κι αν ο φόργουορντ του Κοροίβου ήθελε να μιμηθεί τον Κάρσον και να επηρεάσει τον αντίπαλό του, δεν πρόλαβε διότι μόλις είχε κάνει το πέμπτο φάουλ και έπρεπε να γίνει αλλαγή!

Σε κάθε περίπτωση το χρονικό του δράματος γράφτηκε ως επί το πλείστον από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, απ’ όπου ο ΠΑΟΚ έγραψε 27/32 βολές, εκ των οποίων 12/12 με χέρι σκέτο αλφάδι ο Λάκι Τζόουνς: εκτός από ικανός και πανούργος ο αμερικανός γκαρντ αποδείχθηκε και τυχερός, όνομα και πράμα!

Το κανονικό όνομα του παίκτη ο οποίος συστήθηκε πέρυσι στην ελληνική πιάτσα με τον Προμηθέα Πατρών είναι Lucius, αλλά οι γονείς του τον έβγαλαν Lucky (τυχερός) επειδή ως νεογνό, το 1993 στο Νιούαρκ, κόντεψε να πεθάνει από τις παρενέργειες της νόσου Hirschsprung που συνίσταται στη γαστρεντερική απόφραξη λόγω απουσίας εντερικών γαγγλιοκυττάρων από την περιοχή του πρωκτού.